Normalitate rară! Donalam dă 600 lei/lună elevilor de liceu, pentru a îi avea angajați în viitor

Donalam Târgoviște, adică societatea ce a cumpărat ce a mai rămas din COS Târgoviște, după anii de “glorie rusească“, face un gest normal dar care, în actualul context românesc, este unul cu valoare de excepție, din păcate. Stimularea financiară pentru studii, acordată unor viitori potențiali angajați este, din păcate, doar o idee ce primește aprecieri unanime, în România, dar nu capătă și consistența faptei. În general, marii angajatori considerând că astfel de gesturi nu se justifică (n.m.- cheltuiala), deoarece investiția este una total incertă.

Italienii de la AFV Beltrame ( cei care dețin combinatul Donalam, din Târgoviște) au anunțat că, începând din anul școlar 2023-2024, vor acorda un stimulent financiar de 600 de lei/unar pentru 56 de elevi din Târgoviște. Unii dintre aceștia având posibilitate a a primi chiar mai mult.

Iată și comunicarea oficială:

“Compania Donalam, membră a AFV Beltrame Group, lider european în producția de oțel și unul dintre liderii în producția de bare comerciale, lansează programul de învățământ dual ”Meseriașii de Oțel”, în parteneriat cu trei unități de învățământ liceal din Călărași și Târgoviște, pentru anul școlar 2023 – 2024. Programul este menit să contribuie la pregătirea viitoarelor generații de specialiști în domeniul siderurgic și să ofere tinerilor din comunitățile locale noi oportunități de dezvoltare a carierei. 

Programul inițiat de compania Donalam are în vedere înființarea unor clase de învățământ profesional dual la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncoveanu” și Liceul “Voievodul Mircea” din Târgoviște, precum și la Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” din Călărași. Sistemul dual oferă o alternativă educațională și profesională absolvenților de gimnaziu, care au posibilitatea să deprindă cunoștințele teoretice și abilitățile practice pentru o calificare profesională de nivel 3.

Elevii admiși în program vor beneficia de pregătirea teoretică la liceu, iar aceasta va fi completată de stagii practice efectuate în cadrul combinatelor de oțel ale Grupului AFV Beltrame, din Târgoviște și Călărași. Aceștia vor dobândi o pregătire temeinică sub îndrumarea celor mai buni mentori, având posibilitatea să se specializeze în meserii căutate în domeniul siderurgiei. La finalul celor trei ani de studiu și practică, elevii vor obține un certificat de competențe recunoscut la nivel european și au șansa obținerii unui un loc de muncă în cadrul companiei Donalam.

Clasele de învățământ dual se adresează tinerilor absolvenți de clasa a VIII-a, care își doresc să se califice în meserii tehnice, cu perspective pentru viitor. Parteneriatul va fi implementat începând cu anul școlar 2023 – 2024, cu un număr total de 68 de locuri disponibile, pentru următoarele specializări:

·       28 locuri pentru calificarea profesională de oțelar și laminorist – Liceul Tehnologic “Constantin Brâncoveanu”, Târgoviște;

·       28 locuri pentru calificarea profesională de electromecanic utilaje și instalații industriale – Liceul  “Voievodul Mircea”, Târgoviște;

·       12 locuri pentru calificarea profesională de electromecanic utilaje și instalații industriale – Liceul Tehnologic “Dan Mateescu”, Călărași.

Compania Donalam va oferi elevilor selectați o bursă lunară de 600 de lei pe durata anului școlar, pe lângă bursa de 200 lei oferită de Stat. În plus, elevii care au rezultate deosebite la învățătură vor fi recompensați cu premii pentru stimularea performanței.

Înscrierile candidaților în clasele de învățământ dual ale liceelor partenere se vor desfășura în două etape: prima etapă în perioada 03 – 07 iulie 2023, iar cea de-a doua etapă în perioada 25-27 iulie 2023. Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente: foaie matricolă, adeverință de absolvire a minimum opt clase sau adeverință cu media Evaluării Naționale (pentru cei care au susținut Evaluarea Națională), copie a cărții de identitate  (unde există), copie a certificatului de naștere și adeverință de intrare în colectivitate de la medicul de familie sau de la cabinetul școlar.

Cei interesați de programul de învățământ dual implementat de compania Donalam pot solicita mai multe informații la adresa de email scoaladuala@donalam.ro.

P.S.

Acest material nu este unul publicitar (în sensul clasic al termenului, în care cineva plătește pentru reclamă, iar altcineva realizează materialul publicitar) iar decizia de publicare a aparținut Valahia Media, considerând că informarea cu privire la acest “gest” al celor de la Donalam Târgoviște va fi generatoare de bine, un plus de bine mai corect spus, la nivel comunitar.

Materialele fotografice ce însoțesc acest articol sunt din luna iunie, a anului 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *