Este binecunoscut faptul că cei de la USR au marjat mereu pe ideea desființării pensiilor speciale, un demers de altfel justificat, mai ales în România, unde egalitatea în drepturi nu se aplica și pentru “căței”. Mai mult chiar, în noiembrie-decembrie 2020 (în campanie electorală), parlamentarii USR au anunțat public, și au și procedat în consecință, că își depun demisiile din Parlament înainte de încheierea mandatului, pentru a nu putea beneficia de pensiile speciale pentru parlamentari (mandat incomplet). Că gestul a fost unul electoral, iar demisiile în sine nu rezolvau mare lucru ( din perspectiva pesniilor speciale, în general) nu cred că mai este nicio îndoială. De altfel, și reprezentații PSD, în frunte cu președintele partidului Marcel Ciolacu, anunțau, la rândul lor, că își depun demisia din Parlament, înainte de finalizarea mandatului, tocmai pentru a arata că nu sunt de acord cu pensiile speciale. Și în cazul social democraților (4 parlamentari totuși, adică Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Daniel Suciu, Nicuşor Halici ) a fost vorba de un gest electoral evident, dovadă fiind și puținătatea celor ce s-au încumetat la a renunța la un beneficiu nemeritat (doar 4 persoane).
Foarte adevarat este că nici cei de la USR nu au avut majoritate absolută în rândul membrilor de partid, la inițierea demersului ( Dan Barna, Tudor Benga, Emanuel Ungureanu, Cristina Prună, Bogdan Rodeanu, Iulian Bulai, Cristina Iurişniţi, Silviu Dehelean, Stelian Ion, Mihai Botez, Silviu Cernat, Cristian Seidler, Ciprian Necula, Ionuţ Moşteanu, Cosette Chichirău, Tudor Pop, Vlad Duruş, Claudiu Năsui, Alexandru Ciurea, Dan Sfărăilă, Cătălin Drulă sunt cei care au renunțat la mandat, din rândul parlamentarilor USR).
Practic, doar 6 parlamentari USR nu au vrut să renunțe la privilegiul pensiei speciale, prin actul demisiei. Unul dintre aceștia este fostul deputat de Dâmbovița, Dumitru Lupescu, actualmente pensionat MApN.
Conform celor de la g4media:
Mai mulți foști senatori și deputați USR au refuzat să demisioneze din Parlament înainte de terminarea mandatului din legislatura 2016 – 2020, fiind astfel eligibili pentru a primi pensia specială, arată datele puse la dispoziția G4Media.ro de Camera Deputaților și Senat. Unul dintre cei care au refuzat să demisioneze, fostul deputat Dumitru Lupescu, este acum beneficiar de două pensii speciale: una de la Parlament și alta de la MApN, el fiind locotenent colonel în retragere. (…) Dumitru Lupescu este în vârstă de 71 de ani, așadar nu mai trebuie să aștepte vârsta de pensionare pentru a beneficia de pensia specială de la Parlament. Potrivit informațiilor G4Media.ro, el a fi cerut deja să i se plătească această pensie.
Sursa g4media (19 ianuarie 2021)
Fostul parlamentar USR de Dâmbovița, Dumitru Lupescu (singurul parlamentar USR din Dâmbovița, în mandatul 2016-2020) nu a prins un loc eligibil la algerile parlamentare din 6 decembrie, pe lista comună USR-Plus, de la scrutinul parlamentar. Cum era și de așteptat, poziționat pe locul al treilea în lista de candidați la Camera Deputatilor a celor de la USR-Plus, practic Dumitru Lupescu nu a avut nicio șansă de a accede în Parlament pentru un nou mandat. În lipsa unui nou mandat, de anticipat în urma acestei poziționări, Dumitru Lupescu a ales, cel mai probabil, să nu își prezinte demisia alături de colegii de partid, înainte de finalizarea mandatului precedent, tocmai pentru a nu pierde posbilitatea de a obține pensia specială de parlamentar ( n.m. se obține oricum la cerere) în valoare de aproximativ 5000 de lei (patru ani de mandat complet de parlamantar). Poate de înțeles gestul fostului deputat USR de Dâmbovița.
Totuși, pentru a înțelege pe deplin întregul sistem “ipocrit” în care se înscrie policianul român, indiferent de culoare politică, iată ce spunea Dumitru Lupescu, în aprilie 2018, într-o interpelare adresată, din calitatea de deputat, pe care o deținea, ministrului Muncii, social-democrata Olguța Vasilescu:
Stimată doamnă ministru,
S-a observat în ultimul an o preocupare constantă manifestată față de ”pensiile speciale”, preocupare motivată de dumneavoastră prin așa zisa grijă față de ”inechitățile” sociale și ”injustele” pensii nesimțite. Pensii introduse în 2015 clamând că reparați o nedreptate.De fapt, ca să fim cât mai corecți, dumneavoastră, prin Ordonanța 59/2017 ați declanșat războiul legislativ și mediatic împotriva pensiilor militare de stat, pe care le-ați denumit (cu de la sine putere) ”pensii speciale”, dar ați lăsat neatinse adevăratele pensii speciale, cele ale magistraților, aleșilor și altor categorii favorizate care ar fi trebuit să facă obiectul OUG 59. (…)
Cu alte cuvinte, la acea vreme, deputatul USR, Dumitru Lupescu cerea socoteală unui ministru pentru că nu se procupa mai atent de eliminarea pensiilor speciale (mai puțin cele ale militarilor, deputatul Lupescu, fiind, la vremea respectivă si pensionar MApN, beneficiar așadar al pensiei speciale pentru cadrele militare). Demers pe deplin justificat.
Între timp, în cazul în care mai este cineva care nu știe, pensiile speciale, pentru toată lumea, sunt tot acolo. Indiferent că unii au fost mai vocali și au făcut din eliminarea acestora slogan de campanie electorală (liderul USR, Dan Barna, spunea ca participarea la Guvernare, după alegerile din 2020, va fi condiționată tocmai de eliminarea pensiilor speciale), alții au ținut doar isonul (PSD și PNL) sau nu au spus că nu sunt de acord cu acest lucru (toate celelalte partide), nimic nu s-a schimbat.
O ipocrizie fără margini, în care oamenii politici invocă, fără excepție, barierele legislative actuale sau viitoare, ce ar împiedica eliminarea acestei inegalităti flagrante. Dacă în cazul magistraților sau al cadrelor militare se invocă tot felul de argumente ce ar justifica păstrarea pensiilor speciale (de către beneficiarii acestora) în cazul pensiilor speciale pentru aleși nu se invocă nimic, în favoarea păstrării acestora, în schimb, deși declară că sunt de acord cu eliminarea lor, nimeni nu face, aproape nimic, pentru acest lucru.
O logică în care se pare că s-a înscris si USR-Plus (cel puțin o parte dintre membrii formațiunii politice, după cum demonstrază și cazul de față)
În loc de concluzie
Chiar înainte de izbucnirea epidemiei COVID-19 (în februarie 2020) scriam despre țara specialilor și ce înseamnă pensiile speciale. Pentru cine nu știe ( articolul este la fel de actual și acum) în buna măsură, respectivul articol(părere), poate contura o imagine de ansamblu a “societății speciale“, din România.
1 Reply to “Despre ipocrizie. Una spunem alta…”fumăm”. Un fost deputat de Dâmbovița ce milita pentru desființarea pensiilor speciale acum are…două”