“Ploiești-Nr.11”. În ultimul an au murit 25 de oameni, în spitalele din România, în urma unor incendii

În dimineața zilei de 11 noiembrie 2021,  în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde erau internați 20 de pacienţi cu COVID-19, a izbucnit un incendiu. Doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a suferit arsuri după ce a încercat să stingă focul. Alţi 15 pacienți au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a Spitalului Judeţean, în timp ce trei au refuzat transferul. Managerul spitalului, Bogdan Nica, spune că secţia era renovată, iar instalaţia electrică fusese verificată și există detectoare de oxigen. Spitalul nu avea însă autorizație pentru securitate la incendii.

Pe scurt, aceasta este cea mai recentă tragedie ce lovește sistemul sanitar românesc. Nu mai puțin de 25 de persoane au murit doar în ultimul an, în urma unor incendii izbucnite în spitalele din România. Sunt nu mai puțin de 11 incendii, din care în patru s-au înregistrat decese multiple, doar în ultimul an ( noiembrie 2020-noiembrie 2021). Nu este vorba decât de o solicitare la maximum, foarte posibil și peste acest nivel, a sistemului de sănătate românesc, grefată peste o incapacitate sistemică, de a rezolva probleme acumulate în zeci de ani, ce, evident, că au devenit acute.

Spital Piatra Neamț- incendiu 14.11.2020

La Piatra Neamț, Institutul “Matei Balș”, spitalul din Constanța și acum la Ploiești au murit oameni, carbonizați, după ce secțiile ATI covid au luat foc (cel mai probabil din cauza oxigenului, o substanță puternic inflamabilă)

Iată, pe scurt o trecere în revistă a ultimului an de dezastre din spitalele românești ( sursa informație g4media.ro):

11 noiembrie 2021 – Incendiu la Spitalul suport covid Movila din Ploiești. Doi pacienți au decedat.

Incendiu spital Constanta octombrie 2021

1 octombrie 2021 – Un incendiu s-a produs la Secția ATI a Spitalului de Boli infecțioase din Constanța. Nouă persoane au murit.

24 iulie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalului Județean Constanța. „A fost un incendiu la un bloc operator, de aproximatv 40 de mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din sala de operație. În blocul operator erau patru persoane care s-au autoevacuat”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Este vorba despre medici, în blocul operator nefiind niciun pacient la acel moment.

21 aprilie 2021 – Incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina,. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.

8 martie 2021 – Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.

21 februarie 2021 – Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătăţii a informat că nu au fost victime.

29 ianuarie 2021 – Un incediu a izbucnit, în jurul orei 5.00, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat deși s-a încercat resuscitarea acesteia.

5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

25 decembrie 2020 – Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

14 noiembrie 2020 – Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.

Restul? E doar tăcere. Ca de mormânt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *