Târgoviște: Disputa lor pe banii publici – Doar cimitirele contează?

A.S.

Articolul ce urmează a fost blocat, de la mediatizare, prin mai multe modalități și pe mai multe căi. Dacă totuși veți avea ocazia să îl lecturați este o consecință, cel mai probabil, a faptului că a fost aleasă, ulterior, varianta promovării plătite, tocmai în ideea de a disemina o informație (nimic mai mult), ce era necesară pentru segmente importante ale societății (din Târgoviște și județul Dâmbovița, în special, dar nu numai).

Articol inițial

Recent (23 aprilie 2021) a fost aprobat, în sfârșit, bugetul municipiului Târgoviște, pentru anul 2021. Cum, de fiecare dată, aprobarea bugetelor locale încinge “la roșu” disputele politice, tot locale, nici 2021, la Târgoviște, nu a făcut excepție. Cu o singură diferență, față de anii anteriori: În 2021 dezbaterile au avut loc (ședința de consiliu local) într-un cadru restrâns, din cauza normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Cu alte cuvinte, lume puțină (doar consilierii locali și, eventual, salariați ai administrației publice locale, ce trebuiau să prezinte diferite proiecte).

Sediu Primăria Târgoviște- Arhivă

Cum pentru anul în curs, proiectul de buget propus nu riscă să poată fi “adnotat” sau schimbat foarte mult (din cauza componentei politice actuale a CLMT, rezultată după alegerile din 2020, o structură în care PSD are majoritate absolută, 12 voturi din 21), ceea ce a fost propus s-a și aprobat. Din ce a răzbătut în spațiul public, ședința de consiliu local de la Târgoviște a avut doar un singur moment de impas, eufemistic vorbind, în condițiile în care structura bugetului este una de austeritate, pentru anul în curs. O furtună într-un pahar cu apă, de fapt, pentru că probleme sunt cu mult mai mari decât ce a iscat gâlceava (pseudo)politică de care aminteam.

Curtea Domneasca-valahia Media
Târgoviște

Chiar dacă cu jumătate de gură, se recunoaște că există ” dificultăți financiare fără precedent pe secțiunea de funcționare” (declarație Daniel Cristian Stan-primar Târgoviște) ce ar putea efecte, în a doua jumătate a anului, chiar și în ceea ce privește salarizarea, pentru angajații Primăriei Târgoviște (aproape 2000 conform celor mai recente calcule), a fost timp și pentru dispute cu privire la alocări financiare (împumuturi) pentru finanțarea unor obiective ce nu țin nici de Primăria Târgoviște, nici de cei angajați aici, nici de bunăstarea imediată a urbei.

Cimitir Târgoviste- Arhivă

Concret, cel mai aprins subiect a fost cel legat de cimitir. (n.m. ar fi fost altetele ce ar fi trebuit să suscite cu mult mai mult interes, dar despre acestea cu o altă ocazie) . O dispută inutilă transformată aberant în subiect principal, de reglat conturi politice meschine.

Istorie cimitir nou Târgoviște

Zonă cimitir nou (proiect)

În data de 30 ianuarie 2020, consilierii locali târgovișteni au aprobat cedarea, în folosință gratuită, către Arhiepiscopia Târgoviștei, a unei suprafețe de teren de aproximativ 5,5 hectare, aflată în proprietatea orașului Târgoviște. Pe terenul cedat, ce se află la marginea orașului, adiacent DN 72 (pe segmentul Târgoviște-Găești), se intenționează construirea unui cimitir cu o capacitatea de aproximativ 10.000 de locuri.

Prezentare proiect cimitir nou Târgoviste-30 ianuarie 2020

Atunci, ca și în momentul de față, la Târgoviște, existau în exploatare trei cimitire, ce sunt aflate în administrarea Direcției de Salubritate a Primăriei Târgoviște.

Mitropolia Târgoviște-Arhivă

La momentul cedării terenului către Arhiepiscopia Târgoviște s-a argumentat, între altele, că cele trei cimitire existente nu mai au spațiu necesar pentru a fi create locuri de veci noi, decât pentru câteva sute de locuri. Mai precis 130 de locuri ( 100 în cimitirul central și 30 în cimitirul Simuleasa) în condițiile în care, conform statisticii, în fiecare an, la Târgoviște, sunt înhumate aproximativ 750 de persoane (în medie).

În plus, aceiași Direcție de Salubritate a Primăriei Târgoviște a avut același teren în administrare, pentru a realiza un cimitir nou, încă din anul 2015.

Zona cimitir nou

Nu s-a întâmplat nimic, între argumentele pentru nerealizare fiind și acelea că este un cost prea mare și “momentan” nu există fonduri (n.m. nu au fost în niciun an fonduri din 2015 până în 2020) dar și argumentul că vecinătatea Oțelinox Târgoviște, uzină ce deține și rezervoare de gaz puternic inflamabil, în vecinatate, ar face imposibilă ( la nivel de aprobări) posibilitatea construirii cimitirului (n.m. cei de la Oțelinox au făcut și o adresă în acest sens către primăria Târgoviște). O problemă ce se pare că în 2020 nu mai exista, deși Oțelinox era tot acolo, terenul la fel, iar profilul economic al uzinei același.

Oțelinox si zona cimitir nou (Foto satelit-google maps)

În 2020, cei de la Arhiepiscopia Târgoviștei au venit cu un proiect ce presupunea cedarea, de către administrația locală, a terenului în cauză, în suprafață de 5,5 ha, ce să fie administrat, pe o perioadă de 49 de ani, de către Biserică, pentru crearea unui nou cimitir. Ar fi primul ce ar urma să fie administrat direct de Biserică, la Târgoviște.

După ce a prezentat, în fața consilierilor locali, un proiect de construcție a noului cimitir, reprezentantul Arhiepiscopiei Târgoviște, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu (foto) a afirmat că nu se intenționează a se face o afacere, de către Biserică, prin această inițiativă (n.m. în ianuarie 2020). Calculul celor de la Arhiepiscopia Târgoviștei era că amenajarea noului cimitir va costa aproximativ 2 milioane de euro, terenul fiind unul viran, la momentul actual.(Terenul este situat in vecinătatea zonei industriale a Târgoviștei, chiar lângă Oțelinox Târgoviște,în extravilanul localitații, teren agricol, vezi foto articol).

Tot conform celor de la Arhiepiscopia Târgovistei, după ce cimitirul va fi gata amenajat, în 20 de ani de funcționare, veniturile Bisericii, din exploatarea acestui spațiu, vor fi de 523.000 de euro. Pentru investiția inițială de amenajarea a acestui spațiu, de 2 milioane de euro, cei de la Arhiepiscopia Târgovistei se angajau să obțină fondurile din resurse proprii. Mai bine zis proprii dar și de la Consiliu Județean Dâmbovița,  de la Secretariatul de Stat pentru Culte și de la …Primăria Târgoviște, fără a preciza în ce cuantum fiecare dintre aceste “finanțări”

După dezbateri îndelungate, în Consiliul Local Municipal Târgoviște, consilierii locali și-au dat acordul (14 voturi pentru, 4 abțineri, 1 vot împotrivă, în 20 ianuarie 2020) pentru ca terenul să fie cedat Arhiepiscopiei Târgoviștei, în folosință gratuită, pentru construirea unui cimitir. De reamintit este că momentul era 20 ianuarie 2020. Ulterior a venit pandemia și…nu s-a mai întâmplat nimic. Numărul înhumărilor, ca peste tot în țară, a crescut și la Târgoviște, comparativ cu mediile anilor anteriori, iar cimitirele au rămăs aceleași, tot “fără locuri suficiente”, în schimb cimitirul nou a rămas și el la stadiul de proiect.

Anul 2021

Dezbatere publică anunț introducere teren în intravilan Târgoviste. 7 octombrie 2020

Anul 2021 începe, de fapt, în octombrie 2020, adică momentul în care se solicită obținerea acordului de mediu, pentru demararea construcției cimitirului cel nou ( n.m. la 9 luni distanță de momentul în care, teoretic, ar fi trebuit, pentru că “era urgent”, demarată construcțiavezi foto document mai sus).

Sediu CJ Dâmbovița- Arhivă

În 23 aprilie 2021, la ședința de CL, de la Târgoviște, în care a fost votat și bugetul local pentru anul în curs, mai mulți consilieri (USR Plus și PMP, conform informațiilor) au argumentat că nu este normal, în condițiii de austeritate bugetară, ca administratia publică să facă un împrumut bancar de 1 milion de lei ( n.m. pentru altă modalitate de alocare, în afara acestui credit angajament, nu existau fonduri momentan), banii urmând a fi virați către Arhiepiscopia Târgoviște, ca și contribuție a Primăriei pentru demararea construcției cimitirului cel nou. Aceiași sumă ( de 1 milion de lei) a fost solicitată, de Arhiepiscopie, și de la CJ Dâmbovița (pentru același obiectiv). Consilierii (unii) de la Târgoviște au obiectat, legat de acest împrumut, propunând doar amânarea acestuia, în condițiile de austeritate bugetară. Un întreg scandal, cu răbufniri de orgoliu și argumente pro și contra a inundat ulterior spațiul virtual, nelipsind acuzele și îndemnurile la “linșaj public” a celor ce au îndrăznit să aibă o asemenea părere. O atitudine de intoleranță, față de părerea aproapelui, ce în niciun caz nu are vreo legătură cu morala creștină. În plus, propunerea a rămas propunere, după cum spuneam, proiectul de buget, unde era prevăzută alocarea financiară pentru cimitir, fiind aprobat cu votul majorității

Dincolo de acest aspect ce ține de oportunitatea demersului (cel al alocării de fonduri publice) rămân, în continare câteva întrebări.

Mai întâi, dincolo de oportunitatea creării unui nou cimitir la Târgoviște, ce am observat că nu este contestată de nimeni, dar într-un anumit orizont de timp, nu neapărat imediat, care au fost stavilele de netrecut ce au împiedicat administrația locală să demareze construcția noului cimitir (încă din 2015, după cum aminteam) în condițiile în care deținea terenul, și nu toți anii ce au trecut, financiar vorbind, au fost unii de austeritate?

Mai apoi, dacă tot a fost dat terenul ca să construiască alții, ceea ce se spunea că este “extrem de urgent în 2020”, dar care se dovedește a nu mai fi la fel de urgent, în 2021, de ce trebuie să se realizeze construcția tot cu banii târgoviștenilor, în condițiile în care, finalmente, târgoviștenii nu vor avea nicio facilitate ( adică tot vor trebui să platească pentru folosința spațiilor din acest cimitir), iar banii nu se vor întoarce către administrația locală, ce ar putea justifica eventuala investiție, a acestor fonduri, în alte utilități, pentru întreaga urbe?

Turnul Chindiei-Arhivă

Dincolo de întrebări, la care evident că nu este așeptat niciun răspuns, nu ar mai fi de adăugat decât că:

La Târgoviște de cei morți, se pare, că se are mare grijă. Cum rămâne cu cei vii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *