De la un pas de desființare, la primul loc în campionat. CSM Târgoviște lider la volei feminin, în România. Ce urmează.

În luna iulie 2023, Valahia Media anunța (detalii aici) că echipa de volei feminin a CSM Târgoviște este aproape chiar de desființare sau cel puțin de momentul în care va trece, măcar, la o etapă unde performanța, rezultatul sportiv, va deveni o amintire. Anunțul (și analiza respectivă) avea la bază câteva argumente:

Mai întâi, pentru că, la capătul unui sezon dezamăgitor, în care echipa nu câștigase niciun trofeu intern, iar în cupele europene nu fuseseră atinse obiectivele, team-ul târgoviștean intrase în disoluție, jucătoarele (aproape toate) și staff-ul tehnic părăsind echipa (fară niciun anunț oficial al CSM Târgoviște). Mai apoi și pentru că CSM Târgoviște renunțase la dreptul de a juca într-o cupă europeană (neanunțând acest lucru decât, probabil, la FRV), iar federația Română de Volei anunțase amenzi drastice pentru echipele ce vor proceda precum CSM Târgoviște. Un regulament ce nu era precizat de când se aplică, dar care, după ce a fost făcut public (măcar în Dâmbovița) de către Valahia Media, a dat “naștere” și unei unice reacții a CSM Târgoviște, una prin care, evident, s-a negat (cu acuzații inutile) chiar dreptul la opinie. În fine, atât pot, atâta fac. Nu despre asta este vorba, oricum.

Din iulie 2023 și până în octombrie 2023, CSM Târgoviște nu a mai anunțat nimic despre echipa de volei feminin, lăsând loc tuturor speculațiilor posibile (n.m. au mai fost câteva ieșiri publice ale oficialilor clubului, dar unele neserioase, fiind prezentate informații eronate, precum cea cu aducerea unui tehnician italian la cârma echipei, după ce fostul antrenor, Giovani Caprara, tot un italian, părăsise echipa dâmbovițeană pentru un contract în Turcia). Chiar înainte de debutul ediției de campionat (2023-2024) a fost anunțat (pe facebook) că echipa încă există. Însă după luni întregi de “silenzio stampa”:

Foto: Anunț Facebook / CSM Târgoviște (6 octombrie 2023)

Fanii, ca de altfel oricine este interesat de statistici, aveau să constate că, din fostul lot (13 jucătoare), nu a mai rămas decât o singură jucătoare, lbero-ul Alexandra Ciucu. Nu același lucru îl spune și CSM Târgoviște, pe canale oficiale. Pagina oficială (internet) a clubului fiind dominată de informații eronate. De fapt unele învechite, în care staff-ul tehnic și jucătoarele anunțate ca făcând parte din echipă nu mai sunt de multă vreme parte componentă a CSM Târgoviște. Și, tot evident, site-ul nevând nicio informație despre noua componență a echipei (n.m. în teorie, clubul are oameni ce ar trebui să se ocupe de acest aspect, oameni plătiți din fonduri publice, CSM Târgoviște având un buget asigurat în proporție de peste 99% din fonduri publice, de la Primăria Târgoviște). Doar în teorie, din câte se vede:

Foto: Captură pagina csmtargoviste.ro, din data de 31 octombrie 2023 (informații eronate despre echipa de volei, ce nu mai sunt valabile de luni bune)

Cu un lot, cel din octombrie 2023, în care titularele sunt, în general, din estul Europei (Belarus, Bulgaria, Estonia etc) și în care componenta românească este minoritară (ca și în trecut), se poate spune că noua echipă a CSM este la fel ca cea precedentă, una în care legea o fac străinii (6 din 13), inclusiv antrenorul fiind sârb (fostul antrenor al Rapidului). Totuși, se pare că nu este totul chiar la fel. Cel puțin din perspectiva CSM Târgoviște, acolo unde oficialii nu pierd nicio ocazie pentru a aminti că bugetul este diminuat la echipă față de anii precedenți. Sau, cel puțin, că este mai mic decât al unora dintre adversarele din campionatul intern (vezi mai jos, foto captură postare facebook):

Foto: Captură postare facebook/ CSM Târgoviște

De fapt, povestea cu bugetul limitat este mai mult o poveste. La CSM Târgoviște, în 2022 (cel mai recent an fiscal pentru care există date exacte) bugetul a fost de peste 1,5 milioane de euro, doar din fonduri publice, de la Primăria Târgoviște, în condițiile în care marea majoritate a acestor bani s-au dus către plata salariilor către jucătoare (cei mai mulți către jucătoarele de la secția de volei, în condițiile în care la baschet a existat interdicția folosirii de jucătoare străine). Din 2023, din toamna lui 2023 mai exact, și secția de baschet a CSM Târgoviște (n.m.- echipă multiplă campioană națională în trecut) are dreptul de a aduce jucătoare străine (detalii aici-Valahia Media), astfel că, din această perspectivă, se poate specula că banii sunt mai puțini, de acum încolo, la echipa de volei, în sensul în care, la același buget ca și până acum, “porția” este mai mare și la baschet, de acum înainte, diminuând astfel posibilitățile financiare pentru echipa de volei.

Foto: Captură document CSM Târgoviște, buget 2022; Total-7,9 milioane de lei, pentru bunuri și servicii (salarii jucătoare) peste 6,8 milioane de lei

Mult, puțin, justificat sau nu, povestea cu banii publici din sport este… o altă poveste, părerea Valahia Media fiind aceea că, în general, în România, fondurile publice sunt cheltuite extrem de prost, în alocări către sportul așa numit de performanță. De fapt, doar scriptic sport de performanță, pentru că, de cele mai multe ori, este vorba de tot felul de cheltuieli la limita legii, cu sportivi și tehnicieni ce nu au adus, nu aduc și nu vor aduce aproape niciun beneficiu României. Singurul beneficiu fiind cel de imagine, pentru autoritațile publice ce, eventual, bifează reușite minore, dar cu puternic impact electoral local.

Sursa foto: flashscore.ro

Revenind la echipa de volei a CSM Târgoviște, dar, în același timp ținând cont de cele prezentate anterior, trebuie precizat că debutul sezonului 2023-2024, din prima ligă de volei feminin, este unul cu surprize. după 4 etape disputate, CSM Târgoviște este lider în campionat, fiind singura echipă neînvinsă din liga A1.

Sursa foto: FRV /Facebook

Mai mult chiar, CSM Târgoviște a trecut de principale pretendente la titlu, în confruntări directe, în aceste prime 4 etape (n.m.Alba Blaj, CSM Lugoj și chiar Rapid București), în meciuri pe care, pe alocuri cel puțin, le-a dominat copios. Cea mai recentă ispravă (din 30 octombrie) a fost victoria de pe terenul campioanei Alba Blaj (scor 3-2, pentru târgoviștence), un meci în care dâmbovițencele (vorba vine, nefiind nicio jucătoare autohtonă în echipă) au fost superioare cu mult campioanei, în bună parte din meci. Asta în condițiile în care Alba Blaj a pierdut un meci internațional, ce nu conta foarte mult (detalii aici), tocmai pentru a menaja o parte dintre titularele ce urmau să evolueze contra CSM Târgoviște. Idee ce nu a funcționat, se pare.

Evoluția echipei CSM Târgoviște, cel puțin în acest debut de campionat, este considerată surprinzătoare, de mai toată lumea, date fiind circumstanțele (cele amintite anterior și în acest articol). Mai toată lumea întrebându-se dacă CSM Târgoviște are capacitatea de a păstra turația motoarelor până la finalul competiției interne (n.m.trebuie ținut cont de faptul că, în lipsa unor meciuri europene, CSM Târgoviște va avea avantajul liniștii și odihnei suplimentare, față de contracandidatele la titlu, precum Alba Blaj sau CSM Lugoj, echipe ce performează și internațional, cel puțin pentru o perioadă, cum se întâmplă și acum). Rămâne de văzut.

Tot la fel de cert este și faptul că lipsa infrastructurii (n.m. Sala Sporturilor din Târgoviște nu mai poate fi folosită, iar promisiunile autorităților locale, cele cu reabilitarea arenei, vor rămâne, ani buni de acum înainte, doar promisiuni, cel mai probabil), dar și având în spate deciziile anterioare ale CSM Târgoviște, de nereprezentare a României în competiții europene, ca urmare a câștigării în teren a acestui drept (și obligație până la urmă), echipa târgovișteană nu va fi privită cu mult prea multă îngăduință oficială, dacă va ajunge să lupte pentru trofeul de campioană a României la volei feminin, la finalul actualului sezon competițional. Asta ca să nu spunem mai mult. Astfel că, “pariul” ar fi că, pe final de sezon, pot apărea surprizele sportive majore, unele cu impact cutremurător pentru <<pasionații de statistici temporare și cu miză financiară>>. Evident, și aceasta, iar asta rămâne de văzut, este, până la urmă, doar o speculație de presă.

Una rea, presa, în general. Dar mai ales când nu aplaudă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *