Doicești: Termocentrala devine istorie, joi, 17 noiembrie 2022. Centrala atomică (SMR) atrage și Donalam Târgoviște. Ce nu-i bine, totuși!

Temocentrala de la Doicești, din Dâmbovița, va deveni istorie, odată ce, în data de 17 noiembrie 2022, ultimele două turnuri, de pe amplasamentul termocentralei, vor fi puse la pământ. Cu siguranță, fosta termocentrală, ce în vremurile de glorie funcționa la o capacitate de 400 de MW (n.m.- două grupuri de producție de energie, megawați electrici, cu putere de câte 200 de MWe fiecare), a devenit istorie de ceva vreme dar de acum înainte și vizual se va întâmpla acest lucru.

Foto: Termocentrala Doicești, noiembrie 2022 (turnurile ce urmează fi demolate)

Așa după cum timid a anunțat administrația locală din Doicești, va fi demolat coșul de fum și turnul de răcire, adică singurele construcții inalte ce au mai rămas pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești.

Foto:Anunț Primăria Doicești; Sursa foto: Dragoș Popescu/Facebook

Demolările au loc însă de ani buni, pe amplasamentul termocentralei Doicești, una ce nu mai funcționează din anul 2008 ( atunci doar parțial în funcțiune).

Foto:-Termocentrala Doicești, iulie 2020 (intervenție ISU Dâmbovița)

În 2020, în luna iulie, peisajul era de-a dreptul apocaliptic, în zonă, totul arătând mai degrabă ca o întindere cu munți de moloz, rezultat din demolări, iar imaginile surprinse, la o intervenție a pompierilor dâmbovițeni, la un incendiu pentru care s-a emis mesaj Ro-Alert (n.m.- substanțe extrem de periculoase incendiate), vorbesc de la sine:

Cu alte cuvinte, soarta Termocentralei Doicești fusese de multă vreme pecetluită, iar ideea vehiculată acum, în 2022, cum că în locul poluatorului (n.m.- fosta termocentrală, ce folosea cărbune inferior, precum lignitul, dar și păcură, în procesul de ardere, pentru a produce energie electrică, o energie cu mari degajări de CO2 rezultat în urma arderii cărbunelui), adică un poluator fără randament prea mare, ca orice termocentrală (n.m. – cam 33% din energia termică, MWt, rezultată în urma arderii, era convertită în energie electrică, MWe, restul fiind pierdut sau folosit parțial la încălzirea apei) , va fi luat de centrală atomoelectrică ( de tip SMR, small modular reactor), deci fără riscuri și fără poluare, este, în cel mai bun caz, o exagerare. Una însă menită a ascunde multe deficiențe.

Foto: Termocentrala Doicești. Turn ce urmeaza a fi demolat (noiembrie 2022). Sursa foto: Libertatea.ro

Așa cum spuneam ( detalii aici-Valahia Media), încă din luna mai 2022, la Doicești se intenționează a se construi o centrală atomică de tip SMR cu o putere de 420 MWe ( 6 module a câte 70 de MW, cel mai probabil), în condițiile în care costul de producție, momentam, pentru o astfel de centrală modulară se pare că este de peste 0,5 miliarde de euro( pentru fiecare modul de 70 MW). Nimic nu este sigur însă pentru că, în momentul de față, nu există nicio altă centrală de acest tip funcțională. Nicăieri în lume.

Model centrală tip SMR (NuScale)

Așadar, la Doicești, nu se înlocuiește nimic, pentru că nu mai era nimic de înlocuit. Poluatorul nu mai exista, adică Termocentrala Doicești, iar noul proiect este unul cu multe îngrijorări, pentru localnici cel puțin, nu și pentru autoritațile statului român, ce nu par dispuse să renunțe la idee, îndiferent la ce riscuri, unele evidente, vor expune populația din zonă.

Lupta pentru Doicești este una aprigă și, din păcate, “armele”, în principal cele de ordin financiar, celor ce militează pentru construcția centralei SMR de la Doicești sunt infinit mai multe și mai agresive, decât cele de care dispun cei care măcar incearcă să pună câteva întrebări, cele mai multe dintre acestea de bun simț. Întrebări la care nu răspunde nimeni.

Sursa foto: nuclearelectrica.ro ( semnare acord NuclearElectrica și Donalam Târgoviște)

În data de 15 noiembrie, Nuclear-Electrica ( acea parte a Statului Român ce se ocupă de implementarea proiectului SMR de la Doicești) anunța că, în dezvoltarea proiectului SMR, s-a implicat și firma Donalam Târgoviște ( detalii aici), adică italienii de la AFV Beltrame, cei ce de curând au cumpărat cea mai mare parte a COS Târgoviște.

Carlo Beltrame (dreapta imagine)

Suntem pe deplin dedicați îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă și transformării în realitate a planurilor noastre ambițioase de investiții pentru operațiunile noastre din România – centralele de la Călărași și Târgoviște, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanță. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, precum și parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluțiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung.”,

Carlo Beltrame, CEO Romania&France și Business Development Manager, AFV Beltrame Group.
Colaj foto: Donalam Târgoviște, 23 iunie 2022

Donalam Târgoviște (fostul COS Târgoviste) are nevoie mai mult ca orice de energie electrică, pentru planurile sale de dezvoltare industrială de la Târgoviște. Energie multă și iefină, dacă se poate, pentru a putea păstra competititivitatea produselor ce se fabrică / se vor fabrica aici Astfel că energia nucleară ieftină de la Doicești, când centrala SMR va fi gata, era evident cea mai buna variantă, pentru Donalam Târgoviște, una însă ce face să nu mai conteze foarte mult ce riscuri presupune, pentru localnicii din Doicești măcar, dar nu numai pentru aceștia, implementarea proictului SMR. Așa cum au transmis, tot într-un comunicat de presă din data de 15 noiembrie, cei de la Donalam Târgoviște :

Câmp cu panouri fotovoltaice (imagine cu un caracter ilustrativ)

(…) În acest sens, Grupul intenționează să investească din ce în ce mai mult în minimizarea emisiilor atmosferice. De exemplu, s-au înregistrat progrese vizibile în proiectul de construire a unui parc fotovoltaic în apropierea fabricii de la Târgoviște, pentru a reduce consumul de energie al fabricii. Până în prezent, am obținut 50 de hectare de teren pentru acest proiect și suntem în curs de a încheia acorduri suplimentare pentru alte 22 de hectare. Parcul onshore va avea o capacitate instalată de 60-65 MW. De asemenea, vom instala 10 MW de panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor noastre, astfel încât până la mijlocul anului viitor, cel târziu în octombrie 2023, vom avea o capacitate totală de producție de energie de 70-75 MW”.

Carlo BeltrameGroup Business Development Manager și CEO Franța și România.

Așadar, Donalam Târgoviște va produce energie pentru sine, una curată, fără emisii de carbon, 70 de MW, cam tot atât cât va produce unul dintre cele 6 module de la centrala SMR de la Doicești. Diferența este dată de faptul că energia de la Donalam Târgoviște nu este în flux continuu, cum are nevoie combinantul târgoviștean, mai ales în perioada ce va urma, una de dezvoltare a capacităților de producție. Pentru a obține fluxul continuu, adică și în perioade când energia solară nu este disponibilă, e nevoie de energie ieftină precum cea ce ar urma a fi produsă la Doicești. Astfel că atragerea celor de la Donalam într-un parteneriat, pentru dezvoltarea centralei SMR de la Doicești, a fost floare la ureche și realizabil cu doar o promisiune, de către Statul Român.

Toate bune și frumoase, ce ne facem însă cu întrebările fără răspuns, încă, în ceea ce privește siguranța celor de la Doicești. Sau, mai nou, cu întrebările legate de regimul preferențial de livrare de energie electrică ieftină, către producători industriali și nu către populație ( la nivel de intenție cel puțin). Și multe, foarte multe alte întrebări fără răspuns, în acest război al energiei, ce are loc și la Doicești, în Dâmbovița.

Deocamdată, urmează episodul 17 noiembrie 2022, ce sperăm să se încheie fără victime colaterale. Măcar atât.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *