Așa după cum aminteam și cu alte ocazii (detalii aici), la Târgoviște, implementarea așa numitului program de colectare ecologică a deșeurilor menajere este mai mult o idee – de apreciat- una însă fără aplicabilitate practică, cel puțin până acum.

Foto: Insulă ecologică de colectare digitalizată a deșeurilor menajere, Târgoviște, 17 martie 2025 (ora 12:00)
Asta pentru că, proiectul, concretizat în ceea ce privește implementarea practică încă din noiembrie 2024, conform declarațiile oficialilor din administrația locală, este departe de a fi unul funcțional. Iar asta în ciuda declarațiilor optimiste, cu un caracter mai mult sau mai puțin electoral, ale administrației publice locale (pentru detalii, privind proiectul, click, mai jos, pe link).
Cum edilul șef al Târgoviștei anunțase, la final de februarie 2025, că, începând cu data de 17 martie 2025, proiectul insulelor ecologice de colectare (separată) a deșeurilor, la Târgoviște, intră, de-a dreptul, în ultima fază a implementării, cea în care capsulele metalice amplasate în oraș devin întradevăr funcționale, am decis a prezenta, pe scurt, ce s-a întâmplat.

Foto: Depunerea deșeurilor în interiorul containerelor din insulele ecologice funcționează, momentan, timp de o lună, fără cartelă (Târgoviște, 17 martie 2025)
În teorie, conform administrației publice locale de la Târgoviște, începând din 17 martie 2025, târgoviștenii ar trebui să depoziteze deșeurile personale doar în aceste containere metalice (n.m.- fiecare cu 5 compartimente, deșeuri biodegradabile, reziduale, plastic/metal, carton/hârtie, sticlă). Accesul la containere se face fără cartelă timp de o lună de zile, după care, folosirea cartelei devine obligatorie. Pe de altă parte, tot în teorie, din 17 martie 2025, depozitarea în jurul insulelor ecologice, a deșeurilor, și nu înteriorul acestora este socotită contravenție sancționabilă cu amenzi de până la 5000 de lei. De asemenea, tot contravenție, sancționabilă cu aceleași amenzi, este și depozitarea la grămadă, fără selectare, ca până acum, a deșeurilor.

Foto: Toate deșeurile de aici ar fi trebuit să fie depozitate în containerele metalice (stânga imagine), iar în spațiul așa zisei “insule ecologice, de depozitare, ar fi trebuit să fie doar o singură pubelă de plastic (de rezervă). În realitate… (Târgoviște, 17 martie 2025, ora 15:30)
În teorie, spațiile amintite, “insulele ecologice”, ar fi trebuit, încă din decembrie 2024, să fie îngrădite (n.m.- nicăieri, din cele 100 de astfel de spații de la Târgoviște, nu se întâmplă asta nici acum, adică în martie 2025), iar perimetrul ar trebui să fie supravegheat video (n.m.– în marea majoritate a locurilor nu se întâmplă asta).

Foto: Târgoviște, 17 martie 2025, ora 12:00
Va urma, spune administrația de la Târgoviște, și supravegherea video (n.m.– la fel spunea și în noiembrie 2024, dar, dat fiind caracterul coercitiv, aproape obligatoriu, al noii reguli, ce va duce la, evident asta, la o pierdere electorală, cel puțin, este de presupus că regula, după cum se vede, va fi amânată la implementare, până la “calendele grecești“).

Cei care vor încerca, totuși, să se conformeze, vor constata (n.m.- momentan fără complicațiile utilizării cartelei, deci mult mai simplu) că spațiul de depozitare, în cuva de admisie în container, este foarte redus ca dimensiune. ceea ce poate fi în regulă în cazul sticlei, să spunem, dar în cazul deșeurilor biodegradabile (și a celor reziduale) va crea o problemă aparte și destul de greu de gestionat (n.m- la depozitarea în cuva respectivă, în sensul în care, cel mai probabil , procedura va trebui făcută treptat, în mai multe etape). Mai ales și pentru că spațiul de admisie este situat la o înălțime de peste 160 de cm, de la sol.

Dincolo de aceste inconveniente tehnice, ce, putem admite asta, pot fi trecute cu vederea, cu ceva bunăvoință (n.m.- evident insă că nu toată lumea va găsi reusurse pentru acest “gram” de bunăvoință suplimentară), în teren, lucrurile arată precum în imagini: Nimeni, aproape, nu depozitează, momentan, în noile insule ecologice, ci tot în vechile tomberoane de plastic (la grămadă). Iar în locorile în care a a rămas doar un singur tomberon (n.m.- așa ar trebui să fie peste tot, de fapt, conform anunțului administrației publice locale de la Târgoviște) imaginea este cea de sfârșit de lume. Bine, de sfârșit de ecologie, mai corect spus.

În rest … o să fie bine! Se promite, la Târgoviște. De remarcat ar fi și ce se va întâmpla după 17 aprilie 2025, când, tot teoretic, accesul în insulele ecologice se va face doar pe bază de cartelă, la fel și depozitarea gunoiului, într-un spațiu monitorizat video (așa spune proiectul), iar amenzile se vor da în urma analizei imaginilor video, pentru cei ce nu respectă noile reguli.
La fel de interesant va fi de urmărit dacă cei care colectează deșeurile o vor face tot la grămadă (ca până acum). Sau fiecare mașină va colecta doar câte un tip de deșeu, cum ar fi normal?
Evident, va urma!
1 Reply to “Târgoviște: A (re)debutat colectarea ecologică a deșeurilor menajere (17 martie). Cum arată proiectul și de ce e de anticipat, mai degrabă, un eșec major”