Absurdul deciziilor luate de Guvernul Ciolacu, dar și de reprezentanții acestuia în teritoriu, este, de la o zi la alta, din ce în ce mai evident. Dincolo de deciziile bulversante din ultima vreme, cum ar fi noile reguli fiscale (n.m.– de exemplu limitarea la folosirea cash-ului în tranzacțiii), creșterile de taxe, etc, despre o alta (decizie) s-a spus că este bună. Cel puțin din perspectiva faptului că limitează cheltuielile nejustificate (de la final de an), ale administrațiilor locale. Măsura este mai degrabă una disperată (a Guvernului), luată doar pentru a limita deficitul excesiv, al statului, adică o problemă creată tot de ei, de Guvernul Ciolacu, dar și de cel al partenerului de drum electoral, Ciucă, anterior. O problemă ce se va reflecta în absorția de fonduri europene. Nu am atins target-ul (deficitul este cu mult mai mare de 3%, poate chiar dublu, nici măcar în limita a 4,5% din PIB, ceee ce face că s-ar putea să nu ne mai încadrăm în țintele de deficit stabilite în acordurile cu UE, ținte ce trebuiesc atinse pentru a nu pierde banii europeni, banii aia gratis cu care se fac proiectele cu care se laudă aleșii locali, ca să mai fie aleși și data viitoare). Nu despre asta e vorba, însă, acum.
Ordonanța 90/ 2023, odată intrată în vigoare (n.m.- 27 oct. 2023), a dat peste cap multe dintre echilibrele și așa fragile din administrația locală, una, la modul general, ce este obișnuită să cheltuie aplicând doar principiul “fără număr, fără număr, când e de la stat”. De fapt, ordonanța este atât de împănată cu excepții încât doar cine nu vrea (dintre administrațiile locale) nu găsește soluții pentru a cheltui și în ultimele două luni din 2023 (n.m.– noiembrie-decembrie este intervalul în care produce efecte OUG 90/2023) măcar la nivelul cheltuielilor din celelalte luni ale acestui an, astfel că economiile, realizate de Guvern, pentru echilibrarea bugetului național, vor fi, cel mai probabil, nesemnificative.
Pe de altă parte, se pare că unii chiar nu vor să se poată, mai ales atunci când la mijloc este un “mizilic nesemnificativ”, cum ar fi, spre exemplu, cultura!
Foto: Afiș Concurs Moștenirea Văcăreștilor 2023
Cu o tradiție de peste jumătate de secol, Concursul Național de Literatură „Moștenirea Văcăreștilor” este o emblemă a Târgoviștei și a județului Dâmbovița. Cu sute de tineri, la început de drum, ce participă anual, căutând girul pentru lucrările lor, din partea unor specialiști. Fie că vorbim de poezie, eseu, teatru sau alte specii literare. Cultură în devenire măcar. Un act cultural cu siguranță, însă, iar asta în ciuda controverselor din jurul unui astfel de concurs. Inerente, poate, până la urmă. Ei bine, de multă vreme, CJ Dâmbovița contribuie, inclusiv finaciar, prin Centrul Județean de Cultură (instituție subordonată CJ DB) la organizarea acestui concurs. Nu o mai face, în 2023, dând vina pe Ciolacu (n.m.- nu că n-ar avea nico vină). Iar asta în condițiile în care vestea neorganizării conscursului a venit chiar înainte de anunțarea premiilor (mai exact în data de 2 noiembrie 2023). Iată anunțul:
Ordonanța 90/2023 și Guvernul Ciolacu nu au lăsat “Moștenirea Văcăreștilor” să mai existe, ne spune Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. De fapt, corect ar fi : Guvernul Ciolacu și CJ Dâmbovița (prin Centrul Județean De Cultură Dâmbovița) nu dau doi bani pe cultură. Mai exact pentru o componentă importantă a culturii. La capitolul paranghelii, cu pretenții de cultură, să nu ne închipuim, însă, că se face rabat. CJ Dâmbovița nu a găsit însă nicio soluție, pentru suma de 6000 de euro, adică 30.000 de lei (n.m.– o sponsorizare, o donație, pe care legea lui Ciolacu o permite), atât cât ar fi costat, cu totul, Festivalul Național “Moștenirea Văcăreștilor”, în 2023, astfel încât a decis să anuleze, din pix, evenimentul. Așa, pur și simplu, și fără prea multe explicații.
Foto: Bugetele aprobate pentru evenimentele culturale organizate de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița în anul 2023 ( subliniat roșu- evenimentele anulate în noiembrie 2023)
Participanții la concurs, ce s-au înscris cu luni înainte la acesta, trimițând lucrările proprii pentru jurizare, au aflat, cu stupoare probabil, că nici măcar nu vor mai primi vreo reacție, legat de operele din concurs. De jurizare și premii nici nu mai poate fi vorba.
La ce bun cultură, până la urmă? Se poate și fără, nu-i așa?
P.S.
În tabelul prezentat mai sus, cel cu programul de acțiuni culturale, al Centrului de Cultură Dâmbovița, apare și evenimentul (n.m.– de vreo 30.000 de euro) intitulat “Alaiul Colindelor”, ce va avea loc în decembrie. Tot un fel de festival, cu concerte multiple. Acela însă se încadrează la capitolul excepții, așa cum le-a gândit Guvernul Ciolacu, în ordonanța 90/2023, pentru că este organizat în zile de sărbătoare oficială (Crăciunul, în cazul de față). Cu alte cuvinte, CJ Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, va avea voie să împartă cadouri cât cuprinde (va putea să și suplimenteze suma) pentru că, în cazul acela, în gândirea Ciolacu-PSD, nu se mai dezechilibrează bugetul statului cu cheltuieli inutile. E bun pentru partid, evenimentul, deci liber la organizare.
C-așa-i în tenis!