Unicat! Chindia și orașul Târgoviște – Contraperformanță istorică: Singurul loc unde o primdivizionară nu a jucat niciun meci acasă, 3 sezoane consecutiv

Din păcate sau poate din fericire, dincolo de vorbe și promisiuni, de fiecare dată, stau statisticile. Uneori acestea sunt atât de covârșitoare, prin natura informațiilor furnizate, încât, cum colocvial se spune, “ne dau cu tavanul/cerul în cap”. Într-un colț de Românie, profund românesc totuși, prin cum se manifestă, la Târgoviște mai exact, consumul de energii, al unei pături largi a populației, de ambiții și “elan creator”, se manifestă cu asupră de măsură (și) într-un segment precum cel al fotbalului. Că este normal sau nu este o altă poveste. Pe de altă parte, la Târgoviște, aproape oficial, a fost bifată o contraperformanță cu adevărat istorică, în istoria sportului. Cel românesc în tot cazul și, cel mai probabil, cel internțional. Statistic, Chindia Târgoviște ( echipă de fotbal ce din 2019 evoluează în prima ligă din România) este singura echipă sportivă (adică nu doar fotbal) ce timp de trei sezoane consecutiv nu a bifat niciun meci în fața propriilor suporteri ( acasă, cum ar veni). De ce s-a întâmplat asta? Cine sunt vinovații? Există cu adevărat vinovați sau este doar o răutate gratuită, a aminti astfel de statistici?

Stadion “Eugen Popescu”, mai 2021

Toate acestea sunt, cu siguranță, întrebări legitime, iar orice răspuns încercat a fi oferit nu valorează mare lucru. Totuși, plecând de la ideea că subiectul este, întrucâtva, definitoriu, pentru ceea ce denumim generic viața comunității, am considerat necesar și util a fi amintite câteva detalii. Așadar, mai întâi un fel de ante scriptum: A bon entendeur, Salut!

Demolare stadion Eugen Popescu, 10 iulie 2019

Promovată, în luna mai a anului 2019, în prima divizie a fotbalului românesc, echipa Chindia Târgoviște a jucat ultima partidă pe teren propriu ( stadionul “Eugen Popescu” din Târgoviște), din liga a II-a, în luna mai 2019. Ulterior, administrația locală ( cea care sprijina financiar echipa de fotbal, alături de CJ Dâmbovița) a decis demolarea parțială a stadionului “Eugen Popescu” o arenă pe care nu mai puteau avea loc meciuri de fotbal, dar și reconstruirea arenei, cu fonduri proprii, totodată sperând la ajutor guvernamental sau din alte surse, de fapt (n.m. -de prin 2014, mare parte din tribunele stadionului erau închise accesului publicului, fiind în pericol a se prăbuși.). În data de 10 iulie 2019 începea demolarea stadionului “Eugen Popescu” dar și proiectul de reconstrucție. Administrația locală (vezi video), ce implementa proiectul, anunța ca termen de finalizare a lucrării, în varianta optimistă, cam 10 luni după acel moment, deci, în principiu, luna mai a anului 2020.

Au trecut aproape 3 ani (trei), de la momentul demararii reconstructricției stadionului de la Târgoviște. Proiectul inițial, nu mai este valabil, de multă vreme, cum nu mai sunt valabile nici sumele inițiale stabilite pentru proiect ( au fost 8, 16, 20 de milioane de euro, anticipat a fi cheltuite pentru proiect, de-a lungul timpului). Echipa locală de fotbal, Chindia, va încheie al treilea sezon consecutiv în prima ligă de fotbal din România (iunie 2022) fără a fi jucat măcar un meci pe propriul stadion de la Târgoviște. Echipa de lânga Turnul Chindiei, cum este alintată de suporteri, nu a evoluat în umbra Turnului Chindiei nici măcar o dată, în acest intreval. A fost în bejanie, pe la Ploiești, Giugiu, Buzău, Buftea si iarași Ploiești, în meciurile considerate acasă. În urmă cu doar câteva ore, administrația publică de la Târgoviște a reevaluat promisiunea ca în acest an, 2022, să poata fi organizat un prim meci, a celor de la Chindia, pe terenul de la Târgoviște, anunțând că, practic, din diverse motive, acest lucru nu este posibil ( postare facebook/ Cristian Stan, primar Târgoviște, 31 martie 2022):

Cum spuneam, au trecut 3 ani. Trei ani de promisiuni și multe controverse. Evident și multe impedimente, în calea realizării noului stadion ( reale și poate de înțeles, cel puțin unele dintre ele). De neînțeles, mai bine spus de netrecut cu vederea, sunt promisiunile legate de terminarea proiectului și zecile de termene de finalizare a acestuia, anunțate oficial. Vânzători de iluzii, din păcate, și doar atât, ce au profitat de sensibilitațile unui public ce își dorește, câteodată, chiar mai mult “circul” arenei sportive decât “pâinea” traiului cotidian. Pentru cei ce au uitat, sau poate nu au știut niciodată ( cu siguranță destul de mulți, ce nu au fost interesati de subiect) iată, mai jos, o scurtă trecere în revistă a proiectului de reabilitare de la stadionul “Eugen Popescu“, așa cum a fost el “văzut”, la momentul fiecărei clipe, în paginile Valahia Media.

1 Reply to “Unicat! Chindia și orașul Târgoviște – Contraperformanță istorică: Singurul loc unde o primdivizionară nu a jucat niciun meci acasă, 3 sezoane consecutiv”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *