În iulie-august 2021 , un cumul de factori meteorologici a făcut ca un drum din zona montană dâmbovițeană să arate ca “decupat” din filmele ce descriu o lume postapocaliptică.
DJ 714, zona Cheile Tătarului, iulie 2021, după viitură
DJ 714, pe o porțiune de câtva sute de metri, fusese pur și simplu distrus de viituri. Nepăsarea celor ce ar fi trebuit să prevadă această posibilitate (n.m.– administratorul drumului), lucrări anterioare de proastă calitate, dar și furia naturii dezlănțuite au făcut ca artera dâmbovițeană să arate precum în imaginea de mai sus, una ce a devenit rapid virală, în spațiul rețelelor de socializare, în special, la vremea respectivă.
Foto: DJ 714, iulie 2021
De altfel, și distrugerile provocate de natura dezlănțuită au avut rapid ecou, astfel că, profitând de valul de emoție creat, s-au disponibilizat rapid fonduri (publice) pentru reparații urgente (s-a spus). Pentru detalii, click pe link-ul de mai jos (articol Valahia Media, din iulie 2021):
Mai mult chiar, autoritățile dâmbovițene (PSD) nu au pierdut ocazia de a intra într-un război al declarațiilor politice cu Guvernul (PNL-USR, la acea vreme), acuzând Executivul că nu dă banii atât de necesari pentru reparații. Banii au fost dați, până la urmă, și de Guvern, și de autoritățile locale dâmbovițene (pentru aceleași reparații, mai exact).
Foto: Extras alocare financiară de la Guvern (fondul de rezervă) pentru județul Dâmbovița (din septembrie 2021); Sumele sunt exprimate în mii de lei
Foto: Reparații la DJ 714, Cheile Tătarului, în august 2021
Deja, în noiembrie 2021, discursul politic, din Dâmbovița, era că “ne-am descurcat cu propriile forțe“, într-o încercare evidentă de a glorifica autoritatea locală, ce era prezentată ca învingătoare în lupta cu natura dezlănțuită și care, autoritate, lucrează pentru binele comun al dâmbovițenilor (n.m.– în fapt al unor foarte puțini dâmbovițeni, dar, ce e drept, cu banii tuturor dâmbovițenilor la dispoziție).
În ianuarie 2023, semnalam (click mai jos pe link, pentru detalii) că s-ar putea sa fie probleme pe DJ 714, după reabilitarea acestuia. Probleme cu banii ce s-au cheltuit, în mod evident. O cheltuială departe de a se încadra într-o catalogare ce ar include termenii “judicioasă” și “în conformitate cu legea”:
Dincolo de aceste probleme (sau potențiale probleme), ce nu sunt lămurite nici acum (noiembrie 2023), certitudinea este că DJ 714 (mai ales segmentul afectat de viitura din iulie 2021) figurează la capitolul “realizări importante”, în mandatul actualei conduceri a CJ Dâmbovița (unul, raportul adică, prezentat de curând). Numai că, una-s vorbele și alta faptele. Deși DJ 714 figurează ca reabilitat, pe alocuri drumul este în continuare neasfaltat, lucru remarcat (inclusiv video) și de senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu, ce solicită inclusiv ca banii cheltuiți, de la bugetul statului, să fie returnați, pentru că lucrarea nu a fost executată:
Practic, după cum se vede clar, la mai bine de doi ani de la viiturile din iulie 2021, porțiuni din DJ 714, afectate de acel fenomen, sunt în continuare neasfaltate deși, în teorie, drumul este în perfectă stare, reabilitat adică.
Foto: DJ 714, noiembrie 2023 (sublinierea aparține Valahia Media); Zonele neasfaltate figurează ca fiind în perfectă stare de funcționare, după reabilitarea porțiunii de drum
Cu alte cuvinte: “Și aici sunt banii dumneavoastră!”, în cazul în care nu știați cum sunt cheltuite fondurile publice, iar imaginea principală a acestui articol (colajul, de fapt), ce ilustrează acest articol, este relevantă din multe puncte de vedere (dacă nu chiar toate). Este vorba de o aceiași zonă, surprinsă în două instantanee, realizate la o distanță, în timp, de doi ani și aproximativ trei luni (iulie 2021, respectiv noiembrie 2023), o zonă ce figurează, în scripte, ca reabilitată, și pentru care s-au cheltuit multe milioane de lei (la reabilitare). Asfaltul este, însă, doar o amintire, în ambele instantanee. Din motive diferite, însă, în fiecare dintre aceste momente.
În rest… totul e perfect, vorba vine.
Să curgă aplauzele!