Scapi de una, dai de alta. Gripa aviară face ravagii în România. 80% din producția de carne de pasăre afectată

Un anunț al celor de la ANSVSA a fost trecut ușor cu vederea, în general, mai ales în actualul context epidemiologic, adică un moment în care aproape nimeni nu mai are timp și pentru alți viruși, în afară de COVID-19.

Ferma păsări

În urmă cu 2 zile ( 13 mai 2021) ANSVSA anunța confirmarea tulpinii de virus subtipul H5N8 la o fermă de păsări din Ungheni județul Mureș. Este vorba de o tulpină a virusului gripei aviare (ce fusese diagnosticat pentru prima detă în ziua de 8 mai 2021, la fema din Ungheni). 180.000 de păsări au fost sacrificate la ferma din judetul Mureș. Din păcate, după cum anunță ANSVSA, comerțul cu pui vii, ce nu a fost restricționat la timp, a făcut ca virusl să fie răspândit la alte 4 ferme din țară, existând riscul ca nu mai puțin decât 80% din fermele din România să fie afectate.

“S-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare. În această situație, nedorită, se vor extinde restricțiile, care vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României. “

Comunicat ANSVSA, 13 mai 2021

Comerțul cu păsări vii, în România, este suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, a anunțat tot ANSVSA:

Aceasta este motivația, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acțiuni de control, inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.În funcție de contextul epidemiologic, în situația în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricțiilor și va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

Comunicatul integral al celor de la ANSVSA poate fi regăsit aici.

Situația din România nu este unicat la nivelul Europei. În prezent (luna mai 2021) se înregistrează o creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.

În România, primul semnal de alarmă a fost însă în luna ianuarie. La momentul respectiv, 13 lebede moarte au fost găsite într-o dană a portului Constanța.

“Urmare a confirmării, în 11.01.2021, a două cazuri de influenţă aviară (gripa aviară) de tipul H5 la 13 lebede de iarnă prelevate din Şantierul Naval Constanţa, Dana 30 a Portului Constanţa din localitatea Constanţa, judeţul Constanţa, au fost notificate toate structurile implicate şi se vor aplica măsurile impuse prin Manualul Procedural”, se arata într-un comunicat de presă transmis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, de la vremea respectivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *