Dâmbovița, cel mai mare preț din țară, pentru serviciile de apă și canalizare! Compania de apă(CATD) “cumpără tăcerea”, cu contracte de zeci de mii de euro, în total?!

Este cât se poate de real: Începând din data de 1 martie 2025, dâmbovițenii, abonați ai Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița (CATD), plătesc cel mai mare preț din țară, pentru serviciile de canalizare furnizate de operatorul regional, în cazul de față CATD. În același timp, pentru serviciile de apă potabilă, locuitorii județului Dâmbovița plătesc unul dintre cele mai mari prețuri din România (între primele 4 la nivel național, unde sunt înregistrați 47 de operatori regionali, în total).

Conform ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), din cei 47 de operatori regionali din România, înregistrați ca furnizori de servicii de apă potabilă și canalizare, la capitolul canalizare, cel mai mare tarif este perceput de operatorul CATD, respectiv cel de 9,74 lei/mc (fără TVA)

Sursa foto: captură www.catd.ro

Sursa: ANRSC

În țară, doar la Giurgiu (Apa Service SA) existând un tarif asemănător cu cel din Dâmbovița, pentru servicii de canalizare (n.m. – de 9,30 lei / mc, în Giurgiu, dar și în acest caz tariful pentru apa potabilă este semnificativ mai mic decât în Dâmbovița, respectiv de 6,80 lei/mc, în Giurgiu, și 8,11 lei / mc în Dâmbovița). În restul țării, tarifele sunt cu mult sub cele practicate de CATD, în Dâmbovița. Spre exemplu, în Valea Jiului, județul Hunedoara, fiind practicat un preț de sub jumătate față de cel din Dâmbovița (respectiv de doar 4,22 lei/mc, față de 9,74 lei/mc, în Dâmbovița).

Pentru toate detaliile, consultați documentul de mai jos:

Într-un alt clasament, unul în care în calcul este luat atât prețul pentru metrul cub de apă potabilă livrată, de operatorul regional, cât și tarfiful pentru metrul cub de apă de canalizare, CATD Dâmbovița se află în top 4, la nivel național (n.m.- aproximativ la egalitate, ca preț total, aproximativ 18 lei/mc, cu operatorii regionali din Iași, Prahova și Mediaș).

Foto: Sediul central, din Târgoviște, al celor de la CATD (imagine din martie 2025)

Fără teama de a greși, putându-se afirma că în Dâmbovița este cea mai scumpă apă din România, în acest moment. Momentan facturile mărite (ca preț) nu au venit, dar acest lucru se va întâmplă din aprilie 2025, atunci când, cu siguranță, dâmbovițenii, abonați ai CATD, vor avea un șoc.

Foto: Exemple de contracte de servicii media (informare publică), semnate între mass-media (din Dâmbovița) și CATD, în martie 2025 (acestea sunt publicate în SEAP și am reușit identificarea, până acum, a 15 asemenea parteneriate, în lispa, tot până acum, și a unui răspuns oficial al celor de la CATD).

Până atunci însă, CATD își ia, se pare, toate măsurile de precauție ca “știrea”, cea cu umflarea prețului pentru serviciile de apă și canalizare să nu facă prea multe valuri.

Contracte de zeci de mii de euro, în total, au fost atribuite, direct, de către cei de la CATD, către “presa” din Dâmbovița (n.m.- am reușit identificarea, până acum, a nu mai puțin de 15 entități media, ce au semnat un astfel de contract).

Pentru ce se semnează astfel de contracte, dincolo de motivarea oficială (cea care amintește de promovarea activității CATD, societate ce de altfel deține monopolul asupra acestei activități, în Dâmbovița)?

Ei bine, se poate specula îndreptățit, în actualul context, pe marginea subectului prezentat. Dar și cu șansă destul de mare ca acestă “ghicire” a răspunsului să fi cea corectă, în cazul oricui își va fi ridicat acestă întrebare, astfel că nu vom încerca oferirea unui răspuns, aici.

La capitolul comunicare oficială, cei de la CATD sunt, însă, extrem de deficitari, atunci când este vorba de entități ce nu se află pe lista de “parteneri” contractuali.

Valahia Media a solicitat (în urmă cu câteva zile) informații oficiale celor de la CATD (vezi mai jos link către articolul în care este prezentat demersul), dar, momentan, cei de la CATD nu au oferit niciun fel de reacție. Momentan fiind, totuși, în intervalul prevăzut de lege (cel de 10 zile), pentru oferirea unui răspuns la cererea adresată. Unul, răspunsul, pe care, evident asta, îl vom prezenta, la momentul în care va fi oferit. Dacă va fi cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *