O dată la trei ani, târgoviștenilor li se arată “leul”

Devine aproape recurent ca despre Târgoviște să se vorbească cu prea plin și aproape exclusiv nonlaudativ o dată la câțiva ani. “Pasul” matematic, al vorbirii în exces despre vechea Cetate de Scaun a Țării Românești, este, momentan, de 3 ani. Între mai 2019 și mai 2022, adică în 3 ani, despre și cu Târgoviștea s-au umplut “canalele de comunicare în masă”, din România, doar de două ori. Întâmplător sau nu, voit sau nu ( în sensul în care cineva a gândit, prost probabil, o astfel de strategie), în cele două vorbiri (n.m.- despre Târgoviște s-a mai adus aminte, dar niciodată, în acești 3 ani, la același nivel de abundență copleșitoare) orașul a ieșit șifonat, cel puțin, la nivel de percepție publică.

Are vreo importanță? Cu siguranță. Este cazul să se analizeze de ce s-a întâmplat așa? Putem spune, fără teama de a greși, că da. Asta pentru că, de fiecare dată, s-a întâmplat deja, în ciuda deficitului de imagine “câștigat”, poate nemeritat, nimeni nu și-a asumat vreo responsabilitate. Karma!?

12 mai 2022

În data de 12 mai 2022, locuitorii Târgoviștei, dar nu numai ei; erau anunțați că ar fi bine să nu părăsească locuințele, pentru că un animal periculos, un leu, ar umbla liber pe străzi. Avertismentul ( mesaj Ro-Alert) nu a venit stingher, ci în pereche (de parcă nu era suficientă o alarmă și așa stridentă și care induce panică aproape instantaneu, fără a fi necesare și justificări scriptice).

Mesaj Ro-Alert, Târgoviște,(primul), 12 mai 2022

Ulterior, evenimentele s-au rostogolit precum un bulgăre de zăpadă, căpătând dimensiuni poate de neimaginat, dar, cel putin până la ora publicării acestui articol, fără ca zarva națională creată să fie justificată și în teren. “Leul” nu a fost identificat, deși “martorii” jură că l-au văzut, de aproape chiar. Ce a ieșit e lesne de bănuit. Tot internetul vuiește cum că, la Târgoviște, cineva , dacă nu chiar toată lumea, își bate joc, de altcineva, dacă nu chiar de toți și toate. Pentru conformitate, iată reacția oficială (firul evenimentelor) așa cum a fost prezentat de Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița.

Leii de la Grădina Zoologică Târgoviște ; Sursa foto- Cristian Stan (primar Târgoviște)/ Facebook

Mai trebuie amintit și faptul că toată lumea neagă că are vreo treabă cu cazul, de la administrația locală și grădina Zoologică din localitate (“nu este animalul nostru”), și până la cei care ar fi trebuit să știe dacă există animale sălbatice, potențial periculoase, deținute ilegal de persoane fizice, în apropierea Târgoviștei. Leul există, e liber, dar e de negăsit, ar fi concluzia:

Sursa foto- IJJ Dâmbovița

Peste 50 de jandarmi, polițiști, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai AJVPS și DSVSA Dâmbovița, sub autoritatea Instituției Prefectului-Județul Dâmbovița au acționat astăzi, 12 mai a.c., în urma a trei solicitări prin SNUAU 112, pentru căutarea unui leu, a cărui prezență a fost semnalată în localitatea Priseaca, cartierul Romlux și în apropierea șoselei de centură din municipiul Târgoviște.

Cele mai ample activități de verificare s-au desfășurat în zona cu vegetație de pe câmpul din vecinătatea șoselei de centură, unde a fost semnalată ultima dată prezența animalului sălbatic. Pe lângă echipele formate din efective de jandarmi, polițiști și polițiști locali au acționat și reprezentanți ai AJVPS Dâmbovița cu doi câini de vânătoare, fiind ridicate de la sol și drone, care au survolat zona pentru o posibilă localizare a felinei.Pe tot parcursul misiunii în zonă au fost prezente două echipaje SMURD, care alături de jandarmi, polițiști și polițiștii locali au purtat discuții cu cetățenii de la imobilele din apropiere cu privire la evitarea deplasărilor în afara locuinței, a fotografierii cu animalul sălbatic în cazul apatiției, precum și pentru informarea de urgență a autorităților despre semnalarea prezenței acestuia.

Acțiunile de căutare s-au încheiat în jurul orei 17:20, după aproximativ 6 ore de la începerea intervenției, fără identificarea vreunui animal sălbatic .În continuare, zona unde a fost semnalată prezența leului este monitorizată de jandarmii și polițiștii dâmbovițeni, pentru a se putea interveni prompt în situația posibilei apariții a acestuia.

Totodată, mulțumim reprezentanților mass-media locală și centrală pentru informarea în timp real a populației cu privire la evitarea deplasărilor în zonă, care puteau genera pericole, precum și pentru prezentarea cu obiectivitate a situației de fapt.”

Comunicat de presă IJJ Dâmbovița

În concluzie, dacă ar putea fi emisă vreuna. Leul de la Târgoviște este un fel de “azi îl vedem, dar nu e!”, parafrazând un vers celebru.Vorbirea despre Târgoviște rămâne însă, iar sursa de bancuri este alimentată din plin, după eveniment.

19 mai 2019

În urmă cu aproape 3 ani, mai exact în data de 19 mai 2019, Târgoviștea căpăta dimensiune națională si prim-plan aproape exclusiv, în buletinele de stiri, prin desantul social-democrat ( miting de susținere a candidaților PSD pentru alegerile europarlamentare).

Miting PSD, Târgoviste, 19 mai 2019

“Leul” PSD, de la acea vreme, Liviu Dragnea, era adus că să fie prezentat târgoviștenilor, dar nu numai lor, întro acțiune electorală ce a rămas de pomină, după ce orașul a fost închis pentru cei care nu știau parola de intrare, înspre zona centrală a orașului ( pur și simplu, PSD a cerut, și primit, drept exclusiv de deplasare, prin oraș, pentru membrii de partid, aduși din tot sudul României, iar Târgoviștea a devenit orașul cu parolă).

Ulterior, “leul social democrat”, cel care cu al cărui gir Târgoviștea a căpătat această poreclă, a dispărut, pentru o vreme, din prim-plan și nu a mai fost văzut decât prin locuri cu multă răcoare, dar nu pentru ce s-a întâmplat la Târgoviște.

19 mai 2019, stadion “Eugen Popescu”, Târgoviste

Tot în 19 mai 2019, la Târgoviște, echipa locală, Chindia Târgoviște, făcea pasul decisiv spre liga 1( vezi imagini mai sus), pe arena “Eugen Popescu” ( arenă ce, la 3 ani distanță, nu mai există, dar asta e altă poveste). Târgoviștenii, alți decât cei mobilizati la mitingul PSD, cu toate că la doar câtva sute de metri distantă de mitingul cu parolă, își vărsau oful prin tribună, legat de “parolarea” orașului lor.

Pentru cei ce au uitat, inclusiv dintre târgovișteni, despre momentul 12 mai 2019, când orașul le-a devenit celebru, iată, mai jos, un articol, probabil suficient de evocator și cuprinzător ( materiale video) cu “evenimentul” de atunci.

P.S.

“Leii de Târgoviște”, se pare, au prostul obicei să apară pentru scurte momente de timp, putând fi zăriți doar de cei “aleși”, în urma lor rămânând nimic altceva decât tristul renume și “ștampilele” aplicate Târgoviștei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *