În urmă cu exact un sfert de veac, în 18 mai 1996, la Târgoviște căpăta forma finală, ceea ce în memoria colectivă locală avea să fie considerat un fenomen irepetabil: “Micul Ajax”. Pentru cei mai puțin familiarizați cu fenomenul sportiv și cu atât mai puțin cu fotbalul, este vorba de echipa locală de fotbal (Oțelul Târgoviște, la acea vreme) ce reușea, sub privirile a 15.000 de oameni, ce au umplut, dincolo de capacitatea normală, stadionul din localitate (“Eugen Popescu”- capacitate aproximativ 10.000 de locuri), să promoveze în prima Ligă de fotbal (după o așteptare de vreo 12 de ani, după ce retrogradase din primul eșalon în 1984, dar la acea vreme sub titulatura de CS Târgoviște).


La momentul 18 mai 1996, echipa locală de fotbal revenea în prima ligă de fotbal ( la capătul unui meci câștigat cu 3-0 în fată celor de la Dacia Unirea Brăila) chiar în fața propriilor suporteri, dintr-un oraș, Târgoviștea, în care bucuriile cotidiene erau puține, iar sportul rege era privit de mulți ca unica modalitate de a abandona nemulțumirile și deziluziile personale, în favoarea câtorva momente de iluzie a măririi și a importanței,chiar dacă traită prin intermediul altora.
18 mai 1996
În 1996, momentul de euforie, ce a determinat fanii să atribuie supranumele de Ajax (celebra echipă olandeză ce a reinventat fotbalul total) echipei locale de fotbal (în marea lor majoritate sportivii erau chiar localnici) a trecut repede, iar, ulterior, “Micul Ajax” a devenit din ce în ce mai mic și, așa cum se întămplă de obicei în sport, dar nu numai, cei care au adus supranumele echipei au plecat rând pe rând către alte zări fotbalistice, poate mai ofertante, poate doar încărcate cu mai multe iluzii.




Din Micul Ajax a ramas doar povestea, din 1994-1996, iar CF Chindia Târgoviște (numele fusese schimbat între timp) a retrogradat în anul 2000. Și arena de la Târgoviște, stadionul “Eugen Popescu” a “retrogradat” (probabil la categoria junk, ca să folosesc un termen din alt domeniu), iar echipa locală de fotbal, FCM Târgoviște (din 2003), iar apoi FC Chindia Târgoviște (din 2010, deja fiind vorba de o altă entitate juridică față de cea din 2003), a ajuns la periferia fotbalului, luptând pentru supraviețuire prin liga a III-a, într-un fotbal, cel românesc, ce la rândul său se află într-o cădere liberă, de vreo 2 decenii deja.


Cu o promovare în prima ligă (Chindia Târgoviște), în anul 2019, echipa locală de fotbal a spus totodată adio…Târgoviștei, asta pentru că stadionul a intrat în renovare (iulie 2019), iar la Târgoviște nu au mai putut avea loc meciuri de fotbal, până acum (mai 2021). Chindia a reușit, oarecum neașteptat, în 2021, să termine pe locul 7, în campionat ( egalând performața cea mai bună din istoria fotbalului târgoviștean, locul 7 ocupat și în ediția 1978-1979), dar departe de fani ( despre stadion toate datele aici-Valahia Media).


La exact 25 de ani distanță (în data de 17 mai 2021) de momentul Micului Ajax din 1996, pe stadionul “Eugen Popescu” din Târgoviște, aflat încă în renovare, a venit și un moment al promisiunii. O promisiune de mai bine, în care actualii “patroni” (Consiliul Județean Dâmbovița si Primăria Târgoviște) au anunțat (în fața reprezentanților unui important post de televiziune centrală, veniti special la Târgoviste pentru acest lucru) că va fi bine, pentru toată lumea. Pentru conformitate iată mesajul ( postat pe facebook) de președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan (n.m. CJ Dâmbovița contribuie, oficial, cu suma de 3 milioane de lei ,la bugetul echipei de fotbal Chindia, în anul 2021):


Chindia #Târgoviște are asigurat primul loc în play-out-ul Ligii I la fotbal. Ne-au lipsit meciurile văzute din tribune, ne-a lipsit atmosfera creată de fanii echipei târgoviștene. Nu a fost un sezon ușor! Am avut meciuri în care am jucat de la egal la egal cu granzii Ligii 1, am văzut super goluri marcate de băieții lui Emil Săndoi. Am fost mai uniți ca niciodată, iar acest lucru s-a observat cel mai bine pe teren. Pentru viitorul sezon de Liga I, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița asigur fanii, jucătorii și staff-ul echipei că instituția pe care o conduc va rămâne principalul finanțator al Chindiei Târgoviște. Alături de Primăria Târgoviște, vom face totul pentru ca „Micul Ajax” să aibă un parcurs fără probleme în Liga I. De asemenea, sunt convins că, la finalul viitorului sezon, vom putea sărbători cu suporterii noștri încă un an pe prima scenă a fotbalului național.Felicitări!
Postare facbook-Corneliu Ștefan (17 mai 2021)

Dincolo de vorbe și promisiuni, la Târgoviște, la echipa de fotbal, sunt destul de multe incertitudini, în special în ceea ce privește lotul de jucători, mai ales că există numeroase informații legate de faptul că foarte mulți vor părăsi echipa, fie pentru contracte mai bune, fie pentru că nu va fi prelungită perioada de împrumut, fie pentru că cei de la Chindia vor renunța la ei ( Dulca, Iacob, Căpușă, Pițian, Fomba, Yameogo,Berisha, Aioani, Celea, Cherchez, Corbu, Popa, Costea, Diaz, Neicuțescu si chiar antrenorul Emil Săndoi, nefiind încă siguri de continuarea la Chindia în sezonul următor). Problemele financiare sunt reale, în sensul în care “sacul” nu este fără fund, mai ales în 2021, în ceea ce privește bugetele ce pot fi alocate de la CJ Dâmbovița sau Primăria Târgoviște, chiar dacă titularii posturilor de conducere, din aceste instituții, se feresc să și anunțe public acest lucru. Pe de altă parte, echipa nu a reușit să atragă sponsorizări din mediul privat, existând doar promisiuni (de mulți ani chiar) dar care nu s-au concretizat, în special pentru că nicio firmă mare, puternică financiar, nu vrea să investească (semnificativ), fără certitudinea că banii investiți se vor întoarce cumva în bugetul companiei (n.m. fie contracte cu statul, ce practic deține echipa, fie prin intermediul echipei ce, din păcate, nu are în proprietate mari valori, fotbaliștii mai importanți nu sunt în proprietatea Chindiei ci sunt doar împrumutați).


Pentru suporteri, mulți dintre ei oricum, problemele acestea sunt mai puțin importante. La un sfert de veac distanță de momentul în care Micul Ajax reușea să adune la un loc speranțele în mai bine a 15.000 de suflete, cei mai mulți speră doar să mai poată trăi momentele acelea, sau pe cele din 2019, încă o dată, la Târgoviște.

Până la urmă, doar despre asta este vorba: Despre un moment de speranță, împărtășit cu alții. Pe drumul dintre o “clipă” și alta, din istoria sfertului de veac ce a trecut, de la momentul amintit, mulți nu au mai apucat să retrăiască încă un moment similar.
Așa e timpul, uneori nu are răbdare. Cel puțin nu cu toată lumea.
1 Reply to “(FOTO) Târgoviște – După 25 de ani. Despre timp, dar nu numai, fără parti-pris-uri”