“România mereu eternă și surprinzătoare! “Acesta ar trebui să fie motto-ul ce să însoțească acest articol, unul ce, în principal, nu vorbește de România. Nu va fi, dar doar pentru că am plecat de la considerentul că următoarea informație este prea proaspătă și, probabil, nu a fost suficient timp de “regrupare”, pentru cei ce vă vor informa, de acum înainte, că, de fapt, știrea următoare nu are nimic de-a face cu noi, aici, în România. Așadar:
În data de 8 noiembrie 2023, Reuters anunța că americanii de la NuScale nu vor mai implementa proiectul gândit împreună cu autoritățile din statul Utah (administrațiile mai multor orașe). Este vorba despre prima centrală atomică cu reactoare mici (small modular reactor-SMR) din lume, un proiect identic cu cel pe care aceiași americani de la NuScale, alături de NuclearElectrica, se pregătesc să îl implementeze și în România, la Doicești (județul Dâmbovița). Costurile uriașe (prețul de producție al energiei) au făcut ca centrala SMR din SUA să rămână fără clienți (în SUA), chiar și după multe sute de milioane de dolari investiți în proiect. De altfel, anunțul a prăbușit compania (NuScale) la Bursă (mai jos anunțul amintit anterior, în limba engleză).
NuScale Power (SMR.N) said on Wednesday it has agreed with a power group in Utah to terminate the company’s small modular reactor project, dealing a blow to U.S. ambitions for a wave of nuclear energy to fight climate change and sending NuScale’s shares down 20%.In 2020, the Department of Energy approved $1.35 billion over 10 years for the plant, known as the Carbon Free Power Project, subject to congressional appropriations. NuScale has received about $600 million from the department since 2014 to support the design, licensing and siting of the project.
Sursa: Reuters
În România, un proiect absolut identic (demarat în anul 2022, detalii aici, Valahia Media) se intenționează a fi implementat la Doicești, județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei termocentrale de aici, tot de către cei de la NuScale. În ciuda numeroaselor controverse, legate în special de amplasamentul viitoarei investiții (zonă foarte populată), dar și de rentabilitatea proiectului și costurile de implementare, acesta a fost prezentat ca fiind cea mai importantă știre a anului (2022) pentru dâmbovițeni, dacă nu chiar pentru români. Anunțul, din data de 8 noiembrie 2023, din SUA însă, nici măcar nu a fost preluat în România (până acum), de parcă nimeni nu ar dori ca acest lucru să se afle. Desigur, sunt și excepții, în Dâmbovița găsind-o pe cea a senatorului Dragoș Popescu (vezi mai jos, postare Facebook):
Într-un fel însă, aceasta fiind excepția ce pare să confirme regula. Trăgând linie și concluzionând: Americanii nu mai vor să mai construiască centrale SMR la ei, că nu-i rentabil, dar anunță că vor continua proiectele din România, Polonia, Ucraina și Kazakstan. Cel mai avansat dintre acestea, tot ei spun, este în România. Evident că miliardele de dolari, ce urmează a fi investiți, nu vor fi de la americani. Asta va fi o sarcină a statului român, pentru proiectul de la Doicești. Ulterior, dacă proiectul se va face, iar energia produsă va fi de 5 ori mai scumpă decât în rest (adică cea hidro, eoliană, fotovoltaică etc, cu alte cuvinte tot așa numita energie verde) iarăși nu e treaba celor de la NuScale, ci doar a celor ce o vor plăti. Logic, nu?
Pentru cei care doresc să afle mai multe amănunte despre subiect, mai jos poate fi regăsit un articol Valahia Media, din luna septembrie 2023. Un articol în care veți regăsi o retrospectivă a proiectului de la Doicești (Click pe link-urile din articol), unul cu multe, chiar foarte multe controverse: