Europa “decimată”, după un an de pandemie. Cu 720.000 de decese mai mult ca în anii precedenți. România a raportat chiar…mai puține decese COVID-19, decât realul

O statistică publicată de EUROSTAT (în data de 7 mai 2021) arată că la nivelul UE (27 de state + 4 state asociate, Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein) s-au înregistrat, în ultimul an, cu 720.000 de decese mai mult decât mediile anilor precedenți (perioada 2016-2019).

Datele prezentate de Eurostat reprezintă decesele din toate cauzele, nu doar cele provocate în timpul pandemiei de coronavirus (din cauza virusului). Eurostat arată că aceste decese în exces pot fi atribuite atât bolii Covid, cât și lipsei accesului la tratament pentru persoane care suferă de alte boli, dar acest lucru nu poate fi determinat cu precizie.

Hartă decese Europa- Sursa EUROSTAT

În 2021, în luna martie, numărul deceselor a explodat în țări din estul Europei, precum Ungaria, Polonia sau Bulgaria (datele din România nu au fost corelate la nivelul EUROSTAT, încă). Dincolo de aceste date, în România, există și o problemă suplimentară, în sensul în care, aparent, se pare că România a raportat chiar mai puține decese (cele survenite în urma îmbolnăvirii cu covid-19), iar diferența este chiar mare.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, 14 mai 2021, raportul privind decesele provocate de Covid-19. Potrivit acestuia, decesele raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidenţele Institutului Naţional de Statistică. În schimb, datele din CoronaForms corespund în proporție de 96% cu cele din INS, mai arată documentul.

“Un export din cele două baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms” . Practic o diferență de peste 7000 de decese survenite în urmă îmbolnăvirii cu SARS-COv-2, între ce au raportat medicii din spitale si ce a fost înregistrat în mod oficial ( la momentul de față, 13 mai 2021, sunt 29.308 persoane deecedate, oficial, în România, în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus, adică peste 5200 de decese în doar 1 lună si jumătate, 1 aprilie-13 mai).

Doar în Dâmbovița, de la debutul pandemiei și pănă acum ( martie 2020-mai 2021) au decedat 804 persoane, raportat oficial și înregistrat în statistici (cele în care nu sunt incluse toate decesele raportate medical).

De ce nu sunt incluse toate decesele în statisticile oficiale?

Conform raprotului publicat de Ministerul Sănătății din România, iată motivele ce au generat acestă “subevaluare” din raportări:

1. Sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondență convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona forms (96% )Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt în general mai mari decât abaterea anuală și acest fapt se explică, probabil, prin evoluția pandemiei (abateri mai mari în luni de vârf epidemic), prin dinamica evoluției conceptelor legate de raportare, a codificării și a fenomenelor tardive (înregistrărilor întârziate).

2. Raportarea DRG pe setul minim de date a pacienților externați are, de departe, cea mai discutabilă validitate deoarece la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. În mod cert aceasta raportare nu întrunește cerințele de calitate pentru a servi ca sursă de informații pentru numărul deceselor de COVID-19 în prezent.

3. Diferențele dintre platformele MS – alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată și cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. Rămâne totuși sub semnul întrebării utilitatea solicitării unei raportări agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecvență de doua ori pe zi.

4. Platforma alerte.ms.ro a avut, în înțelegerea comisiei, mai curând rolul de a fi un instrument pentru managementul operațional (distribuire de materiale și echipamente, identificare rapida nevoi de resurse/resurse pentru pacienți in stare gravă) decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor. Corectitudinea informațiilor regăsite în alerte.ms.ro este condiționata esențial de acuratețea cu care raportează spitalele. Din explorările comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare și este evident ca nu există resurse umane disponibile și pregătite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportări.

5. Nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele înregistrate in alerte.ms.ro. și totodată, aceste date nu sunt fructificate în analize sau în decizii operative.

6. Platforma Corona forms este sursa cea mai valida de informații pentru raportarea deceselor provocate de Covid-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Analiza actuală are valoare exploratorie.

Sursa informație- Raport Ministerul Sănătății publicat de digi24.ro,în data de 14 mai 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *