(Update)Târgoviște: Primăria dă, din nou, bani către Chindia (document). Clubul de fotbal a ajuns un “sac fără fund”!? Și CJ DB suplimentează alocarea!

Imaginea proastă a clubului de fotbal Chindia Târgoviște, cauzată de retrogradarea din prima ligă, plecarea a apoape întregului lot de jucători, plus schimbările fără sfârșit, din cadrul clubului (doi președinți demiși, în ultimele 6 luni, posibil și al treilea, în curând), angajați ai clubului concediați pe banda rulantă și înlocuirea acestora, nu cu profesioniști din domeniu, doar cu apropiații pe linie politică, antrenori schimbați după câteva meciuri, lot bulversat, de mult prea desele schimbări, dar și posibilitatea, măcar teoretică, ca echipa să rateze, din nou, obiectivele (n.m.- lupta pentru promovarea în prima ligă, mai exact), toate la un loc, așadar, au făcut ca “acționariatul” clubului, adică CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște, să bage mâna serios în buzunarul public, pentru a încerca (cu bani) salvarea situației. Una deloc favorabilă oamenilor politici, din fruntea CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște, din perspectiva anului electoral 2024.

Foto: Stadion “Eugen Popescu”, Târgoviște, 19 mai 2023

Astfel că, la Chindia, banii sunt din ce în ce mai mulți, chiar dacă rezultatele lasă de dorit (n.m. exprimarea anterioară este doar un eufemism, de fapt). Milioane de euro, exclusiv din fonduri publice, au ajuns în conturile clubului, doar în 2023. De fiecare dată însă, alocările au fost făcute mai mult prin tot felul de inginerii politico-administrative (n.m.– așa numitele programe cu finanțare nerambursabilă, pentru proiecte sportive și de tineret) și, pe cât posibil, fără a se anunța și public acest lucru. A știut cine trebuie și, până la urmă, nimeni, din administrația din Dâmbovița, nu a dorit să se bată monedă pe ideea că fondurile publice sunt cheltuite discreționar (n.m. atenție!, vorbim de tot felul de suplimentări de bugete, sume de bani în plus față de bugetul stabilit inițial, și, de asemenea, de tot felul de modalități de alocare financiară suplimentară, tot din bugetele publice, prin programe la care, teoretic, orice structură sportivă s-ar putea înscrie, pentru a obține finanțare, una care însă merge cu dedicație, aproape exclusiv, doar într-o singură direcție, în cazul de față, după cum ați ghicit, Chindia Târgoviște).

În debutul lunii octombrie 2023, clubul Chindia Târgoviște primea de la “finanțatorii” săi (autoritațile publice amintite) sume suplimentare de ordinul milioanelor de lei. Bani ce au stins datoriile imense ale clubului, de la acea vreme, unele făcute în debutul anului 2023, dar și în perioada iunie-octombrie 2023, deci, cu alte cuvinte, sub conducerea a două rânduri de conducători (“finanțatorii” au rămas aceiași). Iată, mai jos, un articol Valahia Media, despre acest subiect (am descris inclusiv modul în care s-a încercat ascunderea acestui tip de alocări financiare):

Pur și simplu, indiferent de cât de mare a fost alocarea financiară din octombrie (și a fost fost una fără precedent) cererea, de la Chindia, este și mai mare. Nepriceperea, reaua credință (probabil), a celor ce s-au perindat pe la conducerea clubului, lipsa de control autentic, când vine vorba de cheltuirea, cea reală, a fondurilor publice (peste 95% din bugetul clubului Chindia Târgoviște este asigurat din fonduri publice) au făcut ca la Chindia să vorbim de un sac fără fund, iar “nevoile” (financiare), în aceste circumstanțe, să fie imense. În finalul lunii octombrie (în data de 31 octombrie 2023, mai exact), Primăria Târgoviște a inventat” o nouă alocare către Chindia Târgoviște. De această dată este vorba de suma de 393.000 de lei, acordați Chindiei, printr-un așa numit contract de finanțare nerambursabilă, pentru programe sportive de performanță (vezi, mai jos, documentul):

Hotărâre a CLM Târgoviște, din data de 31 octombrie 2023

“Banii vor merge către juniorii clubului” s-a declarat (inclusiv în ședința de consiliu local de la Târgoviște, din data de 31 octombrie). Foarte Bine! Numai că, sunt câteva probleme:

În planul inițial (lista cu proiecte de hotărâre a ședinței CLM Târgoviște, din data de 31 octombrie 2023) proiectul amintit mai sus nu exista. Click, mai jos, pentru documentul unde nu apare aceast proiect de hotărâre, un document ce a fost remis către mass-media, ca și către consilieri locali, în forma arătată mai jos)

Foto: Ședința CLM Târgoviște, 31 oct.2023

În debutul ședinței amintite a fost “strecurat” și proiectul cu pricina, în lista de proiecte de votat , de către consilieri, fără nicio prezentare prealabilă (comisii de specialitate, etc). Toate bune și frumoase (n-ar fi prima și probabil nici ultima dată când se procedează astfel): Referatul de aprobare, Raportul de specialitate, dar și procesul verbal al Comisiei de evaluare și selecție au toate aceiasi dată, respectiv 31 octombrie 2023, adică ziua în care a fost și aprobat proiectul, în ședința de CLM Târgoviște. Cu alte cuvinte, totul, pe repede-nainte!

De ce?

Foto: Ședința CLM Târgoviște, 31 oct.2023 (foto 1- sector PSD; foto 2- sector PNL)

Comisie de evaluare și selecție pentru că, ați ghicit, fondurile amintite se acordă DOAR în urma unui concurs, Poate să fie și un singur înscris, dar tot trebuie organizat, măcar formal, concursul. Un concurs ce trebuie anunțat din timp, și la care se înscriu cei care doresc, entități sportive ce au juniori, în cazul de față, și care doresc să acceseze niște fonduri nerambursabile, de la Primăria Târgoviște, pentru așa numitele proiecte de performanță sportivă. Numai că, ce să vezi, pentru că proiectul nu a fost înscris, inițial, pe ordinea de zi, nimeni nu poate ști dacă a fost un concurs de proiecte, dacă la comisie nu cumva a fost numai un singur proiect (cerere), mai exact doar de la Chindia Târgoviște. Iar dacă nu-i anunțat concursul, cum să te înscrii, nu-i așa? Nu mai spun că nu există, nici măcar teoretic, șanse să obții aceast tip de finanțare, chiar dacă ai fi “eligibil”, să spunem.

Foto: Ședința CLM Târgoviște, 31 oct.2023

În ciuda unor contre (PNL-PSD) ce au vizat forma proiectului de hotărâre, până la urmă, acesta a fost aprobat (18 voturi “pentru” și o “abținere”, dintr-un total de 19 consilieri prezenți). Nimeni, dintre consilieri, nu a întrebat ceva despre salvarea aparențelor. Și anume măcar dacă a fost cu adevărat un concurs și când a fost anunțat public (n.m.– doar așa puteau fi alocați acei bani). Cum nici Primăria Târgoviște nu a mai oferit niciun alt amănunt (nici către media, prin o anunțare și prezentare, ulterioară, completă, a respectivului proiect de hotărâre, iar pe site-ul instituției acesta are o prezentare lapidară < fară amănunte, poate unele incomode>, orice speculație este îndreptățită. Inclusiv cea care ar pune la îndoială legalitatea acordării acestor fonduri)

La Chindia, cel mai probabil, încă nu s-a tras fermoarul, peste buzunarul cu fonduri publice, așa că suplimentări bugetare, precum aceasta, din 31 octombrie, este posibil să mai aibă loc (n.m.- probabil că nu în noiembrie-decembrie 2023, că sunt cam încurcate, autoritățile, de ordonanța 90/2023, a lui Ciolacu, cea cu limitarea cheltuielilor publice) dar cu siguranță din 2024. Nu de alta, dar vine dificilul an electoral 2024 (n.m.dificil pentru poltiicieni, mai ales cei obișnuiți să stea la masa plină mereu, a puterii) și nu se “cade” să fie percepuți că nu au dat și pentru “circ”. Că, altfel, se supără votanții. Până la urmă, însă, important de reținut este și faptul că nu dau de la ei!

Că de dat, sigur dau tot pentru ai lor!

Update

În data de 7 noiembrie 2023, într-o ședință extraordinară a CJ Dâmbovița, alți 340.000 de euro au ajuns în conturile celor de la Chindia Târgoviște.

Foto: Captură hotărâre CJ Dâmbovița, din data de 7 noiembrie 2023

Folosind același mod de alocare ca și Primăria Târgoviste, și CJ Dâmbovița a virat banii pentru programe sportive de performanță. Aproape 2 milioane de lei au fost dați prin această alocare (vezi foto) în data de 7 noiembrie, mai exact 1.680.000 de lei. În total clubul Chindia a primit , în ultima săptămână, din fonduri publice, aproximativ 400.000 de euro. Concluzia ar fi că, în aceste vremuri, cel mai bine este să fi parte dintr-un club de fotbal, în Dâmbovița, acolo unde autoritățile nu mai au nicio limită în ceea ce privește alocarea de fonduri. Întrebarea este: Chiar nu vede nimeni? Din cei care ar trebui să aibă grijă de justa cheltuire a fondurilor publice. Și când te gândești că, în rest, nu mai sunt bani pentru nimic. Cel puțin asta spun.

Spre exemplu, aceași instituție, adică CJ Dâmbovița, ce cu atâta larghețe oferă 340.000 de euro către Chindia Târgoviște (acestea sunt doar sume suplimentate, sumele totale fiind mult mai mari), a refuzat să facă ceva pentru a asigura continuitate unui eveniment cultural, Concursul Național de Literatură Moștenirea Vacăreștilor”, ce ar fi presupus doar o cheltuială de 6000 de euro (mai jos amănunte), pentru a putea avea loc și în 2023. Pentru acesta n-au fost bani, însă, așa că… l-au anulat.

Ar mai fi ceva de spus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *