Războiul Cîțu-Orban, sau perdeaua de fum pentru a masca adevărul: PNL=PSD=USL=PNDL

De vreo câteva zile, deja, spațiul media românesc este confiscat de o știre, rostogolită pe toate părțile, după interesul fiecărui rostogolitor în parte, dar mai ales pentru a acapara și așa putina atenție a rumânului ce numai de scandal și panaramă nu are chef, acum, în plin sezon estival și de concedii. Evident, cu excepția celor cointeresați direct în subiect, politic cel mai adesea, dar și financiar.

Florin Cîțu-2021

Este vorba, desigur, despre “penalul Cîțu” (n.m.asta e ideea principală, a dezbaterii publice a momentului) ce a condus beat, în USA, o mașină, faptă pentru care s-a ales cu două zile de pușcărie (așa e legea în Iowa, unde s-a produs fapta), în urmă cu 20 de ani. Vax albina, crema puca, cum ar spune Constantin Tănase. Circ si panaramă, după cum spuneam, pentru nimic.

Târgoviște (locul unde au fost executati soții Ceușescu, în decembrie 1989)

Că e penal, că nu e etic, că-i imoral, că nu a spus, că ar fi trebuit să spună, c-ar trebui demis, c-ar trebui, eventual, chiar pus la zidul unde “l-au scăpat de iluzii” pe Ceaușescu, la Târgoviște, în 1989. Le-am auzit pe toate, de la toți, adică începând cu PNL și USR-Plus, cu alte cuvinte oamenii din partidele ce formează Guvernul, condus de Florin Cîțu, și până la opoziția PSD ( ce speră, chiar declară. că e timpul ca social democrații să revină la Putere/ Nici să râzi nu poți la o astfel de afirmație, venită în contextul în care nu a trecut nici măcar un an de la ultimele alegeri). De fapt, în țara ce-și alege conducători, pentru cei vii, pe cei deja trecuți la cele veșnice ( primari aleși deși erau decedați) sau pe cei aflați chiar în pușcărie ( e ca la “nașii” din Cosa Nostra, ce conduc mai bine “afacerile” după ce au fost încarcerați) funcționează doar principiul “e mulți si proști, pot fi păcăliți ușor, facem scandal ca să nu vadă ce e cu adevărat important.”

Ce e cu adevărat important?

Importat, cu adevărat, și eliberat în spațiul public, ca informație, dar neavând loc către public din cauza scandalului Cîțu, sunt banii. Mulți, vreo 10 miliarde de euro ( 50 de miliarde de lei). Liberalii, adică și Ludovic Orban (președinte Camera Deputatilor) dar și Florin Cîțu (Premier), alături de tot partidul, au anunțat, unii mai cu jumătate de gură, că PNL=PSD. Bine, nu asta au spus, dar asta au făcut.

Ordonanța de urgență pentru aprobarea programului național de investiții Anghel Saligny, un program de investiții pentru autoritățile locale, a fost discutată miercuri ( 11 august 2021) în primă lectură în ședința de Guvern. 

Programul „Anghel Saligny” seamănă, până la identificare, cu Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, cel puțin din punctul de vedere al obiectivelor de investiții care pot fi finanțate.

Categoriile de investiții care pot fi finanțate prin programul „Anghel Saligny”:

  • alimentări cu apă și stații de tratare a apei
  • sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate
  • drumurile publice
  • poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale
  • sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale

Singura diferență, importantă, este că acest PNDL ( al treilea, cum ar veni) are cea mai mare alocare de până acum ( PNDL 2 a avut alocare de 30 de miliarde de lei).

Păi și ce e rău în asta?

-Totul!

PNDL-ul, inventat de Liviu Dragnea, rafinat de Elena Udrea și abuzat de Sevil Shaideh (adică tot Liviu Dragnea), după ce a fost criticat de PNL, pe vremea când liberalii au fost în opozitie, reprezintă instrumentul cel mai puternic prin care statul cumpără primarii, adică voturi. Programul, prin care sunt alocați, direct, bani, pentru proiecte, către administrațiile locale, nu a adus aproape nimic bun. Investiții supraevaluate, ce odată finalizate au fost abandonate, drumuri asfaltate ce s-au stricat la prima ploaie, contracte cu dedicație către firmele de partid, investiții inutile ( școli si grădinițe construite în câmp, în localități unde nu mai există populație școlară), etc. În plus, proiecte unde nu cere nimeni socoteală pentru deficiențe ( există rapoarte ale Curții de Conturi, dar sunt ignorate), în vreme ce banii europeni, ce sunt alocați pentru proiecte similare, nu sunt accesați (deh, e mai greu să furi la astfel de proiecte) .

Clik pe link-ul următor pentru o analiză mai detaliată.

Ludovic Orban si Florin Cîțu ( campanie electorală internă PNL, 2021)

Revenind la august 2021 și la anunțul privind programul Anghel Saligny (PNDL-3). În vreme ce toate taberele liberale ( atât Cîțu cât și Orban, ce se luptă pentru șefia partidului, cu punct final al bătăliei politice în 25 septembrie) au fost de acord, acum, că programul e bun, iar statul are de dat ( către primari) încă vreo 10 miliarde de euro (credit angajament, de fapt. Cu alte cuvinte bani pe care nu îi are momentan, dar mai taie, de pe ici, de pe dincolo, în următorii ani, pentru a satisface gura mereu flămândă a edililor inutili din mediul rural, mulți dintre ei, oricum, ce nici nu ar trebui să existe în nomenclatorul UAT-urilor, cu localitățile pe care le conduc), așadar, PNL-ul, a fost de acord cu “mita”, un alt segment guvernamental, USR-Plus, se opune vehement (declarativ cel puțin).

Imagine cu un caracter ilustrativ ( dar nu fără intenție!)

Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”,

Declarații USR-Plus, dupa anunțul programului (PNDL 3)

Au declarat cei de la USR. Corect, principial, numai că nu trebuie uitat că USR-Plus nu are niciun interes, ca banii aceștia să ajungă în mediul rural la primari, adică acolo unde doar PSD si PNL contează ( USR-Plus mizează, la nivel național, pe cel mult un număr de primari, din mediul rural, cât degetele de la o mână, hai două, oricum nesemnificativ în ecuația totală a voturilor). Pe de alta parte, PSD-ul nu zice nici da, nici ba, în spatiul public. Cu cei mai mulți primari, din mediul rural, dintre partide, calculul social democraților e simplu, “nu pot da doar la ai lor ( adică la primarii PNL), ca să ii cumpere, ai noștrii sunt așa de mulți ( primarii PSD din mediul rural, adică) încât ajunge și la noi o bucată mare din această pomană, din bani publici.”

Pomana, da, ajunge, la ei și ai lor. Numai că, cu asemenea practici, bugetar-fiscale, România mai are de făcut doar un singur lucru- Coliva, de la parastasul statului.

Uitați de Cîțu sau Orban, la fel cum a fost cu Dragnea, ei sunt hotărâți doar pentru “a face bine”. Evident pentru cine merită și aduce voturi. Pentru restul…

1 Reply to “Războiul Cîțu-Orban, sau perdeaua de fum pentru a masca adevărul: PNL=PSD=USL=PNDL”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *