Târgoviște, “Dâmbovița Arena”: Înghesuială (electorală) mare, la anunțul demarării lucrărilor la noul stadion. Proiectul trebuia demarat din 2017. Istoricul și “cifrele” proiectului

A fost “full house”, la o așa anunțată conferință de presă, ce a avut loc în incinta șantierului de la “cel mai nou și mai important proiect de construcții din Dâmbovița“. Cel puțin așa a fost anunțat proiectul. Este vorba despre realizarea “Dâmbovița Arena”, un proiect implementat cu fonduri de la CNI (Compania Națională de Investiții), pe un teren din Târgoviște, unul ce aparține CJ Dâmbovița, instituție ce este partener în implementarea acestui proiect (cu o sumă de 25 de milioane de lei), dar și Beneficiar al acestuia (după finalizarea lucrărilor).

Sursa foto: Postare Facebook/ Corneliu Ștefan (2 nov.2023)

Căt se poate de sec, matematic, datele sunt următoarele:

Complexul sportiv va avea un stadion cu o capacitate de 12.402 locuri, un teren de antrenament separat, o pistă de atletism; peste 500 de locuri de parcare, dintre care 23 pentru persoanele cu dizabilități și 29 pentru motociclete; peste 100 de locuri pentru biciclete; săli de încălzire; sală de recuperare; vestiare jucători și arbitri; spațiu pentru control antidoping,165 locuri mass-media, 105 pentru presă și 60 pentru comentatori; 75 de locuri pentru persoanele cu dizabilități și 75 de locuri pentru însoțitorii acestora.

Aproximativ 271.000.000 de lei este valoarea totală a investiției, una ce este asigurată de CNI.

Sursa foto: Postare Facebook/ Corneliu Ștefan (2 nov.2023)

Ei bine, pentru a anunța acest lucru, a fost mobilizare generală astăzi (2 noiembrie 2023), atât la capitolul “prezentatori” (aproape toată conducerea PSD Dâmbovița, mai precis parlamentari, prefect, președinte de CJ, primarul Târgoviștei, șefi de deconcentrate etc) cât și la cel al “audienței” (mass media dâmbovițeană). De altfel, nu este pentru prima dată când este anunțat acest lucru (n.m.nici măcar în 2023, click aici pentru precedentul cel mai recent anunț, din iunie 2023, când se preciza, de asemenea, că demarează lucrările). Ca de obicei însă, aceste așa numite conferințe de presă sunt doar un prilej suplimentar de campanie electorală. Se taie panglici virtuale, pentru proiecte în care protagoniștii (la vorbe și promisiuni) nu au vreun merit. Cel puțin nu pe cel principal. La fel se întâmplă și în cazul complexului sportiv “Dâmbovița Arena”.

Sursa foto: Postare Facebook/ Corneliu Ștefan (2 nov.2023)

Și nu, nu trebui să ne credeți pe cuvânt. Iată o cronologie a faptelor, una ce vorbește de la sine:

Proiectul este demarat încă din anul 2017 (articol Valahia Media, din martie 2018), moment în care promisiunile erau: În 2-3 ani e gata!

Foto: Captură ziare.com, din 24 martie 2017. Declarațiile aprațin lui Alexandru Oprea (PSD, la acea vreme) președinte al CJ Dâmbovița

Ulterior, în decembrie 2019-ianuarie 2020, proiectul era iarăși anunțat ca …aproape finalizat:

Evident că nu s-a întâmplat asta. De la o valoare inițială de 30 de milioane de euro, dar și o arenă principală de vreo 15.000 de locuri, s-a ajuns, în 2023, la o arenă principală de doar vreo 12.000 de locuri și o investiție estimată de 68-70 de milioane de euro (pe hârtie, la debutul lucrărilor). Termenul de finalizare a lucrărilor ar fi 2026. Singurul lucru cert fiind că lucrările de construcție nu vor fi finalizate mai devreme de acest termen.

Pe de alt parte, dacă ar fi să vorbim despre utilitate și oportunitate (în condițiile în care stadionul “Eugen Popescu”, din Târgoviște, abia a fost finalizat) cu siguranță că ar fi multe de spus. Ca și despre posibilitatea ca tot echipa de fotbal Chindia Târgoviște să evolueze și pe “Dâmbovița Arena” ca și pe “Eugen Popescu”, în partidele de pe teren propriu (n.m. ați mai auzit ca o singură echipa de fotbal să evolueze pe două stadioane diferite, din acelasi oraș, alternativ eventual?).

E un fel de noaptea minții, chiar și în momentul în care este exprimată doar o ipoteză de acest fel. Până va fi finalizată noua arenă (una proiectată mai mult pentru atletism sau jocul de rugby, ca să fim corecți până la capăt) va mai trece ceva vreme, iar echipa locală de fotbal are timp suficient ca să își schimbe substanțial statul, în sensul în care am putea vorbi de o echipă în oricare din primele trei ligi ale fotbalului românesc, la acel moment. Orice este posibil.

Momentan, avem însă promisiuni de mai bine. Doar promisiuni, ar fi și mai corect spus. Așa după cum am amintit și cu alte ocazii, un capitol la care, trebuie să recunoaștem, județul Dâmbovița, deopotrivă aleșii săi (mai ales cei din funcții publice), este între campioni. De departe.

2 Replies to “Târgoviște, “Dâmbovița Arena”: Înghesuială (electorală) mare, la anunțul demarării lucrărilor la noul stadion. Proiectul trebuia demarat din 2017. Istoricul și “cifrele” proiectului”

  1. nu cred că se pune problema ca Chindia să evolueze pe două terenuri
    mai repede “Eugen Popescu” va fi vînat de rechinii imobiliari, dacă nu chiar a fost arvunit!
    e-n buricul tîrgului, ce dracu! 😉

    1. Este și îndreptațită neîncrederea dv, cu privire la o asemenea absurditate. Totuși, exprimarea exactă a beneficiarului proiectului “Dâmbovița Arena”, adică CJ Dâmbovița (Cornel Ștefan, mai exact) a fost: “Ar fi și păcat ca cei de la Chindia să nu evolueze și aici (n.m. adică “Dâmbovița Arena”), măcar din când în când. Dacă tot se face. ” Așa că..ce-ar mai fi de spus? Poate doar că “atunci când exersezi de mic, la maturitate îți iese și în joacă”. Desigur, vorba populară românească e un pic altfel, dar cred că ideea se înțelege și așa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *