Pentru cine a fost redeschis primul bazin acoperit de înot din Târgoviște (11 nov.2022)? Istoric plin de contre politice, al investiției

La Târgoviște a avut loc redeschiderea Bazinului de înot (didactic) din Micro 3. Unitatea a cunoscut , de la înființarea din 2010 și până acum, în 2022, multe momente de cumpănă, mai toate având de-a face cu lupta politică locală.

Sursa foto:etargoviste.ro ( imagine de arhivă, Bazin de Înot Târgoviște, Micro 3)

Pentru cei care nu au știut sau poate au uitat, iată câteva repere din istoricul bazinului de înot didactic de la Târgoviște:

În timpul mandatului 2004-2008, un consilier local târgoviștean, Gabriel Boriga, ce ulterior avea să devină chiar primar al urbei, a demarat un proiect personal de strângere de semnături pentru construirea unui bazin de înot acoperit, la Târgoviște, o facilitate de care urbea nu beneficiase niciodată. Campania de strângere de semnături a fost catalogată în fel și chip, de adversarii politici (n.m.puterea de la acea vreme, PSD și atunci și acum, în 2022). Nu s-a făcut nimic, evident, atâta timp cât propunerea a venit din partea opoziției, chiar dacă se dovedise, prin campania de strângere de semnături, că populația orașului sprijinea în număr covârșitor o astfel de propunere.

Sursa foto: facebook/Dan Petre ( Imagine de Arhivă, Bazin de Înot, Micro 3, Târgoviște)

În anul 2010, după doi ani de la preluarea mandatului de primar de către Gabriel Boriga și de când fosta opoziție din perioada 2004-2008, devenită acum PDL, câștigase majoritatea în consiliul local, bazinul de înot didactic a fost inaugurat la Târgoviște (25 m lungime, 6 culoare, semiolimpic), în incinta Clubului Sportiv Școlar din microraionul 3. S-a spus, poate pe bună dreptate, la ora aceea, că noua investiție va fi una extrem de costisitoarea pentru bugetul local, utilitatea investiției fiind mereu contestată de cei de la PSD, cum de altfel s-a întâmplat și în cazul implementării proiectului, de 20 de milioane de euro (50% din sumă fonduri europene nerambursabile), de la Complexul Turistic de Natație din Târgoviște ( unde cea mai importantă componentă o reprezenta bazinul olimpic de înot, tot acoperit).

Foto: Bazin Olimpic-Complex turistic de Natație Târgoviste

Proiectul a fost contestat mereu, până când Puterea Locală s-a schimbat, iar noul Complex, ce a prins la publicul local, a devenit motiv de mândrie chiar pentru contestatarii săi cei mai aprigi de până atunci (n.m. – “C-așa-i în tenis!”, după cum spunea, într-un scheci celebru, marele Toma Caragiu).

Bazinul acoperit din Micro 3 a continuat însă să fie, la Târgoviște, atât un mare consumator de fonduri cât și motiv de dispută politică (n.m.– în fiecare sezon rece, în primii ani de funcționare, trebuia schimbată centrala de încălzire cu gaz, una de mari dimensiuni și costisitoare, ce era folosită si pentru a încălzi apa din bazin; pentru personalul numeros de la întreținere și funcționare, aproximativ 12 persoane angajate, mai mereu fondurile bugetare fiind pe sponci,; toate astea în timp ce încasările din bilete erau, în cel mai bun caz, minore). În 2013, la deja al doilea mandat de primar, Gabriel Boriga anunța că bazinul de înot s-a închis pentru că opoziția sa politică ,din Consiliul Local ( devenită majoritară în urma alegerilor locale din 2012, adică USL față de PDL, partidul primarului) nu mai vrea să dea bani pentru ca Bazinul de Înot să funcționeze. Ce spunea la acea vreme Gabriel Boriga:

Foto: Gabriel Boriga și fiul său la reinaugurarea bazinului de Înot de la CSS Târgoviște din 2013 (sursa foto:gazetadambovitei.ro)

Pentru că, începând cu luna iulie, nu au mai fost alocate fonduri Clubului Sportiv, centrala de aici s-a stricat. neexistând resursă bugetară, nu s-a putut cumpăra o altă centrală, nu s-au putut plăti gazele, au intervenit problemele și 4 luni de zile acest bazin nu a funcționat.

Declarație Gabriel Boriga, anul 2013
Hotarâre CLM Târgoviște, iunie 2010. Se stabileau tarifele percepute pentru accesul la Bazinul de înot din Micro 3 ( 10 lei/zi cel mai scump bilet)

Practic, Gabriel Boriga acuza, atunci, majoritatea USL (PSD +PNL), din Consiliul Local, că a sabotat funcționarea bazinului de înot, prin limitarea fondurilor ce erau alocate CSM Târgoviște, club ce este finanțat integral de către admnistrația locală și care avea în gestiune și noul bazin de înot. O majoritate, cea din consiliul local, din care făcea parte și actualul primar al Târgoviștei ( Cristian Stan- consilier din partea PSD, la acea vreme). Până la urmă banii au fost alocați, chiar dacă mai târziu, iar bazinul a fost redeschis către public.

Foto: Reinaugurare Bazin Înot Târgoviște, august 2013; De la stânga la dreapta: Gabriel Cioacă (city manager Târgoviște), Florin Popescu (deputat PDL), Gabriel Boriga (primar Târgoviște, PDL) si Radu Popa (coordonator PPDD, fliala Dâmbovița, la acea vreme, între timp, din 2020, devenit deputat PSD de Dâmbovița)., Sursa foto:gazetadambovitei.ro

Se întâmpla în 2013, însă, atunci când tensiunile dintre Gabriel Boriga și grupul PSD erau maxime. Între timp, fostul edil șef al Târgoviștei, Gabriel Boriga, a fost demis din funcția de primar (n.m. – în 2014) apoi a devenit apolitic și mai apoi city manager al Târgoviștei , iar fostul lider al grupului PSD, Cristian Stan, a devenit primar al orașului, iar diferendul dintre cei doi a fost demult uitat (cel puțin declarativ).

Sincopa din funcționarea bazinului de înot nu a fost însă doar în 2013, astfel de lucruri fiind frecvente și ulterior, mai ales după ce Complexul Turistic de Natație a devenit funcțional.

Foto. bazin de Inot, CSȘ Târgoviște, 11 noiembrie 2022

De o bună bucată de vreme, din perioada pandemiei COVID-19 mai exact, administrația locală târgovișteană a decis, se pare, că prea multele cheltuieli generate de întreținerea bazinului de înot didactic nu mai pot fi suportate, cel puțin nu de la bugetul local, iar investiția inițială, deși substanțială ( aproximativ 500.000 de euro la momentul 2010), ar trebui preluată de altcineva. Astfel se ajunge la momentul noiembrie 2022 când, în data de 11 noiembrie, are loc reinaugurarea bazinului din Micro 3. O reinaugurare însă puțin altfel, pentru că sunt câteva amănunte ce fac ca varianta inițială de funcționare a bazinului de înot de la CSȘ, cea din 2010, să nu mai fie deloc una de actualitate.

Foto: Bazin de Înot, CSȘ Târgoviște, 11 noiembrie 2022 ( Cătalin Tănase, director CSȘ, în stânga imaginii, și Cristian Stan, primar Târgoviște, în dreapta imaginii).

Practic, bazinul de înot didactic a fost transferat spre folosință gratuită către CSȘ Târgoviște, printr-o hotărâre a CLM Târgoviște, din 2022. O hotărâre luată cu acordul părților, evident. Directorul CSȘ Târgoviște, Cătălin Tănase, declarând, la momentul inaugurării, că “bazinul va deveni unul cu circuit închis, în sensul în care va fi folosit doar de copiii ce activează la secțiile CSȘ ( aproximativ 700 de copii, în total).Nu avem fonduri suficiente pentru a asigura plata personalului de întreținere necesar în cazul deschiderii și pentru folosința largă a publicului., a bazinului de înot. Vom încerca să înființăm o secție de natație, la club, în viitor”, a mai spus Cătălin Tănase.

Cu alte cuvinte, celor de la CSȘ Târgoviște nu le stătea deloc căruța-n drum de bazinul de înot, ce se află în bătătura lor, dar este proprietate a Primăriei Târgoviște. Nu au neapărată nevoie de el și nici n-au bani de întreținere, mai ales pe perioada sezonului rece. În plus, nu sunt nici SRL ca să facă o afacere din transformarea bazinului didactic în o piscină acoperită cu multiple funcționalități.

De altfel, deși nu o spune explicit, actuala conducere a Primăriei Târgoviște a făcut orice ca să scape de corvoada financiară a bazinului din micro 3, pentru că n-are bani, pentru a asigura un buget așa cum s-a stabilit de la momentul inițial, pre construcție, pentru această lucrare/facilitate. Bani ce erau, de fapt, alocați prin CSM Târgoviște, entitate finanțată integral de Primăria Târgoviște, ce are un buget unic pentru toate secțiile sale. Poate nu lipsită de importanță ar fi și o analiză detaliată a ceea ce se întâmplă la clubul CSM Târgoviște, acolo unde fondurile se pare că mai sunt doar pentru echipa de volei, alte structuri, precum echipa de baschet fete sau bazinul de înot didactic, fiind scoase de la finanțare, sau trecute la una de subzistență, în cel mai bun caz.

Trăgând linie și adunând, bazinul din Micro 3 a fost redeschis, dar nu pentru public sau pentru toată lumea, ci, momenatn cel puțin, doar pentru copii ce activează la secțiile CSȘ Târgoviște. După iarnă, după cum spune chiar directorul CSȘ, “dacă vom trece cu bine de perioadă ( n.m.: – dacă vor avea suficiente fonduri ca să asigure funcționarea) ne vom mai gândi cum să facem să oferim acces și altor categorii la această facilitate.

Nu ar trebui însă să fie luată în calcul o asemenea variantă, mai ales în actualele condiții economice, cu prețuri ce ating cote fără precedent la energie. Mai curând, s-ar putea spune că bazinul din Micro 3 a fost (re)inaugurat doar pentru încă o iarnă!

Asta pentru că nădejdea finanțării a rămas, se pare, doar la Ministerul Educației, care, după cum se știe, în România, a fost mereu “unul dintre favoritele clasei politice la capitolul alocării de fonduri” ( n.m. pentru a evita interpretări eronate, ultima afirmație este o glumă, desigur. Amară, ce e drept!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *