“Condiții de detenție” la Australian Open. Târgovișteanca Sorana Cîrstea în mijlocul “războiului” sportivi-autorități

Primul turneu de Mare Slem al anului (Australian Open 2021) tinde să devină un fiasco organizatoric și sportiv. Condițiile speciale, impuse de autoritățile australiene, pentru toți sportivii veniți la turneul de tenis (ce debutează în 8 februarie), din cauza epidemiei de covid-19, îi detemină pe din ce în ce mai multi sportivi (în special jucătoarele de tenis) să cedeze. În primul rând psihic. Un adevărat război al declarațiilor are loc de câteva zile între jucătoare și organizatori, după ce zeci de sportive și sportivi au aflat, la sosirea în Australia, că nu vor avea voie să părăsească camerele de hotel pentru 2 săptămâni, din cauza unor cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, ale unor pasageri ce au călatorit în avioanele cu care sportivii au fost aduși în Australia.

Avionul cu care târgovișteanca Sorana Cîrstea a zburat de la Dubai la Melbourne a avut o persoană infectată cu Covid-19 la bord. În total, numărul tenismenilor plasați în izolare timp de două săptămâni a ajuns la 47, după ce mai multe dintre charterele puse la dispoziție de autoritățile australiene au avut la bord persoane depistate pozitiv, la controlul pentru covid-19

Victoria Azarenka (Belarus), Sloane Stephens (SUA), Bianca Andreescu (Canada), Angeloquw Kerber, partenera desemnată pentru antrenament cu Sorana Cirstea, înainte de descoperirea cazurilor pozitive, Svetlana Kunetsova (Rusia), Ons Jabeur (Tunisia), Marta Kostyuk (Ucraina), Belinda Bencic (Elveția) și Maria Sakkari (Grecia) sunt doar câteva dintre sportivele de top ce se află în aceasta situație, de a nu putea părăsi camera de hotel timp de 2 săptămâni.

Jucătorii de la Australian Open sunt obligați să stea în carantină timp de 14 zile. Sportivii au voie să iasă din hotel doar pentru a merge la antrenamente, 5 ore pe zi – asta numai cei care nu au călătorit în același avion cu persoane infectate cu noul coronavirus, cum este și cazul Soranei Cirstea.

Târgovișteanca, în cazul în care părăsește camera de hotel, în aceste 2 săptămâni, risca mai multe sancțiuni, cea mai blândă sancțiune fiind o amendă de 20.000 de dolari australieni și un dosar penal în Australia! În cazuri extreme, printre pedepsele prevăzute se numără și prelungirea carantinei și mutarea într-una organizată de guvern, arestarea și chiar deportarea.

Într-un dialog pe twitter, sportiva din Târgoviște, declara, în urma cu câteva zile, că nici măcar să se întoarcă acasă nu mai poate ( în cazul în care ar vrea să renunțe la participarea la turneu).

Pentru jucătoarea din Târgoviste calvarul nu s-a oprit însă aici.

Sursa foto-Instagram

O geantă cu haine și vitamine ale Soranei Cîrstea a rămas în camera preparatorului ei fizic, înainte de declararea unei carantine stricte, iar organizatorii refuză să i-o predea sportivei din Târgoviște!

Adrian Cruciat, antrenorul Soranei Cîrstea, a povestit calvarul prin care trece ocupanta locului 72 WTA: „Am fost ghinioniști, în sensul că dintre cele 15 sau 17 zboruri charter închiriate de Tennis Australia, în 3 s-au înregistrat cazuri pozitive și toți pasagerii de pe acele 3 zboruri sunt într-o carantină totală. De fapt într-o detenție așa cum este și definită oficial de guvernul australian.

Suntem practic deținuți, în condiții bune, la un hotel, însă nu avem voie să ieșim din cameră, nu avem voie să deschidem geamul! Suntem pur și simplu blocați aici! Nu avem voie să comunicăm între noi, nici măcar să ne trimitem lucruri de la unii la alții în interiorul aceleiași echipe”, a spus tehnicianul la Radio Timișoara. (conform prosport.ro)

Chiar avem o mare problemă! În momentul în care ne-am cazat, nu știam că pe zborul nostru a fost un caz pozitiv și, pur și simplu, una din gențile cu echipament a rămas la Teo Cercel, preparatorul fizic al Soranei. Urma ca a doua zi, când ne vedeam la antrenament, să-i predăm echipamentul care trebuie să stea la ea, plus vitaminele, hainele.

Și această geantă a rămas la colegul meu, nu îi poate fi transmisă sub nicio formă Soranei, care se află pe același coridor, cu 4 camere mai jos. În niciun caz, autoritățile australiene nu vor să vină cineva să ridice geanta să i-o ducă, pentru că spun că există risc de contaminare. Practic, stăm în cameră și ne uităm pe geam”, a mai adăugat Adrian Cruciat, conform sursei citate.

Rebranduire turneu Australian Open

Turneul de la Antipozi (8-21 februarie) va avea parte și de spectatori în tribune, cel mai probabil doar jumătate din capacitatea arenelor. pe care se vor disputa meciurile, fiind permis a fi ocupată. Australienii au impus o carantină strictă, din cauza covid-a9, în toată țara, de mai multe luni.La fel se întâmplă și cu persoanele ce pătrund pe teritoriul australian, oricum acest lucru nefiind permis până în debutul lunii ianuarie 2021.

2 Replies to ““Condiții de detenție” la Australian Open. Târgovișteanca Sorana Cîrstea în mijlocul “războiului” sportivi-autorități”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *