(FOTO) Primele 10.000 de doze de vaccin (anti COVID-19) au ajuns la Institutul “Cantacuzino”. România va primi 10,7 milioane de doze

Primele 10.000 de doze de vaccind anti COVID-19, au fost depozitate în siguranță la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”  , după ce au ajuns în România pe calea aerului. Primele vaccinări vor avea loc în data de 27 decembrie iar persoanele vizate pentru vaccinare (în această prima etapă) sunt cele din sistemul sanitar (în special cadrele medicale din prima linie, spitalele dedicate COVID-19).

Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record va ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă. Primul vaccin se va face mâine. Acum am primit primele 10.000 de doze, iar, săptămânal, vom primi în jur de 140.000 de doze. România va vea în jur de 10 milioane, am făcut un contract pe 10 milioane de doze de vaccin şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, este voluntară, nu este obligatorie, și nu este condiționată.

Sunt precizările făcute de autorități (premierul Florin Câțu).

În baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.
Conform Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europeană și-a asumat un rol important în ceea ce privește garantarea accesului universal la testele, tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19.

Sursa foto articol-Guvernul României/facebook (26 decembrie 2020)

Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor și asigurarea accesului echitabil și în timp util la vaccinuri pentru cetățenii UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *