Parc fotovoltaic nou (5 Ha) la Târgoviște. Cine beneficiază de investiție. Evitați manipulările cu un caracter electoral!

Cum, în anul electoral 2024, mai tot ce se face (chiar și ce nu se face), administrativ în primul rând, este drapat, dacă nu chiar confiscat de-a dreptul, într-un eveniment cu valoare electorală, este indicat ca orice informație (în special cele venite prin intermediul așa numitelor canale oficiale, administrative) să fie trecută măcar sub un semn al întrebării.

Din această perspectivă, este de dorit a fi evitat entuziasmul exagerat la aflarea unor vești, unele anunțate oficial a fi de cea mai mare importanță, chiar capitală, pentru comunități. Asta pentru că, de multe ori, de cele mai multe ori, de fapt, tentația de a capitaliza electoral, inclusiv normalitatea, chiar și nimicul administrativ, este foarte mare. Vorbele, declarațiile, nu sunt acoperite și în fapte, iar promisiunile sunt, adesea, doar baloane de săpun, strălucitotare, umflate, dar cam goale de conținut și, evident, extrem de efemere.

Foto: Sedință extraordinara la CLM Târgoviște ( 12 feb.2024), în care s-a aprobat proiectul parcului fotovoltaic

La Târgoviște s-a rostit ( într-o ședință de consiliu local, una de urgență, din data de 12 februarie 2024) următoarea caracterizare: “În termeni de sustenabilitate, este cea mai importantă investiție din istoria orașului!”

Foto: Cel mai mare parc fotovoltaic din lume (Emiratele Arabe Unite); Putere instalată de 2GW ( suprafață de 20 km pătrați)

Având în vedere că, cel mai probabil, rostirea nu va rămâne singulară și despre investiție se va mai vorbi (electoral probabil) iată, concret, despre ce este vorba, concluziile, privind importanța acesteia, aparținând cititorului.

Parc fotovoltaic

Cu o finanțare de 19 milioane de lei, aproximativ, o finanțre venită în totalitate de la Fondul pentru Mediu (bani europeni, până la urmă, dar care se dau celor care depun proiecte și care mai și cunosc pe cineva în lanțul puterii administrative centrale), va fi realizat un parc fotovoltaic, la Târgoviște, pe o suprafață de aproximativ 5 hectare (teren viran în imediata vecinătate a Complexului Turistic de Natație), aflată în proprietatea municipiului Târgoviște.

Foto: Captură proiect de hot al CLM Târgoviște, aprobat în data de 12 februarie 2024

Finalizarea implementării proiectului este prevăzută a avea loc până în decembrie 2026. Aceasta este varianta de energie verde (n.m.- mai existau variante de energie eoliană sau hidro, pentru încadrarea în această categorie, cea care nu presupune folosirea combustibililor fosili, poluatori, din variantele de producere a energiei electrice folosind cărbune sau gaz). Energia solară, realizată prin aceste parcuri fotovoltaice, este o energie verde, deci nepoluantă, dar care pe lângă numeroasele avantaje (n.m.- destul de ușor de produs, deci ieftină, ar fi unul dintre avantaje) are și câteva dezavantaje.

În primul rând, la Târgoviște vorbim de o putere instalată de 3 MW, ce ar asigura doar necesarul pentru administrația publică (consumul din clădirile admnistrației publice locale și iluminat public) pe timp de un an, în proporție de peste 90%, se spune. Dezavantajul, la acest calcul, este că ,deși consumul total calculat pentru un an este aproape echivalent cu ce va produce, se zice, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, totalul nu este chiar același. Asta pentru că parcul fotovoltaic, ca oricare alt parc fotovoltaic, va produce energie electrică doar pe parcursul zilei și doar când este însorit (temperaturile ideale sunt de până la 25 de grade celsius, în perioadele de caniculă, contrar părerii generale, randamentul nefiind mai mare, ba din contră). Energia electrică produsă este livrată în sistemul electric național, pentru consumul de noapte fiind necesar “importul” de energie din sistemul de energie național ( o energie la alt preț, decât cel de achiziție la energia produsă pe timpul zilei prin parcuri fotovoltaice). Asta în condițiile în care sistemele de stocare a energiei nu sunt prevăzute în proiectul parcului fotovoltaic de la Târgoviște (n.m. – sunt extrem de costisitoare, momentan, astfel de sisteme și, posibil, chiar nerentabile, la anumite dimensiuni ale parcurilor fotovoltaice, la cele foarte mari în general)

Foto: Captură proiect parc fotovoltaic Târgoviște

Cu alte cuvinte, parcul fotovoltaic de la Târgoviște va scădea cheltuielile admnistrației publice locale cu energia electrică (este cert) însă nu le va elimina în totalitate (cum s-a vehiculat deja ca idee), acest lucru fiind, momentan, imposibil, chiar și la nivel de idee. Așadar; de acest parc fotovoltaic nu vor beneficia și cetățenii municipiului Târgoviște, în sensul diminuării, evantual, facturilor la energia electrică, cum, voit sau nu, se lasă să se înțeleagă, prin omisiunea prezentării unei astfel de precizări.

Evident că este bună investitiția, dar este departe de a putea fi catalogată ca fiind “… cea mai importantă investiție din istoria orașului!”, cum deja s-a vehiculat. Electoral, cel mai probabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *