DJ 714 – o poveste fără sfârșit! Cum arată drumul din munte, la 4 luni distanță după ce a fost distrus de viituri

În lunile iulie și august 2021 mai multe “fenomene meteo extreme” au distrus un drum, parțial, ( de fapt mai multe căi de acces, nu neapărat doar drumul amintit) din munte, în județul Dâmbovița. Este vorba, însă, în principal de DJ 714 ( situat la o altitudine de aproximativ 1400-1600 de m, în Bucegi), un drum ce asigură legătura rutieră către zona turistică Padina-Peștera.

Cheile Tătarului, DJ 714, iulie 2021 ( după viitură)

La vremea respectivă, aminteam despre faptul că “dezastrul” a fost posibil din cauza mai multor factori și că oricând se poate repeta. Pentru conformitate iată articolul cu pricina, găzduit de spațiul Valahia Media ( n.m.cu ceva mai multe amănunte decât puteți găsi în alte părți ale segmentului media, ce, în general, s-a mărginit a prezenta poziții partizane și informații pe sponci, legat de subiect):

Refacerea drumului ( pe un segment de aproximativ 260 de metri liniari) a ținut capul de afiș într-un război politic fără sens, vreme de aproape 3 luni. Pe de o parte, administratorul drumului, CJ Dâmbovița, ce a procedat la reabilitarea acestuia ( prin SC LDP, societate ce îi aparține) s-a “văitat” că nu poate face față, financiar, operațiunilor de reparare a arterei, iar pe de altă parte, solicitând ajutor financiar guvernamental, a trâmbițat peste tot că statul nu ajută județul Dâmbovița, doar pentru că la nivel de culori politice sunt diferențe majore între roșu (PSD CJ Dâmbovița) și galben ( PNLGuvern). < diferențe ce par din ce în ce mai aproape de momentul în care “vor dispărea definitiv”, dată fiind conjuctura politică actuală, din 6 noiembrie 2021, când refacerea alianței PNL-PSD pare aproape inevitabilă, dar asta este o altă poveste>.

DJ 714, Cheile Tătarului, iulie 2021

Fără a lua partea nimănui, adevărul este că banii solicitați au venit, dar cu ceva întârziere. Totuși, au venit, fără ca acest lucru a mai fi amintit ulterior de către beneficiar, în speță CJ Dâmbovița, (după data de 17 septembrie când au fost alocați, prin HG.), ce s-a limitat a spune doar că “s-a descurcat singur”. Iată documentul:

14 octombrie 2021 ( refacere drum/căi de acces către zona Padina Pestera)

Hotărâre de Guvern din 17 septembrie 2021, publicata MO în data de 20 septembrie: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/246902,

În anexa hotărârii,privind alocări financiare din fondul de rezervă, pentru situații de urgență, județul Dâmbovița a primit 7,2 milioane de lei:

Anexa Hot. Guvern din 17 septembrie 2021 / sumele sunt exprimate în mii de lei)

Între timp, lucrările de reabilitare au continuat, astfel că drumul ( DJ 714) dar si alte zone din munte ( din arealul “calamitat” în urma fenomenelor extreme din iulie și august) a fost în mare parte refăcut.

Sursa foto- FB( SC LDP ) 5 noiembrie 2021

În data de 5 noiembrie SC LDP anunța că: “Se continuă lucrările pentru consolidarea si refacerea DJ714, Sector Cabana Padina – Cabana Rosie “, ilustrând cu câteva imagini de la față locului în postarea de pe pagina de FB.

De altfel, problema DJ 714 pare să nu mai fie de actualitate, în sensul în care totul pare în regulă, acum. Adică după 4 luni, aproximativ, de la viiturile din iulie si august, și 7,2 milioane de lei mai târziu/mai puțin ( s-a vorbit chiar si de sume de ordinul zecilor de milioane de lei necesare pentru reparații). Și în acest caz, al DJ 714 și întregii zone refăcute din munte, aproape nimeni nu se obosește să amintească/ discute despre “judicioasa cheltuire a banului public”, pentru lucrări ce țin, de obicei, două ploi și-o viitură. În cazul de față rămâne de văzut care va fi rezultatul muncii depuse… la următoarea viitură. Să nu uităm însă că… și aici sunt tot banii dumneavoastră!

A bon entendeur, Salut!

1 Reply to “DJ 714 – o poveste fără sfârșit! Cum arată drumul din munte, la 4 luni distanță după ce a fost distrus de viituri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *