Dâmbovița: (Video)Taxa de habitat crește “aberant”, pentru firme! Opoziția parlamentară oferă asistență, inclusiv juridică, pentru cei ce vor să conteste noua taxă

Taxa de habitat, sau cu alte cuvinte ce se plătește pentru gunoi, în Dâmbovița, va cunoaște majorări semnificative. Dacă pentru consumatorii casnici, persoanele fizice, nu este, deocamdată, clar, dacă și când această taxă va cunoaște majorări (n.m. cel mai probabil nu, cuantumul fiind de 32 de lei/gospodărie/lună, în momentul de față, adică în 2023, această valoare urmând a fi păstrată și în 2024, an”multiplu electoral”, pentru a nu produce supărări de substață…la urne), pentru consumatorii non-casnici, persoanele juridice adică , se schimbă lucrurile. Noile tarife sunt și de 10 ori mai mari, decât ce s-a plătit până acum.

Foto: Exemplu tarif faxa de habitat, în Dâmbovița, pentru utilizatori non-casnici

(propunere ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița)

Hotărărea de majorare a fost luată de către ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, în data de 14 noiembrie 2023, iar aceasta va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Asta după ce, în prealabil, fiecarea dintre cele 89 de primării dâmbovițene (ce fac parte și din ADI Deșeuri, alături de CJ Dâmbovița) va vota o hotărâre de consiliu local, în care aceste tarife vor fi aprobate și local (oricum tariful nu poate fi mai mic decât cel stabilit de ADI Managementul Integrat al Deșeurilor). Hotărârile ADI Managementul Deșeurilor, din Dâmbovița, nu s-a dorit a ajunge și în “presă”, având în vedere, probabil, caracterul lor profund anti-electoral, să spunem, dar și pentru că decizia de mărire este profund arbitrară, făcută pe genunchi, se spune, fără noimă și fără logică ( n.m.măriri după criterii ce nu au nicio legătură cu normalitatea).

Totuși, în ciuda dorinței (n.m.evidente, chiar dacă nu este exprimată ca atare), a reprezentanților puterii politice din Dâmbovița (PSD, în principal), și anume ca aceste amănunte să nu ajungă și în dezbaterea publică, deciziile ADI Deșeuri Dâmbovița au ajuns și în atenția Opoziției, să spunem. În primul rând cea parlamentară. Senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu (Reper) a reacționat, public, legat de acest subiect:

O altă reacție a venit de la USR Dâmbovița, mai precis de la deputatul Daniel Blaga.

Foto: Deputat Daniel Blaga, conf.presă USR DB, 17 nov.2023

Acesta spune că sunt mai mulți pași ce trebuiesc a fi făcuți, de cei nemulțumi de creșterea, înregistrată practic peste noapte, a tarifelor pentru gunoi. Utilizatorii non-casnici, din Dâmbovița, mai exact. De la exprimarea nemulțumirii, în fața consiliilor locale, și până la acționarea în instanță, nicio variantă nu trebuie exclusă, crede deputatul USR. Mai mult, acesta spune că, formațiunea din care face parte (USR Dâmbovița), va asigura inclusiv suport juridic, firmelor ce doresc să conteste noua taxă de habitat din Dâmbovița (vezi video, mai jos):

În altă ordine de idei, dar tot în legătură cu acest subiect, trebuie precizat și că există deja, în Dâmbovița, consilii locale ce s-au grăbit să și adopte noua variantă a taxei de habitat, pentru utilizatorii non-casnici (firme, ca termen generic). Evident, fără o consultare publică și cu atât mai puțin o consultare, de orice fel, a celor “păgubiți”, firmele de pe raza localitații unde s-a aprobat noul cuantum al taxei (mai multe exemple, despre ce înseamnă aceasta majorare, mai jos):

Foto: Exemplu tarif faxa de habitat, în Dâmbovița, pentru utilizatori non-casnici

(propunere ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *