“Victorie”! România coboară pe 8, în lume, la număr de decese(covid)/1mil.locuitori. Au murit, totuși, mai mulți oameni decât populația a 4 comune din Dâmbovița, doar în 7 zile

Cu “ochii închiși”, România defilează, în continuare, spre o relaxare “binemeritată” a restricțiilor covid-19. O relaxare ce, în principiu, nu are ca fundament decât o percepție falsă, generată de raportări guvernamentale, privind evoluția valului 4 al pandemiei, ce arată (număr de cazuri noi) că nu mai e cazul să vorbim de boală. Brusc, fără să facem aproape nimic, ne-am făcut sănătoși. Am ajuns (duminică, 21 noiembrie 2021) la sub 2000 de cazuri noi de infectare, de la un maxim de peste 18.000 (în 24 de ore), iar acest lucru este suficient pentru a “decreta” că totul merge spre bine.

Spital București (secție covid 19)- Octombrie 2021

De ce nu e tocmai bine

Că raportarile oficiale sunt făcute pe genunchi, de cele mai multe ori, că nimeni nu vrea să testeze cu adevărat, iar amenințarea cu certificatul verde obligatoriu nu mai sperie pe nimeni ( nici măcar în perioada de pseudo-carantină, din ultimele săptămâni, regulile minimale nu au fost respectate, așa că o relaxare “de jure”, a restricțiilor, “de facto” fiind deja de multă vreme, doar va agrava situația) cred că sunt realități românești bine știute. “Asta-i România, n-avem ce face“. Pe de altă parte, statisticile internaționale arată că în România nu e deloc bine.

Statistici covid-19 ( până în data de 21 noiembrie 2021, inclusiv)-Subliniat cu roșu România

În ultima săptămână (date aferente zilei de 21 noiembrie 2021), la nivel mondial, au decedat, din cauza noului coronavirus, 49.308 persoane ( un bilanț mai puțin tragic cu 0,5% față de săptâmâna precedentă). Din acest total, 1730 de cazuri au fost în România. Procentual (raportat la populație) România a coborât pe locul 8 în lume, cu 91 decese/ 1 milion de locuitori ( Bulgaria este pe primul loc cu 144 decese/1 milion de locuitori, urmată de Georgia,133 decese/1 milion de locuitori și Lituania 111 decese/1 milion de locuitori) Toate datele pot fi găsite consultând statistica următoare: https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table

Secție UPU, România, octombrie 2021

Față de săptămâna anterioară ( când România înregistra 2279 de decese covid-19) statistica ultimei saptâmâni arată o îmbunățatire, din perspectiva unora. Numai că, numai de îmbunătățire nu poate fi vorba atunci când se vorbește de decese, în special cele cauzate de o boală. Numărul este imens, în continuare, în România, indiferent din ce perspectivă am privi această statistică ( peste 54.000 de decese covid-19 contabilizate, de la debutul pandemiei, din 2020).

Noiembrie 2021 ( spital Galați)

Totuși, pare că vorbim, în discursul public cel puțin, de o statistică ce nu mai îngrijorează, sau cel puțin nu mai produce la fel de multă emoție pentru că a fost bagatelizată (intenționat), prin discursurile ce aduc în prim plan inepțiile de genul: ” au murit și înainte la fel de mulți, dar nu mai statea nimeni să numere”, “e un fake, umflă ei cifrele ca să bage spaima în oameni”, “nu există niciun deces covid, e o minciună”. Inepții ușor demontabile prin argumente statistic-matematice, ușor de înțeles, dar evident doar de către cei care au și răbdare să asculte și să înțeleagă.

Un exemplu: În județul Dâmbovița, în perioada dintre recensământul 2011 și anul 2021, populația a scăzut cu aproximativ 30.000 de persoane ( spor negativ al populatiei, migrație, etc). Practic, în medie, aproape 3000 de locuitori mai puțin în fiecare an. Doar în ultimul an, între aprilie 2020 și septembrie 2021 au decedat, din cauza covid 19, ce este raportat oficial, 1200 de persoane. Adunând și alte cauze scăderea populației este dramatică, dar acest lucru, momentan, nu este “prins” în statistică oficială.

Imagini arhivă, Accidente rutiere Dâmbovița, mai 2021

Nu este însă și suficient argumentul anterior. Așa că, să mergem mai departe cu raționamentul. În România, în 2020, 1.646 de persoane și-au pierdut viața într-un accident rutier, ceea ce reprezintă o scădere de 12% față de 2019. România este pe primul loc în UE din această perspectivă ( număr de decese în accidente rutiere raportat la populatie). În ultima săptâmănă (15-21 noiembrie 2021), în România, au decedat, din cauza covid-19, 1730 de persoane, adică mai multe persoane deât au murit într-un an întreg ( 2020) în accidente de circulație, număr care și așa era imens. Să ținem cont că România a avut, în valul 4 covid, și săptămâni cu aproape 5000 de decedați. Dacă despre ce se întâmplă pe șoselele din România se spune, pe bune dreptate, ca este o catastrofă de proportii epice, atunci când vorbim de decese covid-19, mai multe și mai dramatice în doar 7 zile, statistica nu mai îngrijoreaza pe nimeni?. Evident, este o întrebare retorică.

Tot pentru o mai bună înțelegere a situației. Numărul celor decedați, din cauza noului coronavirus, în România, în ultimele 7 zile, este mai mare decât întreaga populație a unor comune din Dâmbovița.

  • 1730 de decedați (covid 19) în România, în intervalul 16-21 noiembrie 2021
  • -Populație comune Dâmbovița: Cornățelu (1328 locuitori), Râu Alb (1334 locuitori), Pucheni (1648 locuitori), Vișinești (1716 locuitori).

Evident este vorba de cele mai mici comune (ca populație) din Dâmbovița, dar oricum cred că statistica este grăitoare, din perspectiva faptului că, săptămânal dispare ( populațional vorbind), doar din cauza covid-19, din România, cel puțin o comună ( au fost săptămâni când calculul arăta că două comune dispăreau pur și simplu).

Chiar și cu aceste statistici, mai e cazul să stăm la fel de relaxați și nepăsători? Evident și acestă ultimă întrebare este una tot retorică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *