Ziua Mondială a Teatrului: Momentul în care “Thalia” trebuie să învețe mai întâi cum să tacă

În fiecare an, de deja 6 decenii, ziua de 27 Martie a devenit Ziua Mondială a Teatrului. Adică de când Jean Cocteau, în 27 martie 1962, anunța deschidere stagiunii “Teatrului Națiunilor” de la Paris. De 60 de ani, o personalitate a lumii artistice internaționale este aleasă pentru a transmite un mesaj, lumii întregi. După doi ani pandemici, în 2022, cel care a transmis mesajul lumii teatrului este actorul american Peter Sellars (n.m.regizor de teatru și operă, în afară de “meseria” de actor). Ce spune Sellars, despre sărbătoarea Thaliei (n.m.muza comediei și a poeziei idilice în Grecia antică, nu cântăreața mexicană, cum poate ar crede unii) este, mai degrabă, o chemare a tuturor la încercarea de a vedea întregul, lumea întreagă, și nu doar amănuntele subiective ale lumii în care trăim, jumătățile de adevăr cu alte cuvinte.

As the world hangs by the hour and by the minute on a daily drip-feed of news reportage, may I invite all of us, as creators, to enter our proper scope and sphere and perspective of epic time, epic change, epic awareness, epic reflection, and epic vision?

Peter Sellars, mesaj Ziua Mondială a Teatrului 2022 ( pentru mesajul integral click aici. Este nevoie de cunoștințe medii de limba engleză)

Dincolo de mesajul lui Sellars, probabil stabilit de ceva vreme, și care, în principal, cheamă la revenire în sala de spectacol, după doi ani pandemici (covid-19), în care mai peste tot în lume întâlnirea cu publicul a fost limitată sau a avut loc doar online, sunt însă și câteva “goluri” ce poate că ar trebui să nu rămână așa.

Mesajul Ministerului Culturii din România ( Ziua Mondială a Teatrului 2022)

Ziua Internațională a Teatrului este sărbătorită, în mod tradițional, pe data de 27 martie. Cu această ocazie, Teatrul Tony Bulandra vă invită la o expoziție de recuzită și costume, duminică, de la ora 16.00, în Foaierul Teatrului.Vă așteptăm alături de noi pentru a descoperi secretele din spatele scenei, alături de actorii care vă vor spune poveștile obiectelor expuse. La mulți ani! Atât nouă, cât și dumneavoastră 

Mesaj invitație Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște

În momentul de față, dincolo de revenirea la spectacol și dialog (între actori și public), idee ce, poate firesc, a fost îmbrățișată rapid și în România ( n.m.mai sus două exemple), un amănunt important este uitat, sau măcar trecut cu vederea, în mod nefiresc.

Undeva, la câteva sute de kilometri distanță de România, pe țărmul Mării Azov, la Mariupol (Ucraina, pentru cine nu știe) teatrul, templul Thaliei cu alte cuvinte, a tăcut deja (n.m.- în data de 16 martie 2022). Pentru totdeauna ( mai jos primele imagini ale tragediei de la Teatrul din Mariupol, publicate pe Twitter de un jurnalist ucrainian, în data de 26 martie)

În martie 2022, Teatrul Dramatic din Mariuopol a fost pus la pâmânt de tirul de rachete rusești (n.m.- evident că naratorii politicii de la Kremlin, și din România, s-au grăbit să pună la indoială dezastrul, ba mai mult au existat/există afirmații cum că ucrainienii ar fi distrus teatrul, ce adăpostea sute de oameni, femei, copii si batrâni). Se estimeaza că aproximativ 300 de oameni au murit, prinși sub dărâmături (nu este sigur nimic, deocamdată, pentru că nu au putut fi scoase cadavrele, orașul fiind sub bombardament constant. De fapt, orașul, în sine, nu mai există) . Mai jos o altă relatare despre dezastru:

Dincolo de orice, o lume în care teatrul aniversează ( Ziua Mondială a Teatrului), dialogul și apropierea umană, dar care uită să înceapă cu un moment de tăcere (măcar), o condamnare tacită pentru încercarea de “ucidere” a Thaliei, la un capăt de lume, (ucidere simbolică a teatrului , cum a fost la Mariuopol), preferând doar să ignore ceva ce poate e prea departe sau poate nesigur (în ciuda evidențelor), este o lume încă departe de normal sau măcar aspirând către normal și diversitate, un loc în care ura, de orice fel, nu are loc.

“Thalia” are nevoie de un moment de tăcere, mai întâi, înainte de a începe să dialogheze. Altfel, ea va fi fost ucisă pe deplin și pentru totdeauna, la Mariuopol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *