Baschet: Federația plătește datoria “istorică” a CSM Târgoviște, către un fost antrenor. 10 ani de colaps sportiv, pentru 100.000 de euro

De doar vreo două săptâmâni ( n.m. de la finalul lunii septembrie 2023) echipa de baschet a CSM Târgoviște a încheiat o perioadă de coșmar. Unul repetabil oricând, din păcate, nu doar la CSM Târgoviște, ci mai peste tot prin sportul românesc, mai ales acel segment al sportului românesc ce este dependend, la modul absolut, de banii publici și de toanele și simpatiile administrative. Coșmarul, de la echipa de baschet a CSM Târgoviște, a durat aproape 10 ani și a fost unul profund, începând de prin 2016.

Pentru că iubitorii sportului din Târgoviște și Dâmbovița au dreptul să știe, Valahia Media vă prezintă (pe scurt, totuși) istoria, neromanțată, a acestui colaps neanunțat. Unul al sportului de performanță, din Dâmbovița.

Foto: Sala Sporturilor din Târgoviște; Luna mai 2014, CSM Târgoviște cucerește un nou titlu de campioană națională la baschet feminin (a mai urmat doar unul, al 12-lea, în anul 2015)

Echipa de baschet a CSM Târgoviște este cea mai galonată echipă din sportul dâmbovițean. Orice sport. De 12 ori campioană națională la baschet feminin, echipa nu are rival la capitolul performanță de vârf, în Dâmbovița.

De altfel, baschetul, mai întâi cel masculin (din păcate o ramură sportivă ce aproape că nu mai există în Dâmbovița) și apoi cel feminin, a fost mai mereu una dintre disciplinele sportive favorite, în Dâmbovița, pentru public mai ales. Cel puțin în perioada de dinainte de 1990, dar și ulterior (pentru o vreme, măcar).

Foto: George Dikeolakos

În vara lui 2012, antrenorul grec George Dikeolakos ajungea la CSM Târgoviște, după ce antrenase una dintre forțele baschetului feminin european, Fenerbahce Istanbul. Grecul venise la Târgoviște (pentru un salariu amețitor, de vedetă) pentru a ajuta CSM-ul să performeze în Euroligă, s-a spus (detalii și aici, într-un articol Valahia Media, din anul 2017, unul dintre primele articole găzduite aici).

(…) înțelegerea dintre părți nu a ținut mai mult de 6 luni, când la începutul lunii ianuarie 2013 conducerea dâmbovițeană a decis să-l înlocuiască pe George Dikeoulakos cu Florin Nini. Tehnicianul grec a considerat că a fost îndepărtat nelegal de la echipă și a decis să își caute dreptatea la Tribunalul Arbitral de Baschet din Geneva. Pe 22 ianuarie 2014, instanța din Elveția i-a dat câștig de cauză lui Dikeoulakos și a obligat CSM Târgoviște la plata către acesta a sumei de 75.500 de euro alături de dobândă legală. (…)

Sursa baschet.ro

CSM Târgoviște nici nu a vrut să audă de această hotărâre a Tribunalului de la Geneva și nu i-a plătit grecului nimic, din cei 75.000 de euro plus dobânzi, suma stabilită de tribunalul de la Geneva (n.m.-o sumă în jurul valorii de 100.000 de euro, de fapt). Astfel că Dikeolakos s-a îndreptat și către justiția din România care, la rândul ei, i-a dat dreptate, obligând (în decembrie 2018, la 4 ani distanță de prima sentință) clubul târgoviștean la plata a nu mai puțin de 178.000 de euro către tehnicianul grec. În aceiași perioadă, CSM Târgoviște intrând într-o perioadă cu interdicții la transferuri și fiind obligat să joace doar cu jucătoare românce (în special din pepinieră proprie).

Foto: Extras hotărâre a Tribunalului București (Dikeolakos versus CSM Târgoviște, decembrie 2018)

După o perioadă de vriie sportivă (precum cea din 2011, când echipa a fost desființată- detalii și aici Valahia Media) echipa ajunge să fie exclusă din campionat, în septembrie 2020. Un campionat, cel feminin de baschet, ce rămânea atunci cu 11 echipe. Cu chiu, cu vai, echipa este reprimită în competiție (detalii aici), după ce își ia angajamente serioase, prin care promite să plătească o altă restanță financiară, de această dată către o fostă jucătoare, Ivanka Matic (doar vreo 30.000 de euro). Nici la acest moment însă, adică în noiembrie 2020, datoria către George Dikeolakos nu este plătită, iar clubul se zbate în continuare în anonimat și la limita subzistenței sportive.

Foto: CSM Târgoviște (noiembrie 2020)

Ajunsă pe ultimul loc în campionat și cu probleme de toate felurile, inclusiv un scandal imens de dopaj, în ianuarie 2023 (detalii aici- Valahia Media) echipa CSM Târgoviște a ajuns, în vara anului 2023, în punctul în care desființarea părea aproape iminentă. În fața acestei situații, Federația Română de Baschet, ce se confruntă cu o situație catastrofaă în ceea ce privește baschetul feminin (n.m.- au rămas doar 8 echipe în prima ligă, Sepsi Sf. Gheorghe este singura echipă ce contează în campionatul intern, iar naționalele României nu au pur și simplu pe cine să se mai bazeze și pierd pe bandă rulantă, aproape orice confruntare) a ales varianta întinderii colacului de salvare, către CSM Târgoviște. În 17 august 2023 (vezi mai jos document) Comitetul Director al FRB stabilea că Federația va plăti datoria celor de la CSM ,către George Dikeolakos, urmând ca CSM Târgoviște să plătească acești bani, în rate, înapoi către FRB, în următorii doi ani.

Foto: Extras hotărâre Comitet Director al FRB, din 17.08.2023

Foto: CSM Târgoviște în perioada de glorie (Arhivă)

10 ani, din ianuarie 2013 și până în august 202,3 au fost necesari pentru ca CSM Târgoviște să ajungă la concluzia că litigiile de muncă trebuiesc plătite, până la urmă. Mai mult chiar, deși se încearcă acreditarea ideii că s-a scăpat de datorie, după cum se vede, nu s-a scăpăt de nicio datorie, mai mult chiar, de la 75.000 de euro, plus penalitați, cât era inițial suma datorată de CSM Târgoviște, s-a ajuns la o plată de peste 200.000 de euro. Bani publici, ce, până la urmă, sunt plătiți de fiecare târgoviștean. Într-un fel sau altul.

CSM Târgoviște pornește din nou la drum, pe calea performanței, în baschetul feminin românesc, cu gândul la noi titluri de campioană, se spune. Au fost anunțate deja (de vreo săptămână) și primele transferuri internaționale ( SUA, Canada, Marea Britanie), iar atmosfera pare iarăși una favorabilă performanței. De această dată, momentan cel puțin, în mai puțin generoasa (pentru public in primul rând) sală “Ioan Valerian” (n.m.- a CSS Târgoviște), arena Sala Sporturilor, din Târgoviște, fiind indisponibilă, pentru ani buni de acum înainte (cel mai probabil).

Foto: CSM Târgoviște, octombrie 2023 ( Sursa -Facebook/ CSM Târgoviște)

Să nu fie, însă, același drum de până acum, cel în care banii publici sunt aruncați, efectiv, în buzunarele unora sau altora, fără ca cineva să răspundă vreodată, pentru greșelile nenumărate și flagrante.

Succes, CSM Târgoviște!

Dar și…

A bon entendeur, salut!

1 Reply to “Baschet: Federația plătește datoria “istorică” a CSM Târgoviște, către un fost antrenor. 10 ani de colaps sportiv, pentru 100.000 de euro”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *