Dâmbovița – La un pas de un dezastru de proporții. Incendiu periculos lângă depozitul de gaz (tip SEVESO) de la Bălteni

În data de 22 martie 2022, județul Dâmbovița a fost la un pas de a se înscrie pe harta neagră a dezastrelor chimice de proporții. În zona fără lege (aproape) de la Bălteni (comuna Conțești), un foc de vegetație uscată (denumirea oficială a incidentului) a ajuns extrem de aproape de un depozit de gaze ( Butan Gas), depozit înscris în lista scurtă a amplasamentelor de tip SEVESO din județul Dâmbovița (n.m.– mai jos vedeți explicația termenului).

Zona Bălteni, din județul Dâmbovița este cunoscută ca un rai al infractorilor, iar nenumăratele descinderi din zonă nu au rezolvat mai nimic ( fie că vorbim de furtul de energie electrică, de depozitele ilegale de deșeuri, despre atelierele auto de dezmembrare mașini furate, despre arderile ilegale de deșeuri toxice, etc). Un fel de Vestul Sălbatic al României, din secolul 21 ( pentru detalii, aici, aici, aici și aici, câteva dintre materialele Valahia Media despre subiect, din ultimii ani).

Iată, pe scurt, comunicarea oficială a celor de la ISU Dâmbovița, despre incidentul de la Bălteni, din data de 22 martie:

Sursa foto ISU Dâmbovița

În jurul orei 18:15, pompierii de la Garda Răcari au intervenit in comuna Contesti, sat Balteni pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată care s-a manifestat pe o suprafață de cca. 4 ha.

Deși suprafata de teren se afla in apropierea unui operator economic din zona, flăcările nu s-au extins către acesta.

Totodată, a fost alertat Serviciul privat pentru situații de urgență al operatorului, preventiv, pentru intervenția în cazul posibilității de propagare către acesta.

Au acționat două echipaje de pompieri cu doua autospeciale de stingere cu apă și spuma. Incendiul a fost localizat imediat de pompieri și se acționează pentru înlăturarea tuturor focarelor.

Sursa foto ISU Dâmbovița

În jurul orei 19.30 incendiul a fost lichidat, au mai transmis cei de la ISU Dâmbovița.

Societatea comercială lângă care s-a produs incidentul de vegetație este sucursala Conțești a celor de S.C. Butan Gaz România ( amplasament de tip SEVESO de nivel superior; perimetrul satului Bălteni, comuna Conțesti, județul Dâmbovița, DN 71 km 11 + 437, de-a lungul șoselei București – Târgoviște pe partea stânga, după pasarelă, până în calea ferată (latitudine 44 grd., 39 min., 8 sec. / longitudine 25 grd., 39 min., 53 sec.; substanțe chimice manipulate gaze petroliere lichefiate (GPL), în speță butan (aragaz), propan și amestecuri butan-propan (gaz auto) ) . este vorba de unul din cele doar 5 depozite de tip SEVESO, de la nivelul judetului Dâmbovița, conform clasificării ISU Dâmbovița, din anul 2020 ( click mai jos, pe link, pentru detalii)

Bălteni, incendieri ilegale (20 martie 2022)/ Sursa foto- captura postare facebook Dragoș Popescu ( senator de Dâmbovița)

Pentru a înțelege cu adevărat dimensiunea pericolului potențial, la care a fost expusă zona, în urma incendiului de la Bălteni, iată despre ce este vorba la așa numitele depozite de tip SEVESO:

Termenul “SEVESO” se referă la accidentul chimic care a avut loc în 10 iulie 1976, la o fabrică de pesticide aproape de Seveso, o localitate situată în Italia. Accidentul a produs eliberarea în atmosfera a circa 6 tone substanţe toxice, cu grave consecinţe: aproximativ 37.000 persoane expuse; 736 persoane relocate dintr-o zona de 110 ha (astăzi pădurea de stejari Seveso); aproximativ 4% dintre animalele de la fermele din vecinătate au murit, iar celelalte, în jur de 80.000, au fost sacrificate pentru a preveni contaminarea prin lanţul trofic; instalaţiile şi solul din jurul fabricii au fost îndepărtate şi depozitate într-o zona de depozitare special amenajată şi asigurată. Acest accident a impus elaborarea Directivei Seveso:

  • Directiva „Seveso I” – Directiva Consiliului Europei nr. 82/501/EC din 24 iunie 1982 privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale;
  • Directiva „Seveso II” – Directiva Consiliului Europei nr. 96/82/EC din 9 decembrie 1996 privind controlul riscurilor de accidente majore implicând substanţe periculoase;
  • Directiva Consiliului Europei nr. 2003/105/EC din 16 decembrie 2003 privind amendarea Directivei Consiliului Europei nr. 96/82/EC („Seveso II”); se urmăreşte extinderea ariei de aplicare a Directivei, având în vedere accidentele industriale recente şi studiile efectuate asupra substanţelor cancerigene şi periculoase pentru mediu, precum şi clarificarea unor prevederi ale acesteia.
Incendiu Bălteni, 22 martie 2022

Directiva Seveso II se aplică la câteva mii de unităţi industriale în care sunt prezente substanţe periculoase în cantităţi care depăşesc pragurile din directivă. Titularii de activitate au obligaţii să ia măsuri preventive pe baza unor proceduri privind planificarea, inspecţia, raportarea şi accesul publicului la informaţii.

Imagini de la incendiul de la Bălteni, din data de 22 martie, pot fi regăsite și pe pagina de facebook a fostului șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu:

Incidentul de la Bălteni, din data de 22 martie, s-a încheiat, din fericire, fără urmări dramatice. Pericolul a fost real și în mod cert imens, date fiind “amănuntele zonei”. Ceea ce se petrece la Bălteni, comuna Conțești județul Dâmbovița, în general ( dincolo de incidentul din 22 martie) este însă, în continuare, o amenințare la sănatatea, siguranța și chiar viața locuitorilor zonei, a dâmbovițenilor, și, din nefericirea, posibil a tuturor românilor. Asta dacă vrea cineva sa vadă, cu adevărat, dimensiunea eșecului de gestionare a unei probleme.

1 Reply to “Dâmbovița – La un pas de un dezastru de proporții. Incendiu periculos lângă depozitul de gaz (tip SEVESO) de la Bălteni”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *