Vaccinul anti-COVID-19 nu este obligatoriu! Unde te poți înscrie pentru vaccinare, dacă vrei (+site unde vezi reacțiile adverse).

Cum vaccinul anti coronavirus tinde să acapareze (solitar) spațiul de interes comun, în special cel european, Valahia Media vă prezintă câteva date suplimentare, pentru a putea decide în cunoștință de cauză, în eventualitatea în care aveți nelămuriri legate de “subiectul zilei”. Fără pretenția de a oferi toate răspunsurile, iată câteva dintre datele importante, în ceea ce privește vaccinarea, în special procesul din România.

Vaccinarea nu este obligatorie

România a primit primele 10.000 de doze, iar, săptămânal, vom primi în jur de 140.000 de doze. România va vea în jur de 10 milioane de doze de vaccin la dispoziție.Statul a făcut un contract pentru 10 milioane de doze de vaccin. Vaccinarea în România este gratuită, este voluntară, nu este obligatorie, și nu este condiționată. 

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

Vaccinarea populației, la cerere, va fi făcută în etapa a III, începând, cel mai probabil, cu luna martie. Se estimează că procesul de vaccinare (cele 10 milioane de doze) va dura 6 luni. Primele doze, așa cum a fost stabilit, au fost injectate personalului medical din spitalele de prima linie în lupta cu covid 19 (10 la număr).

Cum te poți înscrie pentru vaccin

Începând de astăzi, 28 decembrie, platforma informatică ce permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operaţională, a anunţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva noului coronavirus.

 Deocamdată se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa I, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate şi social, urmând să se activeze accesul în aplicaţie şi pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populaţia cu grad de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale şi grupa a III-a – populaţia generală), precizează un comunicat de presă al celor de la Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva noului coronavirus, citați de AGERPRES.

Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populaţia generală din etapa a III-a, iar paşii de înscriere sunt ușor a fi parcurși de toată lumea.

Din platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19,https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare îşi creează un cont pe baza datelor de identificare şi a numărului de telefon. În contul creat, cetăţenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare şi rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.

Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărţii de identitate, conform sursei citate.

Cum afli dacă există reacții adverse (la cei care s-au vaccinat)

Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR) a realizat pentru pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat al instituției. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro

Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, ANMDMR, prezintă traducerea comunicatului de presă al Agenției Europene a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) referitor la raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19. Iată acest comunicat (format pdf.), inclusiv link către site-ul unde pot fi consultate părerile celor ce au avut ceva de raportat în urmă vaccinării. (pentru vizualizare click pe download)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *