Oficial! AFV Beltrame Group a preluat COS Târgoviște. Ce vor face noii patroni ai combinatului dâmbovițean

Începând din data de 17 martie 2022. COS Târgoviște are un nou patron. Combinatul târgoviștean a fost achiziționat de către grupul italian AFV Beltrame Group. Cum “saga” combinatului de la Târgoviste este una foarte complicată, este bine de știut că, în ultimii ani ( 2020-2022), practic, COS Târgoviște a încetat să mai existe, actualul patronat (rus) ducând în faliment societatea, iar ultimii 1200 de salariați au fost concediați.

Întâlnire AFV Beltrame- Guvernul României (16 martie 2022)

Deși, în spatiul public au apărut mai multe anunțuri, prin care era anunțată preluarea a ceea ce a mai rămas din COS Târgoviște, de către cei de la Beltrame, în ultimele zile, anunțul oficial a venit doar după ce cei de la Beltrame s-au întâlnit cu premierul Ciucă (n.m.- în data de 16 martie, vezi detalii mai jos).

Cum ceea ce s-a discutat la Guvern, de către cei de la Guvern (ce au promis) și cei de la Beltrame poate fi doar speculat, nimic concret nefiind anunțat, singura certitudine rămâne comunicatul oficial al celor ce au preluat COS Târgoviște. Iată-l așa cum a fost tranmis și către Valahia Media:

COMUNICAT DE PRESĂ

Beltrame Group a finalizat achiziția Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște

București, 17.03.2022AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa, a finalizat achiziția activelor funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, prin încheierea documentelor de transfer a dreptului de proprietate ṣi plata integrală a preţului în sumă de 38,3 milioane de euro + TVA. AFV Beltrame Group, care deține în România și laminorul Donalam din Călărași, urmărește să transforme COS Târgoviṣte într-o unitate de producție de oțeluri speciale competitivă la nivel european. Astfel, în următorii 4 ani vor fi investiți aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, respectiv oțelăria și laminoarele, și aproximativ 40-50 milioane euro în asigurarea capitalului de lucru.

„Achiziția COS Târgoviște este un pas important pentru strategia de extindere a activității grupului Beltrame în România și confirmă angajamentul nostru pe termen lung față de dezvoltarea sectorului siderurgic pe plan local. COS Târgoviște are o istorie bogată în industria siderurgică, așadar suntem onorați de oportunitatea de a revitaliza acest colos în domeniu. Ne așteptăm să începem producția în oțelăria existentă și în cele două laminoare la începutul lunii iunie, pentru a livra pe piaţa internă fier-beton și sârmă laminată şi a pune capăt dependenţei pieţei de importuri, mai ales în contextul conflictului din Ucraina.”, declară Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.

Pentru început, la COS Târgoviște se va produce oţel beton, iar odată cu avansarea lucrărilor de modernizare și formarea forței de muncă, acesta va reveni la producţia de oţeluri speciale pentru care a fost construit iniţial. Redeschiderea unităţii de producţie va genera, în viitorul apropiat, aproximativ 450-500 de locuri de muncă noi, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de locuri de muncă. În prezent, în cadrul COS Târgoviște mai lucrează aproximativ 70 de angajați, în principal pentru ținerea în funcțiune a rețelelor de utilități și conservarea echipamentelor.

Pe 16 martie, reprezentanții Grupului Beltrame au avut o întâlnire cu premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, ca urmare a finalizării achiziției COS Târgoviște. Premierul a subliniat sprijinul pe care Guvernul României îl acordă dezvoltării investițiilor în industrie, pentru modernizarea economiei naționale, accesul la noi tehnologii, crearea de noi locuri de muncă pentru români și a unor produse cu valoare adăugată ridicată pentru piața locală și europeană.

AFV Beltrame Group este prezent pe piața oţelului din România din 2007 și deține laminorul Donalam din Călărași, specializat în producția de bare de oţel special laminate la cald, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Donalam a incheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 118 milioane euro, în creștere cu 90% față de 2020 și un volum de vânzări de aproximativ 159.000 tone de bare de oțel. Compania estimează o cifră de afaceri de peste 160 de milioane de euro în 2022, cu o creștere de 30% și un volum de vânzări de aproximativ 170.000 de tone de bare de oțel. În prezent, compania deține peste 340 de angajați.

Despre AFV Beltrame Group

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.200 de angajați, peste 2 milioane de tone de oţel vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

În data de 5 februarie 2022, în spațiul Valahia Media a fost publicat articolul :”Group Beltrame preia COS Târgoviște? Cum s-a mințit constant și de ce prezintă totuși interes combinatul ajuns un maldăr de fier vechi

KYIV, UKRAINE – FEBRUARY 25: People look at the exterior of a damaged residential block hit by an early morning missile strike on February 25, 2022 in Kyiv, Ukraine. Yesterday, Russia began a large-scale attack on Ukraine, with Russian troops invading the country from the north, east and south, accompanied by air strikes and shelling. The Ukrainian president said that at least 137 Ukrainian soldiers were killed by the end of the first day. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

De la data publicării acelui articol nu s-au schimbat foarte mult datele, în afară de faptul că, la granițele României, a izbucnit un război, în Ucraina, ceea ce face ca unul din producătorii de oțel-beton ieftin, de la nivel mondial (Ucraina), să fi ieșit, practic, din joc, pe piața internațională, în vreme ce altul, Rusia, să fie interzis la comerțul acestei mârfi în spațiul lumii occidentale. Din această perspectivă trebuie privită și situația de acum de la COS Târgoviște.

Pentru o mai bună înțelegere a ceea ce a fost, la COS Târgoviște, dar si o posibilă înțelegere a ceea ce ar putea urma, iată articolul amintit:

1 Reply to “Oficial! AFV Beltrame Group a preluat COS Târgoviște. Ce vor face noii patroni ai combinatului dâmbovițean”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *