În România vine Paștele și, aparent, am scăpat de pericolul COVID-19. Dezastrul din India e însă… mai aproape decât pare

De aproximativ o săptămână, cifrele pandemiei (noul coronavirus), din România, sunt în scădere. S-a ajuns astfel ca astăzi, 29 aprilie, doar Bucureștiul să mai fie în scenariul roșu (incidență mai mare de 3 la mie).

Incidență România, 29 aprilie 2021

Odata cu scăderea indicilor de incidență a cazurilor, au fost anunțate și măsuri de relaxare. Coincidență sau nu exact în perioada sărbătorilor pascale (pentru ortodocși). Anunțurile relaxarii au adus și atât de mult dorita pace socială, de autorități, după mitigurile negării covid-19, ce au avut loc în toată țara. Statistic, datele arată astfel:

În ultimele 24 de ore au fost raportate alte 1850 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, la un total de aproximativ 35.000 de teste. Dintre cazurile noi, 28 sunt în județul Dâmbovița, unde rata de incidență ajunge la valoarea de 1,0 la mie.Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 138 de decese (inclusiv în județul Dâmbovița). La ATI, în momentul de față, se mai află internați 1295 de pacienți.

Date 29 aprilie 2021
Incidență Dâmbovița, 29 aprilie 2021

În Dâmbovița sunt doar 2 localități în scenariul roșu de funcționare, după 2 zile în care nicio localitate nu a trecut de incidența de 3 al mie ( respectiv Tătărani și Crevedia). Totuși sentimentul general, atât în Dâmbovița cât și în celelalte județe, este unul de relaxare și de acceptare a faptului că pericolul a trecut, o atitudine ce se poate dovedi extrem de periculoasă.

Abandonarea măsurilor de precauție (mască, distanțare socială, etc), de presupus a avea loc în zilele următoare, cât și abandonul ideii de vaccinare, ca remediu în ceea ce priveste răspândirea formelor grave ale bolii, poate duce la un dezastru, oarecum în așteptare în momentul de față. Sunt multe județe unde numarul celor ce sunt înscriși pentru programarea la vaccinare este zero . În Dâmbovița mai sunt aproximativ 529 de persoane programate la vaccinare și peste 7000 de locuri disponibile (în data de 29 aprilie 2021).

Statistica vaccinare România

În România, în ciuda faptului ca statistic se stă mai bine ca în alte țări europene, la procentul de vaccinare a populației, target-ul (imunizarea a 70% din populația adultă până în septembrie) este încă foarte departe. Doar 9,2% din populatie (1.794.505 persoane vaccinate) este imunizată, până în momentul de fată. Spre comparație: În Israel s-a ajuns la 54,7 % iar în India, țara cu cele mai mari probleme în momentul de față, doar 1,6% din populație este vaccinată.

Vaccinare Israel
A man sits next to the bodies of those who died from the coronavirus disease (COVID-19), ahead of the mass cremation, at a crematorium in New Delhi, India April 26, 2021. REUTERS/Adnan Abidi

Dezastrul din India, din momentul de față, este însă departe de a fi singular. Iată câteva date, ce arată că nici în alte părți ale lumii pandemia nu este terminată:

În 28 aprilie 2021:

  • 56,604 new cases and 954 new deaths in the United States
  • 77,266 new cases and 3,019 new deaths in Brazil 
  • 23,718 new cases and 348 new deaths in Argentina
  • 19,745 new cases and 490 new deaths in Colombia
  • 106 new cases and 2 new deaths in Israel
  • 379,459 new cases and 3,647 new deaths in India
  • 24,696 new cases and 320 new deaths in Germany
  • 31,539 new cases and 315 new deaths in France
  • 8,665 new cases and 88 new deaths in Spain
  • 40,444 new cases and 341 new deaths in Turkey
  • 13,385 new cases and 344 new deaths in Italy
  • 2,166 new cases and 29 new deaths in the United Kingdom
  • 7,848 new cases and 387 new deaths in Russia
  • 8,894 new cases and 635 new deaths in Poland
  • 1,692 new cases and 188 new deaths in Hungary
  • 9,590 new cases and 441 new deaths in Ukraine
  • 3,592 new cases and 434 new deaths in Mexico
Vaccinare anti covid 19 China (singurele date disponibile)

Practic, în afară de China, ce nu mai raportează decese de aproape 1 an și doar câteva cazuri în fiecare zi, preferând o izolare totală în ceea ce privește comunicarea, în mai toate celelelate părți ale lumii, pandemia evoluează, în continuare, în aceiași parametri, sigurele excepții fiind statele ce au reușit să vaccineze procente semnificative din populație ( procentual au scăzut mult cazurile grave și decesele) sau care s-au izolat total de restul lumii (vezi cazul Noua Zeelandă sau Australia).

Healthcare workers place the body of a person, who died due to the coronavirus disease (COVID-19), on the ground for cremation at a crematorium ground in New Delhi, India, April 28, 2021. REUTERS/Danish Siddiqui

Ce se întâmplă în India (vezi mai multe detalii aici- Valahia Media) este din păcate, posibil a se repeta și în alte părți, țări ce vor face aceleași greșeli. La începutul lunii februarie statul indian anunța că a câștigat bătălia cu noul coronavirus și a relaxat total măsurile restrictive, permitând adunările religioase și mitinguri politice la care au participat milioane de oameni.

Evoluție epidemie covid-19 India
Multiple funeral pyres of those who died of COVID-19 burn at a ground that has been converted into a crematorium for the mass cremation of coronavirus victims, in New Delhi, India, Saturday, April 24, 2021. Delhi has been cremating so many bodies of coronavirus victims that authorities are getting requests to start cutting down trees in city parks, as a second record surge has brought India’s tattered healthcare system to its knees. (AP Photo/Altaf Qadri)

India cunoaște în aceste zile, aprilie 2021, o adevărată dramă, ce cu siguranță nu este reflecatată decât parțial de datele statistice oficiale. Țară cu aproape 1,4 miliarde de locuitori, India nu mai poate să numere nici bolnavii și nici decedați (în multe zone extrem de sărace ale țării nu există date exacte despre numărul persoanelor).

Pentru a înțelege exact pericolul probabil că cel mai bine este a citi comunicatul Ministerului Sănătății, din România, din dimineața zilei de 29 aprilie:

INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India

Din cei 8 muncitori din India, aflați la Bod, în judetul Brașov, cinci au fost diagnosticați cu infecția SARS-CoV-2 (covid-19). DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod, fiind vorba despre forme clinice ușoare. În India sunt mai multe variante ale virusului, ce se spune că a suferit chiar și 3 mutații față de varianta inițială. Acesta este, se pare, principalul motiv, ce a declanșat amploarea de acum a epidemiei, dar nu numai.

În debutul lunii februarie 2021, India anunța, oficial, că a câștigat bătălia cu noul coronavirus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *