Titu: Depozitul de gunoi ia foc aproape zilnic, de săptămâni întregi. De ce nu mai interesează pe nimeni

Dâmbovița este unul dintre județele unde gunoiul se îngroapă sub preș. Și asta nu de ieri, de azi. Aproape dintotdeauna, ar spune mulți dintre dâmbovițeni. “Sportul acesta”, cel cu îngropatul gunoiului sub preș, atât la propriu cât și la figurat, reprezintă, probabil, ocupația favorită a unei bune părți dintre aceia care, odată ajunși în funcții publice, ar trebui să facă cu totul altceva. Chiar să scoată gunoiul de sub preș, cel pe care l-au îngrămădit acolo “înaintașii lor”, adică cei ce au ocupat aceleași posturi publice, bineînțeles. Că nu se întâmplă asta a devenit, de multă vreme, din păcate, aproape o cutumă, o obligație, nestatuată ce e drept. Astfel că, după ce, decenii la rând, sub “preș”, s-a tot îngrămădit “gunoiul” dâmbovițean, câteodată, preșul se dovedește a fi devenit prea mic, iar sub el nu prea mai are loc gunoiul actual, cel pe care, cu la fel de multă abnegație ca și în trecut, continuă să îl producă județul Dâmbovița.

Foto: Incendiu depozit de gunoi Titu, iulie 2023

Depășind zona metaforei (în care ar putea fi încadrat și pasajul anterior), în Dâmbovița există și cazul propriu. Adică cel în care, gunoiul amintit anterior, este întradevăr gunoi. Menajer, în cea mai mare parte, și depozitat în ceea ce generic este descris cu termenul de “groapă de gunoi”. Preșul nu e chiar un preș, ci doar, eventual, un strat protector și ecologic.

Foto: depozit de gunoi Titu, iulie 2023

La Titu, în unul dintre cele doar două depozite ecologice, pentru depozitarea gunoiului menajer din Dâmbovița (n.m. al doilea, și cel mai mare, este la Aninoasa, lângă Târgoviște), sunt anunțate incendii aproape în fiecare zi, de aproape 3 săptămâni (n.m.- octombrie-noiembrie 2023). Uneori chiar și de două ori pe zi.

Foto: Anunț grup whatsapp ISU Dâmbovița, din data de 11 noiembrie 2023

Foto: Anunț grup whatsapp ISU Dâmbovița, din data de 13 noiembrie 2023

Practic, pompierii de la ISU Dâmbovița sunt mobilizați aproape zilnic în depozitul de gunoi de la Titu, acolo unde focul izbucnește constant, de aproape 3 săptâmâni, indiferent că temperaturile exterioare au ajuns la limita înghețului, că sunt ploi torențiale și că zona este una închisă și protejată (teoretic).

Foto: Intervenție depozit de gunoi Titu, 11 noiembrie 2023 (sursa- ISU DB)

Cum depozitul de gunoi de la Titu are mari probleme (aviz de funcționare) și cum suprafața (una dintre ele), unde putea fi depozitat gunoiul (legal), s-a cam umplut, se pune întrebarea: Chiar întâmplator să fie incendiul, aproape perpetuu, de la depozitul de gunoi din Titu? Se face loc?

Pentru că altfel, la capitolul sănătate, n-ar trebui să fie niciun dubiu, focul în asemenea locuri (depozite de gunoi) nu aduce, în aerul respirat de toți cei locuiesc pe o rază de câțiva kilometri distanță de epicentrul focului (uneori chiar zeci de km), nimic bun. Ba din contră. Aduce, probabil, doar câțiva ani mai puțin în șirul vieții.

Mai interesează pe cineva? Ei, cei cu responsabilități de gestionare a acestei situații (mai mult decât potențial periculoase), speră că nu. O atitudine de tipul:“Las-o, mă, că merge așa! , este cea pe care și-au tatuat-o, cred, și în ADN, de câteva generații cel puțin.

Pentru cei interesați despre problema de la Titu (dar nu numai), mai jos pot fi regăsite două articole Valahia Media, din luna iulie 2023 și respectiv septembrie 2023. În ceea ce privește subiectul acesta, Valahia Media va reveni, în curând, cu mai multe amănunte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *