Marea Epurare a început. Guvernul Cîțu, ce a mai rămas din el, a “eliberat din funcție” 27 secretari de stat. Urmează acțiunea din local ( Winter is coming!?)

Dincolo de scandalul politic PNL-USR Plus, un război ce, pe termen lung, nu va aduce nimic bun pentru “combatanți”, un altul, mai puțin vizibil , este în plină desfășurare. După ce contrele, ce aparent au în prim plan PNDL 3 ( program rebotezat Anghel Saligny, ce a fost deja publicat în Monitorul Oficial, în data de 6 septembrie, și care ar urma să aducă, din pixul primului ministru, 50 de miliarde de lei către bugetele comunităților rurale, al primarilor, de fapt ) au pus România în stand-by, a început și Marea Epurare.

PNDL 3, adică motivul aparent ce a dus România într-un haos total, politic, economic și social (aproape) este în sine doar o promisiune de mai bine, ce nu va aduce aproape niciun beneficiu real maselor largi ale populației ( pentru amănunte și argumente în favoarea afirmației click aici- Valahia Media), atâta timp cât programul a fost construit după aceleași principii ca și precedentele programe surori ( PNDL 1 si 2). De fapt, PNDL 3 este doar o iluzie de mai bine, ce, o spun chiar cei care au generat programul, în frunte cu prim ministrul Florin Cîțu, și dacă se va face, va debuta, cel mai probabil, abia în 2023.

Florin Cîțu

Cu alte cuvinte, au generat un scandal, în 2021, pentru ceva ce nu începe mai devreme de 2023. Dacă va începe vreodată ( partidele cu mulți primari, adică PNL și PSD, poate și UDMR, nu zic NU! proiectului, indiferent de cât de prost este conceput acesta, din motive lesne de înțeles și anticipat). Asta nu însemnă că cei 50 de miliarde de lei, din program, bani teoretici în momentul de față, nu ar fi fost împărțiți aleatoriu, dacă erau disponibili, să zicem, la un moment dat, doar după criteriul carnetului de partid ( se poate vedea cum se procedează la rectificările bugetare când UAT-urile primesc ajutor suplimentar din partea Statului). Așadar, nimic nou, din păcate. Singura noutate, fie că ne place să recunoaștem sau nu, ar fi fost un program Anghel Saligny, PNDL 3 sau oricum i-ar fi zis, ce ar fi cuprins criterii de alocare clare și mecanisme de verificare atât de drastice încât neregulile să poată fi sancționate și penal (ceea ce, în esență, propunea USR-Plus și cam ceea ce se întâmplă cu fondurile europene).

Din păcate, din nou din păcate, Florin Cîțu, dar și o bună parte din PNL, au ales calea populismului fără substanță, de sorginte social-democrată, adică promisiunea de împărțire a resurselor, financiare în cazul de față, către “toată lumea”, fără criterii, în vreme ce, în realitate, din sacul gol al bugetelor încearcă acum să satisfacă cât mai multe din gurile numeroase ale propriilor susținători. Despre liberalii din așa anumita tabără Cîțu este vorba.

Palatul Victoria ( clădirea Guvernului)

După demisia din Guvern a minișțrilor USR-Plus, nu mai puțin de 27 de secretari de Stat au fost “eliberați din functii”, de Premier, în data de 8 septembrie, deciziile fiind deja publicate în Monitorul Oficial ( detalii aici). Nicio pagubă, cel mai probabil mulți dintre aceștia fiind numiți tot politic. Numai că, eliberarea va fi urmată de înlocuiri, cu cei care așteaptă în mulțimea de susținători liberali, adică nicio economie, nicio realizare ce ar merita a fi amintită. Ba din contră, dacă stăm să gândim statistic, în sensul în care se înlocuiește fără ca vreun criteriu de competență să fie măcar amintit, dor în baza faptului că respectivii erau aduși/numiți de “ceilalți”. Statistic, după cum ziceam, este imposibil ca toți să fie inadecvați funcției deținute, dintr-o dată, iar competențele, peste noapte, să se fi descoperit că există exclusiv în tabăra PNL, aripa Cîțu.

Conform zvonurilor, deocamdată, dar zvonuri ce au tendința de a se adeveri, în ultima vreme, Marea Epurare va continua la nivel local, iar în furia reînnoitoare, în numele unei compentențe partinice, descoperite peste noapte, se va proceda la înlocuire de prefecți, subprefecți, directorii de agenții guvernamentale, șefii de deconcentrate. Cum este posibil? Teoretic este, dar nu foarte ușor. Și Marea Epurare din teritoriu nu va viza doar reprezentanții USR-Plus ci și pe cei ai PNL, dar din aripa Ludovic Orban, cum este cazul și în Dâmbovița ( se spune). Atributul Guvernului, până la urmă, numai că, în condițiile actuale ( valul 4 al pandemiei covid-19, situație economică precară, creșteri ale prețurilor, etc) haosul generat de înlocuiri se va traduce prin pierderi incalculabile, fie doar și dacă ne gândim la perspectiva că, între doi șefi, din care unul abia instalat în funcție, care pleacă, și altul ce vine, dar care nu știe, deocamdată, despre ce e vorba, nimeni nu semnează nimic, deci nu se întâmplă nimic. Cu alte cuvinte au mai omorât un an, cel puțin.

Iarna vine și nu pare aduce nicio veste bună. E “iarna” vrajbei noastre, de fapt a lor, în curtea comună numită România. Sau, ca să folosim o parafrază făcută deja celebră de un serial de succes al timpurilor noastre : Winter is coming!

1 Reply to “Marea Epurare a început. Guvernul Cîțu, ce a mai rămas din el, a “eliberat din funcție” 27 secretari de stat. Urmează acțiunea din local ( Winter is coming!?)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *