Târgoviște: Dezamăgire! Salarii mici, locuri de muncă puține, după ce COS Târgoviște a fost preluat de italienii de la Beltrame

Cum totul este un joc al imaginii, foarte puțini, poate chiar niciunul, dintre cei care au denumit acțiunea ca “evenimentul anului” de la Târgoviște, respectiv preluarea COS Târgoviște de către grupul italian Beltrame, au anunțat și “minusurile” afacerii. “Minusuri” din perspectiva raportului așteptări (fals create) versus realități. Așa cum aminteam (detalii aici- Valahia Media) Grupul Beltrame (ce deține și combinatul Donalam Calărași) a preluat COS Târgoviște, după o luptă ce pe alocuri a părut de proporții epice ( pentru amănunte vezi link-ul de mai sus).

În momentul de față (n.m. din 28 martie) la COS Târgoviște, ce după preluarea a devenit, atenție!, punct de lucru al celor de la DONALAM Călărași (cel puțin în momentul de față, adică martie 2022), se fac angajări. Peste 2000 de cereri au “năvălit” peste noii patroni, conform unor surse ce au legătură cu noul patronat ( lider sindical din fostul COS Târgoviște, vezi mai jos postarea FB, din 28 martie)

Un alt sindicat, din fostul COS Târgoviște, anunță cam același lucru, încă din data de 23 martie, mizând exclusiv pe partea sindicală, ce se va constitui după ce activitatea va fi reluata la COS Târgoviște

În realitate, dincolo de promisiuni, realitatea este mult mai complicată, iar aceasta a generat deja multe dezamăgiri, în special în rândul celor ce și-au făcut speranțe (deșarte) cu privire la gloria revenită a COS Târgoviște ( o societate ce, atât de facto cât si de jure, nu mai există în momentul de față).

COS Târgoviste ( imagine 2021)

În primul rând, COS Târgoviște nu are cum să mai ajungă vreodată la numărul de angajați avut anterior, chiar și în condițiile în care noul patronat va construi o fabrică nouă, cum a promis. Vorbim de 5-6-10.000 de angajați cum au sperat unii.

Structură Group Beltrame

Cei de la Beltrame au 6 fabrici în Europa ( două în Italia, două în Eleveția, una în Franța și una în România, DONALAM Călărași, pentru care fostul COS a devenit, deocamdată, punct de lucru), totalul angajaților, în cele 6 fabrici, fiind de aproximativ 2000 de oameni. La Călărași, spre exemplu, lucrează doar 270 de oameni.

COS Târgoviște a trimis în șomaj 1200 de oameni, doar la “ultima strigare”, a fostului patronat rus, iar speranțele, nejustificate dar întreținute politic, anunțau o reangajare a acestora și chiar a mai multor oameni, după ce combinatul târgoviștean va fi preluat. O manipulare ieftină, de fapt, cu un caracter profund electoral, o asemenea acțiune nefiind sustenabilă economic. De altfel, chiar cei de la Beltrame au anunțat că intenționeaza să ajngajeze până la 500 de oameni, în primii doi ani după preluarea combinatului. Un anunț si o clauză ce, iarăși atentie, nu este obligatorie, iar în condițiile în care fostul COS funcționează ca punct de lucru al unui combinat ( Donalam Calărași) ce are 270 de angajati, este de așteptat să fie ceva mai depate de acest total, în realitate, la Târgoviste. Cele 2000 de CV-uri depuse de dâmbovițeni, pentru angajarea la noul combinat de la Târgoviște, demonstrează dimensiunea așteptării, creată printr-o promisune nefondată pe nimic.

Grila salarizare Donalam Calărași ( sursa – Gabriel Banu/ facebook)

O a doua dezamăgire generală este o consecință a anunțului privind nivelul de salarizare. Unul minimal, chiar și cu un orar prelungit de lucru, undeva de sub 2800 de lei lunar net ( pentru cei cu calificare); consecință a statului juridic al combinatului târgoviștean, în momentul de față, unde contractul colectiv de muncă ce se aplica va fi conform unei o grile valabile și la Donalam Călărași ( vezi mai sus)

Cu alte cuvinte, “evenimentul economic al anului”, de la Târgoviște ( chiar al ultimului deceniu după cum s-au grăbit unii să anunțe) rămâne, deocamdată cel puțin, un succes minor din perspectiva bunăstării generale și a a ceea ce se anticipa a fi dezvoltarea economică a Târgoviștei, în următorii ani. Este doar mai mult decât nimic, adică situația precedentă, cea cu un COS Târgoviște ajuns istorie si fără producție sau angajați.

Ca de obicei, și în cazul COS Târgoviște, singura realitate rămâne speranța într-un mai bine iluzoriu, una cu care, cu o voluptate greu de înțeles, se amăgesc, parcă, prea mulți.

5 Replies to “Târgoviște: Dezamăgire! Salarii mici, locuri de muncă puține, după ce COS Târgoviște a fost preluat de italienii de la Beltrame”

 1. Acum voi de la sindicatul Valahia ce ziceți? Pana acum făceați postări și ridicați în slavi pe cei ce urma sa preia COS Târgoviște. Voi nu faceți parte din noul sindicat? Sunt așteptări mari de la voi nu doar vorbe. Care este punctul vostru de vedere

  1. Ziua bună!
   Cred că faceți o confuzie. Valahia Media (site-ul și societatea) nu are absolut nicio legătură cu sindicatul “Valahia”, ce a activat și în combinatul târgoviștean (COS, Mechel), până la preluarea acestuia de către noul acționariat. Preluarea, pe pagina de Facebook (InfoCOS), articolului acesta https://valahiamedia.ro/wp-admin/post.php?post=12711&action=edit, este strict o decizie a celor ce detin și administrază această pagină (presupun că în legătură strânsă cu Sindicatul “Valahia”). Articolul este oricum din data de 30 martie 2022, iar aparitia pe pagina de FB a celor de la InfoCOS este din data de 18 aprilie 2022. Dincolo de această confuzie (poate de înțeles) cred ca cel mai bine ar fi dacă le-ați adresa întrebările celor de la sindicatul Valahia pe pagina lor de facebook, în mod direct (pentru eventuale raspunsuri). Cum Valahia Media nu vă poate răspunde în numele lor, nu vă voi oferi, aici, eventuale raspunsuri la întrebările dv. Nu ar fi nici etic și nici corect, față de niciuna din părți, și nici nu aș putea sa mă erijez în purtător de mesaj pentru cei de la sindicatul Valahia.
   S-auzim de bine!

   1. Asa e, articolul e mai vechi dar sindicatul Valahia a postat mai tarziu. Ce vreau eu sa va zic e ca italienii nu au spus ca vor angaja cu nemiluita asa ca nu stiu de unde a iesit vorba cu 1oooo. o tampenie.

 2. Probabil noul patronat nu va mai acecepta tot felul de șefi, șefuți, șefuțe si vor avea o structura normala nu de plimba foaia si munca mai deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *