(video) Trotinete electrice pe post de taxi, la Târgoviște. O chestie inteligentă, aparent simplă, dar… complicată

La Târgoviște, cel puțin teoretic, funcționează, din data de 26 martie 2021, un serviciu ce cu siguranță reprezintă o noutate pentru urbea dâmbovițeană.

Într-o conferință de presă, Primăria Târgoviște a anunțat că noul serviciu este disponibil la Târgoviște. Concret, ceea ce au declarat reprezentații administrației târgoviștene este:

Lime, furnizorul inovator de mobilitate urbană, continuă extinderea națională. Locuitorii și turiștii din Târgoviște se vor putea bucura de 220 de trotinetele electrice Lime ce vor sta la dispoziția lor pentru a-i ajuta să se deplaseze prin oraș, într-un mod rapid, ușor și sustenabil. Trotinetele vor fi disponibile în 30 de puncte.

Pentru informații despre serviciul oferit, tarife, identificarea prin GPS a trotinetelor în zona în care te afli, precum și pentru utilizarea efectivă a acestor vehicule, trebuie să descarcați aplicația ”Lime – Deplasați-vă oricând”, disponibilă în magazinele de aplicații.

Declarații Cristian Stan, primar Târgoviște

Aceasta ar fi partea frumosă și deloc complicată, a informației. În practică însă lucrurile s-ar putea să fie ceva mai…complexe.

Aplicația “Lime – Deplasați-vă oricând” se poate descărca pe telefonul mobil (în Magazin Play spre exemplu) După descărcarea aplicației utilizatorul se autentifică și :

Aplicația Lime

“Deblocați o cursă și explorați orașul cu Lime, aplicația nr.1 pentru închirierea de trotinete. Soluțiile noastre de micromobilitate, inclusiv biciclete de închiriat ce nu necesită parcare la suport, biciclete cu asistență electrică și trotinete electrice, vă sunt oricând disponibile ca să vă deplasați oriunde în oraș sau în campus. Găsiți cu doar o atingere un vehicul în apropiere, scanați codul pentru a-l debloca și porniți la drum!

Cu Lime, niciodată nu va trebui să vă faceți griji din cauza traficului sau găsirea unui loc de parcare. Puteți lăsa vehiculul în siguranță la destinație pentru doar o fracțiune din prețul unui taxi sau a unei mașini închiriate în comun. Distrați-vă, cunoașteți-vă comunitatea și ajungeți la destinație cu stil. Cu Lime călătoriți oriunde doriți!

Descărcați aplicația și porniți la drum chiar azi!

Iată cum funcționează Lime:

– deschideți aplicația pentru a găsi pe hartă un vehicul Lime-S (trotinetă electrică), un vehicul Lime-E (bicicletă cu asistență electrică) sau o bicicletă LimeBike;
– deblocați vehiculul prin scanarea codului QR sau introducerea ID-ului;
– porniți la drum și bucurați-vă de o cursă sănătoasă și avantajoasă până la destinație;
– după ce ați ajuns, parcați și blocați vehiculul în siguranță în afara căilor de acces pentru pietoni.

Sursa

Puteți să creați un cont Lime folosind numărul de telefon sau contul dvs. Facebook. Dacă vă înregistrați cu un număr de telefon, veți primi un SMS cu un cod de verificare. Introduceți codul de verificare pentru a finaliza procesul de înregistrare. Dacă folosiți Facebook sau o adresă de e-mail pentru a crea un cont, veți primi un link de confirmare pentru verificare adresa de e-mail. După acești pași urmează configurarea “Portofelului”, adică sursa de unde se plătește, pentru folosirea trotinei electrice. Tariful, ca și la taxi, îl reprezintă o sumă, ce diferă de la locație la locație, pentru pornire, iar mai apoi o taxare de 0,6 lei/km ( cel puțin atât este la Târgoviște). În Târgoviște sunt, conform declarațiilor, 30 de puncte de unde se pot lua și lăsa trotinetele electrice (220 momentan în oraș). Există însă și reguli pentru folosirea trotinetelor:

Pentru a putea folosi o trotinetă Lime-S, trebuie să respectați următoarele reguli și condiții:

Purtați cască

Verificați frânele înainte de deplasare

Respectați regulile de circulație

Trebuie să aveți vârsta de cel puțin 18 ani

Dețineți un permis de conducere sau carte de identitate valabile

Un utilizator per vehicul Lime(fără pasageri)

Nu circulați cu trotineta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice

Fiți prudent(ă) și nu vă grăbiți când vă deplasați noaptea.

Niciodată nu trimiteți mesaje și nu efectuați apeluri când vă deplasați

În orice moment, fiți atent(ă) la mașini, biciclete și pietoni.

Când folosiți trotineta, o folosiți pe propria răspundere. Rețineți că pot exista reglementări locale specifice pe care trebuie să le respectați. Consultați aplicația Lime pentru mai multe detalii.

Ca si informatie suplimentară este bine de știut că vehiculul trebuia blocat, după folosire. În cazul în care nu este blocat și este furat, paguba aparține ultimului dintre cei care au folosit vehiculul, ca să spunem așa.

Un alt amănunt este că, potrivit legislației în vigoare, trotinetele electrice nu sunt permise pe trotuar. În cazul în care un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, atunci se poate circula cu trotineta electrică doar pe suprafața acesteia. În lipsa unei piste, ai voie să circuli doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru vehicule este de 50 km/h. Trotinele electrice ating o viteză maximă de 25 de km/h. La Târgoviște lungimea pistelor de biciclete amenajate, în afara părții carosabile, este de maximul 3-4 km. (cu îngăduință maximă) asa că, în principiu, deplasarea cu trotineta-taxi se va putea face mai mult pe partea carosabilă.

După cum spuneam, ideea nu este deloc rea, dar, într-un oraș de provincie, ce doar aspiră, momentan, la statutul de oraș european, ideea s-ar putea să nu prindă foarte bine. Timpul este singurul ce va oferi un răspuns. Dincolo de entuziasm însă, pentru târgovișteni s-ar putea ca trotineta-taxi să fie, totuși, o “pălărie cam mare” în momentul de față.

Succes, totuși!

1 Reply to “(video) Trotinete electrice pe post de taxi, la Târgoviște. O chestie inteligentă, aparent simplă, dar… complicată”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *