Sorana Cîrstea, performanță remarcabilă în 2023. “Sferturi românești” la Indian Wells

Într-o lume ce se “îmbată” cu parfumul unor pseudo-succese sportive, ale altora, doar pentru că, așa se crede, se înscrie astfel pe trasa ideală a acumulării de capital electoral, performanța sportivă, cea adevărată, obținută cu “sânge și sudoare”, nu cu vorbe, rămâne rareori doar un apanaj al truditorului din sport, așa cum ar fi normal să se întâmple.

Sorana, ce performanță!

La Indian Wells (SUA), târgovișteanca Sorana Cîrstea ( nr.83 WTA) a reușit să se califice în sferturile de finală ale turneului ( categorie WTA 1000). Dincolo de performanța de a se califica în sferturile unui turneu de dimensiunea celor din categoria WTA 1000, adică primele ca valoare sub turneele de Mare Slem, Sorana Cîrstea a reușit să-și îmbunătățească și câteva statistici personale.

Învingând-o cu 6-4,4-6,7-5 pe Caroline Garcia (nr.5 WTA), într-o bătălie ce pe alocuri chiar a avut proporții epice ( două ore și jumătate de tenis intens, a durat meciul), Sorana a depășit “complexul top 5”. Sportiva din România nu a reușit decât de 6 ori în carieră să învingă una din primele 5 jucătoare ale lumii, ultima oară întâmplându-se la Beijing, în anul 2017, când trecea de cehoaica Karolina Pliskova. În plus, este primul turneu din 2023 la care Sorana leagă mai mult de două victorii consecutiv (la Indian Wells a ajuns la 4, de fapt).

Sursa foto: Captură WTA/Twitter

În plus, punctele obținute prin calificarea în “sferturile” de la Indian Wells o ajută pe Sorana să rămână în top 100 WTA, cee ce înseamnă participare fără calificări la turneele mari ( inclusiv Mare Slem), ceea ce nu ar fi fost valabil dacă “Sore” nu ar fi reușit să își apere punctele câștigate anul trecut ( la ediția din 2022, a Indian Wells, Cîrstea reușise să ajungă în optimi, unde fusese eliminată de Simona Halep – detalii aici, Valahia Media).

Foto: Sorana Cîrstea la Indian Wells 2023

Târgovișteanca va înfrunta numărul 1 mondial în faza sferturilor de finală ale turneului american (n.m.poloneza Iga Swiatek, o jucătoare ce a câștigat 11 din ultimele 12 partide disputate în acest an, iar la Indian Wells încă nu a pierdut set). Sorana Cîrstea, prin victoria in fața Carolinei Garcia (campioana en-titre de la Turneul Campioanelor din tenis), este, momentan, jucătoarea din România cu cea mai bună performanță, pe terenul de joc, în 2023. Se poate chiar mai mult, dar va fi greu. Chiar foarte greu, cu Iga. Rămâne de văzut, însă.

Cert este că:

Într-o lume în care gloria altora ne face, mai mereu, cu ochiul și ne îndeamnă să dorim a ciobi, măcar o fărămâ, din statuile lor, pentru a adăuga praful de stele lângă colbul propriei noastre neputințe, pentru a căpăta, măcar aparent, strălucirea eternității, ei bine, într-o astfel de lume, victoriile reale, ale celor ce ne place să îi numim ai noștrii, sunt, de fapt, de cele mai multe ori, doar ale lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *