Peste 16 ha de teren, al Târgoviștei, cedate către Donalam. O parte din teren fusese dat și Bisericii, pentru construirea unui cimitir

Într-o ședință de Consiliu Local, ce va avea loc la Târgoviște în data de 28 februarie 2023 ( n.m.:- la puțină vreme după ce acest material va fi văzut “lumina zilei”), administrația locală va ceda, spre închiriere, o suprafață de 16,3 hectare, de teren arabil, așa cum apare el în cartea funciară. Suprafețele, de fapt, pentru că este vorba de două loturi, au o poveste cu totul specială. Asta pentru că, se pare, reprezintă unele dintre cele mai râvnite terenuri din oraș. De obținut gratis, dacă se poate (n.m.și la Târgoviște experiența ne arată că se poate. De multe ori chiar).

Foto: Donalam Târgoviște, iunie 2022 ( colaj foto de la prima prezentare a uzinei, de către noii patroni, italienii de la AFV Belrame Group)

Donalam Târgoviște, adică ceea ce a devenit acum fostul COS Târgoviște, preluat de italienii de la Beltrame (detalii aici, Valahia Media) a cerut, în ianuarie 2023, către Primăria Târgoviște, atribuirea a 23,4 hectare de teren, din patrimoniul orașului, pentru a putea construi, spun cei de la Donalam, un parc fotovoltaic, unic în România (cel puțin).

Solicitare Donalam, către Primăria Târgoviște din ianuarie 2023
Zona teren ce urmează a fi închiriat de Donalam (vedere parțială)

Terenul cu pricina, ce aparține orașului Târgoviște, este situat în extravilan și este trecut cu funcțiunea de teren agricol, arabil. De arat sau cultivat nu a cultivat nimeni, ceva, în zonă, în ultimele 3 decenii, cel puțin, aceste suprafețe fiind exact în mijlocul așa numitei platforme industriale (ce a mai rămas din ea) a Târgoviștei. Cei de la Donalam spun că au nevoie de teren pentru așa numitul parc fotovoltaic, ce va alimenta cu energie verde, parțial, noua hală de producție, ce urmează a fi construită de aceștia în incinta fostului COS (terenul este vis-a vis de amplasamentlui fabricii Donalam Târgoviște), o investiție de 350 milioane de euro. Primăria Târgoviște a fost de acord cu cedarea a doar 16,3 ha, din cele 23,4 solicitate de Donalam. iar asta doar printr-o licitație publică (n.m.- o formalitate, cel mai probabil, pentru că legal nu se poate altfel, fiind puțin probabil ca altcineva să se prezinte la licitație, astfel că, câștigătorul, este știut dinainte).

Foto: Docuument stabilire nivel minim redevență (1leu/mp/an), o sumă echivalentă cu un total de aproximativ 32.000 de euro anual, în plus, la bugetul Primăriei Târgoviște ( sunt 163.000 de metri pătrați, aproximativ, ce vor fi dați spre închiriere)

Cel mai probabil este că cei de la Donalam au sperat că vor obține terenul chiar gratuit. Asta și pentru că, în trecutul apropiat, adică în anul 2020, o bună parte din acest teren ( adică 5,5 hectare) fuseseră date cu titlu gratuit către Arhiepiscopia Târgoviștei, pentru construirea unui cimitir.

Foto: 30 Ianuarie 2020, într-o ședință de CL, reprezentanții Arhiepiscopiei Târgoviște(BOR) cereu și primeau, pentru 49 de ani, spre folosință gratuită, 5.5 ha de teren ( marcat cu roșu în fotografie), de la Primăria Târgoviște, pentru construirea unui cimitir.

Un cimitir pentru care Arhiepiscopia Târgoviște cerea și ajutor financiar de la Primăria Târgoviște și CJ Dâmbovița ( costa vreo 2 milioane de euro, estimatat de Arhiepiscopia Târgoviștei), dar pe care urma să il administreze după bunul plac (cel puțin 50 de ani) și să încaseze taxele aferente tot singură. Cu alte cuvinte, cea mai profitabilă afacere ce poate fi gândită de cineva: teren gratis, bani pentru construcție obținuți gratuit și exploatare a bunului (încasări) doar în nume propriu ( toate datele aici, într-un articol Valahia Media, din anul 2021).

Foto: Zona teren cedat către Arhipeiscopia Târgoviște (sursa foto-google maps, 2020)
Hotărâre a CLM Târgoviște din 30 ianuarie 2020

Până la urmă, deși premisele afacerii fuseseră create, tot proiectul s-a împotmolit undeva, acesta fiind abandonat de Arhiepiscopia Târgoviștei, în perioada pandemiei covid-19 (2020-2022). Terenul a rămas în continuare al Primăriei Târgoviște, iar lotul amintit, alături de un altul, din imediata vecinătate, va fi cedat celor de la Donalam Târgoviște, în 2023.

Sursa foto: Teren ce va fi dat (închiriat) celor de la Donalam Târgoviște, conform fișei cadastrale cuprinse în proiectul de hotărâre a CLM Târgoviște, din data de 28 februarie 2023.

Cei de la Donalam spun că vor investi 40 de milioane de euro în parcul fotovoltaic și implicit vor contribui sustanțial la bugetul localității, vor crea locuri de muncă etc. Cu alte cuvinte, o afacere win-win, în care toată lumea are de profitat, mai ales că terenul amintit nu era folosit de administrația locală. O administrație locală ce a hotărât însă că din cele 23,4 ha, solicitate de Donalam, va ceda, spre închiriere, doar 16,3 și nu gratuit (fiind calculată și redevența amintită anterior). Deși cei de la Donalam au solicitat o închiriere pentru o perioadă de 49 de ani (n.mașa cum fusese dat terenul și Arhiepiscopiei Târgoviște, în 2020) cei de la Primăria Târgoviște au stabilit doar o perioadă de 25 de ani pentru închirierea acestuia (n.m.- așa este prezent în proiectul de hotărâre ce urmează a fi adoptat).

Foto document.:- Ce spun cei de la Donalam ca intenționează să realizeze pe suprafață de teren închiriată de la Primăria Târgoviște

P.S.

Foto-captură: Proiect de hotărâre Primăria Târgoviște, ce urmează a fi aprobat în ședința de CL din data de 28 februarie 2023

Afacerea pare că are stabilite deja toate detaliile, până și obligația de a publica datele licitației și a rezultatului acesteia în ziare naționale și locale având stabiliți “câștigătorii” (n.m.ziarul “Libertatea”, la nivel național, și ziarul “Dâmbovița” în plan local). Asta în condițiile, doar pentru amatorii de statistici, în care cei de la Libertatea au fost printre criticii constanți ai administratiei locale de la Târgoviște (în special în ceea ce privește anumite proiecte, precum stadionul “Eugen Popescu”).

“Evident” că această atribuire de contract, cea cu datele de licitație, făcută de Primăria Târgoviște ( contra cost) nu are nicio legătură cu cele amintite, dar am considerat că este important a fi amintit și acest amănunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *