Dâmbovița sub asaltul focului! Zeci de incendii, în ultimele zile (martie 2022). Case, păduri, livezi, anexe, deșeuri toxice, terenuri – nimic “nu scapă”

Puține sunt cuvintele ce pot descrie situația de fapt, de la nivelul județului Dâmbovița, în ceea ce privește incendiile, din ultimele zile ale lui martie 2022 ( 20-24 martie, până acum). Apelurile, către cetățenii județului Dâmbovița, venite din partea celor de la ISU Dâmbovița, sunt nenumărate. Cum la fel de nenumărate sunt și situațiile în care focul (pus intenționat de cele mai multe ori) a scăpat de sub control și a produs un adevărat dezastru.

Colaj Foto Bălteni- 21 martie 2022

În urmă cu două zile ( detalii aici- Valahia Media) scriam despre dezastrul potențial prin care a trecut județul Dâmbovița, în urma incendierii deșeurilor pe câmpurile de la Bălteni. Nu s-a schimbat nimic!

Bălteni 23-24 martie 2022 ( sursa foto- Dragoș Popescu/ captură postare facebook)

Practic, în fiecare zi, pompierii de la ISU Dâmbovița sunt solicitați să stingă alt incendiu, în zonă. Îl sting, iar ulterior “cineva” are grijă să reaprindă alte deșeuri toxice sau chiar cămpul de vegetație uscată. În afară de ISU, nicio altă autoritate a statului, locală sau națională, nu pare interesată de situația de la Bălteni.

Pe de altă parte, în tot județul Dâmbovița sunt zeci de incendii de vegetație în fiecare zi. Dar nu numai de vegetație, ard case, anexe și cam tot ceea ce poate lua foc. Situația nu pare să îngrijoreze pe nimeni, orice “autoritate” părând mai degrabă a pretinde că nu există acestă realitate, iar singurii care trebuie să se descurce cu problema sunt reprezentanții ISU.

Iată câteva din intervanțiile acestora ( n.m.- ISU Dâmbovița) din ultimele 48 de ore:

Iedera

În jurul orei 16:00, patru echipaje de pompieri au acționat în comuna Iedera pentru stingerea unui incendiu care a cuprins 2 anexe gospodărești.

Pompierii au localizat imediat incendiul și au scos o butelie din interiorul uneia dintre anexe.

Flăcările au fost localizate la nivelul anexelor fiind oprită extinderea acestora.

A ars acoperișul anexelor pe o suprafață de cca. 60 mp. De asemenea au ars materiale textile si plastice și material lemnos depozitate in anexe.

Incendiul a fost lichidat după numai 50 minute.

Din fericire nu s-au înregistrat victime.”

Moreni

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit în jurul prânzului (n.red. – 23 martie 2022) pe raza municipiului dâmbovițean Moreni. Pompierii de la ISU Dâmbovița au anunțat că focul se manifestă în apropierea pădurii din zona Pleașa. O livadă a fost distrusă de foc, au mai anunțat, ulterior, pompierii.

Conform ISU Dâmbovița:

„S-a intervenit în cazul unui incendiu de vegetație uscată în Municipiu Moreni, Schela Mare, punctul Pleașa, unde arde vegetatie uscată pe cca. 1 ha.

Incendiul de vegetație se manifesta pe un teren în apropierea pădurii din zonă.

Se acționează cu două echipaje de pompieri de la Detașamentul Moreni.
Zona este greu accesibilă și sunt focare multiple. Intervenția este îngreunată de vânt
.

Incendiul a afectat și o suprafață de cca. 5000 mp dintr-o livada cu pomi fructiferi și 10 m liniari dintr-un gard din lemn.

ompierii de la ISU Dâmbovița s-au luptat, timp de mai multe ore, pe parcursul zilei de miercuri, cu un incendiu de vegetație uscată, la Butoiu de Sus, unde ardea vegetație uscată, lăstariș și mărăciniș pe o suprafață de cca. 5 ha. Exista pericol de propagare la pădurea din apropiere.

Pentru gestionarea eficientă a incendiului de vegetație uscată din Butoiu de Sus s-a dispus suplimentarea personalului operativ cu personal din tura liberă.

Butoiu De Sus

Incendiul de vegetație uscată din Butoiu de Sus a fost lichidat în jurul orei 19:00.

Conform ISU Dâmbovița:
„Au intervenit la fața locului 11 pompierii cu două autospeciale de stingere și două autospeciale de primă intervenție și comandă de la Detașamentele Găești și Târgoviște. Accesul în zona de ardere a autospecialelor de stingere nu a fost posibil din cauza terenului accidentat. Cele două autospeciale de primă intervenție și comandă au facilitat transportul personalului de intervenție și realimentarea cu apă a vermorelelor și sacilor stingători care au fost utilizați în operațiunile de stingere. Totodată, au fost folosite 4 suflante și bătătoare pentru stingerea focarelor. Focul a fost oprit la marginea pădurii în zona de litieră a acesteia.

Incendiu Butoiu de Sus

Flăcările au distrus 5 tone de plante furajere, 60 de baloți de paie și 30 de pomi fructiferi dintr-o plantație.
Conducerea operațiunilor de stingere a fost asigurată de comandantul Detașamentului Găești, locotenent colonel Nencescu Cătălin având în vedere suprafața întinsă pe care se manifesta incendiul, peste 20 hectare de vegetație uscată și 5 hectare de litieră.


În sprijinul pompierilor a acționat și patru voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hulubești.
Doi pompieri care se aflau în timpul liber au acționat alături de colegii lor pentru a opri înaintarea flăcărilor, plutonier adjutant Ioniță Marian, comandant de echipaj la Detașamentul Găești care locuia in zonă și locțiitorul comandantului de la Detașamentul Târgoviște, căpitan Claudiu Stan. ”Treceam prin zonă și nu am putut să merg mai departe fără să-i ajut pe colegii mei. Orice om contează în asemenea situații pentru a ține piept focului, mai ales că bătea vântul destul de tare.”

Mărunțișu, Costeștii din Vale

Un incendiu a mistuit o clădire dezafectată din satul dâmbovițean Mărunțișu, comuna Costeștii din Vale, în dimineața zilei de joi, 24 martie. La locul incendiului au fost solicitați să intervină pompierii de la ISU Dâmbovița.

Se intervine in cazul unui incendiu izbucnit la o clădire dezafectată în comuna Costeștii din Vale, sat Marunțișu.
Acționează Detașamentul Titu cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

La locul evenimentului pompierii au constatat că incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului pe o suprafață de cca. 250mp.

Au anunțat reprezentanții ISU Dâmbovița.

Văleni Dâmbovița

Intervenție în cazul unui incendiu izbucnit la o casa in Valeni Dâmbovița str. Ditesti.
Din primele informații incendiul se manifesta la nivelul acoperișului.
Văleni Dâmbovița, după ce incendiu a fost stins

Chiar la ora publicării acestui material, 24 martie 2022, au loc incendii de vegetație uscată ( ce au scăpat de sub orice control) la : Voinești (sat Gemenea), Ulmi (sat Matraca), Râu Alb, Conțești ( sat Băteni), Voinești (sat Izvoarele), Răcari (sat Colacu), Cobia ( sat Mislea), Mogoșani (sat Cojocaru) și Ocnița.

Sunt deja sute de astfel de incendii, doar în Dâmbovița, în luna martie 2022. Restul e doar…”can-can”. Oricum, se pare că nu interesează pe nimeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *