Unul dintre cele mai “așteptate” momente, în România, (pentru cine mai are așteptări de la o clasă politică tarată fundamental, precum cea românescă) s-a consumat în seara zilei de 8 noiembrie 2021.
După 4 ore de discuții, în cadrul BPN, 70 de membrii din conducerea PNL au dat și ei undă verde alianței cu PSD, pentru formarea unei majorități guvernamentale. Cu scorul de 48-22, liberalii au votat pentru o alianță cu PSD ( “ciuma roșie”, “nefrecventabilii”, etc, cum chiar liberalii lui Cîțu îi denumeau, cu doar o lună în urmă, pe cei de la PSD). Asta după ce, în ultimele zile, premergătoare deciziei amintite, era deja evident că o majoritate PNL-PSD fusese deja negociată între Iohannis și social democrați.
Dincolo de calculele electorale, pe care este evident ca fiecare dintre părți le-a făcut și analizat (n.m.- ce se câștigă, ce se pierde electoral, în urma unei astfel de alianțe, contra-naturii, se spune), noua realitate politică (vorba vine, “noua”, pentru cei ce își aduc aminte de construcția electorală USL din 2014, adică PSD+PNL, evident că numai de o noutate nu poate fi vorba) este una ce are la bază calcule financiare, în primul rând. Mai bine spus vreo 40 de miliarde de euro.
Mai întâi, este vorba de mirajul PNRR ( fonduri europene , aproximativ 29 miliarde de euro), pentru care s-au făcut presiuni din teritoriu, din partea tuturor baronilor locali, de la primari de comune și până la președinți de CJ, din ambele tabere, adică galbenă și roșie ( PNL și PSD), ce, dat fiind actualul context politic, ar fi văzut neparticiparea la guvernare ca pe o excludere de la un robinet fară opreliști al abundenței financiare europene ( o iluzie, dar are mai puțină importanță). Mai important este al doilea motiv, pentru care s-a insistat, în principal din teritoriu, pentru refacerea alianței PNL-PSD, în detrimentul unei refaceri a construcției guvernamentale PNL-USR-UDMR.
Numele acestui motiv este: PNDL 3, mai bine cunoscut sub denumirea de Programul “Anghel Saligny”. Pe scurt, este vorba de 50 de miliarde de lei ( 10 miliarde de euro), ce ar urma să ajungă în “buzunarele” tuturor aleșilor locali, ce sunt conectați la bunăvoința guvernamentală, în următorii ani. Aceasta este iluzia cel puțin. Pentru cei care nu știu cu ce “se mănâncă” PNDL 3, iată un articol Valahia Media, din august 2021, în care anticipam exact acest moment, petrecut în data de 8 noiembrie:
Ce urmează?
Actuala criză românescă ( una complexă, dincolo de problema politică, ce doar aparent a fost rezolvată în data de 8 noiembrie, prin votul liberal, amintit în acest articol) se va prelungi. Vor urma luni de schimbări, în care funcțiile, din toate structurile de conducere ale statului, vor fi renegociate, iar posturile vor fi realocate după culoarea de partid, deoarece un nou jucător, PSD, a ajuns în structura de putere a statului.
În plus, indiferent de concluzia la care se va ajunge la vârful puterii ( cine pune prim-ministrul, cine, ce post ocupă în Guvern, etc) cel mai important lucru se va petrece dincolo de declarațiile publice: împărțirea unor bani ,către local, pentru fel de fel de proiecte, ce au ca unic scop susținerea activului de partid ( în cazul PSD sunt, evident, cu mult mai multe “guri flămânde”, decât ar fi fost în cazul USR, spre exemplu, la aceștia, “gurile flămânde” adică, adăugându-se și cei/cele de la PNL, un partid ce deja se canibalizează, prin poziționarea lui Ludovic Orban și a susținătorilor săi în opoziție față de “tabăra câștigătoare”, Cîțu-Iohannis).
Sunt deja zeci de proiecte, venite din local, în ceea ce privește PNDL 3, ce așteaptă (n.m.- anticipau deja acest lucru, adică oficializarea PSD la guvernare) pentru a primi aprobare la finanțarea generoasă a statului, una fără controale și criterii. Este vorba, în multe cazuri, de proiecte de reabilitări de drumuri ce nici măcar nu au nevoie de reabilitare ( n.m.- Un exemplu, în Dâmbovița, județ cu majorități social democrate, de mai peste tot, au plecat deja cereri de finanțare prin PNDL 3,, pentru reabilitări rutiere, cereri de ordinul sutelor de milioane de lei, de multe ori pentru drumuri ce sunt în perfectă stare de funcționare, vezi foto, mai sus, cu unul dintre ele). Programul, PNDL 3, oferă, fără criterii, banii către cei care cer, nefiind mai nimeni la capătul proiectului pentru a verifica justa folosire a fondurilor.
Oricum, este vorba despre niște fonduri teoretice, momentan ( cei 50 de miliarde de lei ai PNDL 3).
Urmează, însă, o iarnă lungă, atât la propriu cât și la figurat, pentru România.
1 Reply to ““PNL Cîțu-Iohannis” și PSD au bătut palma. Ce urmează?”