În urmă cu aproape trei luni, în noiembrie 2024, la Doicești, în Dâmbovița, o erupție punea pe jar toate autoritățile din județ și îngrijora, ulterior, toată comunitatea locală. O lucrare de forare, în incinta unei societăți comerciale din localitate (n.m.– o fabrică de BCA), pentru aducțiune apă, a lovit o pungă subterană de gaz. Un adevărat gheizer s-a format în zonă (vezi detalii mai jos, articol Valahia Media din 17 noiembrie 2024).

Foto: “Gheizărul” de la Doicești, 13 noiembrie 2024
Autoritățile din Dâmbovița au încercat să comunice cât se poate de puțin, despre incident, în special, s-a spus neoficial asta, pentru a nu alarma populația. Totuși, printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU Dâmbovița) s-a stabilit că circulația trenurilor, pe ruta Târgoviște- Pietroșița și retur, să fie oprită, pe termen nedeterminat.


Foto: “Gheizărul” de la Doicești, 13 noiembrie 2024
Asta pentru că traseul de cale ferată trece prin imediata vecinătate a “gheizărului” format acum (n.m.- în noiembrie 2024. În februarie 2025 erupția de apă nu mai există, dar, în continuare, sunt emanații puternice de gaz). Astfel încercându-se a se evita o posibilă explozie (apridere a gazului metan, ușor inflamabil, din cauza concentrației ridicate, în cazul chiar și a unei scântei).
La aproape două luni distanță de “rezolvarea” situației (amintită mai sus) nimic suplimentar nu s-a întâmplat. Rezolvarea situației a fost pasată exclusiv în sarcina societății comerciale, pe al cărei teren se află punga de gaz ce a dus la formarea “gheizărului”.

Foto: Amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doicești (februarie 2023)
În imediata vecinătate, poate chiar peste punga de gaz, ce nu se știe ce dimensiune are, statul român, prin Nuclear Electrica, intenționează să implementeze proiectul unei centrale atomo-electrice de mici dimensiuni, SMR (small modular reactor), dar nimeni nu pare dispus să vorbească despre potențialul periculos al zonei, în actualele condiții. Este o tăcere deplină, din partea autorităților din Dâmbovița. Asta spune și deputatul dâmbovițean Daniel Blaga (USR). Acesta a avut o interpelare, în acest sens, în Parlament.

“Este pe cât de riscant, pe atât de revoltător modul în care au ales autoritățile dâmbovițene să rezolve problema. Răspunsurile așteptate sunt cu atât mai mult necesare, cu cât aproape de acest loc, unde se află o pungă de gaz, se intenționează amplasarea unor minireactoare nucleare, în cadrul unui proiect despre care ați auzit. Trebuie să știm dacă amplasarea SMR-urilor, în vecinătatea sau chiar deasupra unei pungi cu gaz, nu este riscantă. Răspunsurile ne interesează pe toți.”

Pentru mai multe detalii, click, mai jos, pe link:
Amănunte despre proiectul centralei SMR, ce se intenționează a fi construită la Doicești, puteți afla și din articolul următor: