Înscriindu-se în lungul șir al scumpirilor și birurilor mărite, adoptate la nivel național (n.m.– vezi așa numita ordonanță trenuleț, adoptată de Guvernul Ciolacu 2, în decembrie 2024) și Dâmbovița, mai bine zis cei care decid în Dâmbovița, s-a hotărât să crească toate taxele. Că, vorba aia, “nu le-am mărit când trebuia, că era an electoral și aveam nevoie de voturile lor, dar o facem acum, și mărim dublu, ca să ne scoatem pârleala”.

Foto: Deșeuri aruncate pe câmp, la Bălteni, în Dâmbovița (2023). Depozitarea este ilegală, dar nimeni nu este “taxat” pentru această poluare
Chiar dacă, oficial, nu aceasta este abordarea din spațiul public, este fără îndoială că așa au gândit și cei de la ADI Managementul Integral al Deșeurilor Dâmbovița (ADI Salubritate Dâmbovița), adică asociația ce gestionează, așa se spune, problema deșeurilor din Dâmbovița. Aflată mai mereu în centrul unor controverse cu potențial inflamant, cel puțin, ADI Salubritate Dâmbovița, asociație condusă, de facto, de CJ Dâmbovița, deci de PSD Dâmbovița (n.m.– președintele CJ Dâmbovița este și președinte al PSD Dâmbovița, iar majoritatea din CJ Dâmbovița este de 2/3 – imi, a PSD Dâmbovița), și care înglobează, măcar teoretic cele 89 de primării al județului Dâmbovița, a decis, în 20 decembrie 2024, să dubleze așa numita taxă de habitat plătită de consumatorii casnici din Dâmbovița (vezi mai jos document):
Practic, începând din data de 1 februarie 2025, orice gospodărie din Dâmbovița va plăti 62 lei / lună, ca taxă de habitat. Suma este aproape dublă față de valoarea anterioară a cuantumului taxei de habitat, pentru consumatori casnici (unul neschimbat din 2023, pentru că nu s-a dorit a se afecta în vreun fel scorul electoral de la scrutinele din 2024, vezi detalii și aici, articol Valahia Media din noiembrie 2023). În momentul de față, decembrie 2024, cuantumul taxei de habitat este de 32 lei / lună / gospodărie, la consumatorii casnici (la Târgoviște, spre exemplu), acolo unde nu există niciun fel de reduceri.

Foto: Extras document ADI Salubritate Dâmbovița, din data de 20 decembrie 2024
Evident că dublarea taxei de habitat, pentru dâmbovițeni, va veni, la “pachet”, cu toate majorările de taxe și impozite stabilite la nivel național (de Guvern) sau local (de Primării), unele ce se anunță ritos că sunt inevitabile. Inevitabile doar pentru că, în goana după voturi, cei care conduc acum (și în multe cazuri au condus și până acum) au preferat să ascundă mizeria sub preș, după cum se spune, și să rostogolească niște costuri ce nu mai erau acoperite, preferând să promită, electoral-demagogic, că nu vor crește nimic, că nu vor tăia nimic. Au uitat doar să precizeze că nu vor crete costurile pentru ei și că nu vor tăia, dar doar de la ei.


Foto: Colectare “ecologică” a deșeurilor, la Târgoviște ( 14 decembrie 2024). Insulele ecologice sunt nefuncționale (deși sunt montate de 3 săptămâni), iar de colectare și depozitare selectivă nici măcar în teorie nu poate fi vorba.
Revenind la taxa de habitat din Dâmbovița, demn de remarcat este și faptul că, în februarie 2024, un alt scandal, legat de această dată de consumatorii non-casnici, izbucnea în Dâmbovița, La vremea respectivă (vezi articol mai jos), printr-o hotărâre făcută pe genunchi, același ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița impunea tarife și de 10 mai mari, decât ce plătiseră până atunci, firmelor (în general) din Dâmbovița. În cele din urmă, fiind efectuate modificări importante, față de varianta inițială, una de-a dreptul aberantă, ce fusese anunțată de oficialitățile dâmbovițene:
În goana doar după câștigurile personale (ale unora), asta pentru că afacerea gunoiul este una extrem de profitabilă, (și) în Dâmbovița, se pare că a fost uitat chiar scopul pentru care a fost creată această asociere (n.m.– ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița), și anume acela de a asigura o colectare selectivă a deșeurilor, la nivelul întregului județ, ulterior de a implementa un sistem de reciclare a deșeurilor și a realiza, implicit, dezvoltarea sănătoasă și de durată mediului ambiant, din arealul județului Dâmbovița.

Foto: Târgoviște, zona centrală a orașului (16 decembrie 2024). Și aici se spune, oficial, că se colectează selectiv și ecologic (insulele ecologice sunt nefuncționale, de fapt)
Așa arată acum (în 2024) așa numita colectare ecologică (selectivă) a deșeurilor menajere, la nivelul județului Dâmbovița. Un fiasco, unul pentru care cei de la ADI Managementul Deșeurilor Dâmbovița au hotărât să dubleze tariful cerut de la populație, beneficiarii serviciului cu alte cuvinte, începând din februarie 2025. Bătaie de joc este o sintagmă ce nu reflectă decât în mică măsură ce se întâmplă, în realitate. Una, realitatea , ce este surprinsă, măcar parțial, și în imaginile ce ilustrează acest articol.

Foto: Târgoviște, 24 decembrie 2024. Așa numita colectare selectivă a deșeurilor, una pentru care, din februarie 2025, va fi perceput un tarif dublu, de la populație.
Momentan – 31 decembrie 2024 – hotărârea celor de la ADI Managementul Deșeurilor Dâmbovița nu a fost adoptată și la nivelul UAT-urilor, prin hotărâri de consiliu local, procedură obligatorie înainte de a intra în vigoare. Dar, cel mai probabil, acest lucru se va întâmplă în ianuarie 2025.
Primăriile au doar posibilitatea de a subvenționa o parte din acest tarif (taxa de habitat) neputându-se adopta, la nivel local, hotărâri ce să stabilească un cuantum al taxei de habitat mai mic decât cel stabilit în adunarea ADI. Varianta cu un tarif mai mare este posibilă, însă.
(Va urma)
1 Reply to “Dâmbovița: “Cadoul” de final de an. Au dublat taxa de salubritate, până la 62 lei / lună / gospodărie!”