Dâmbovița: S-a modificat… schimbarea! Taxa de habitat (pentru non-casnici) a fost cosmetizată, după protestele societății civile!

După ce, prin noiembrie 2023, aplicând doar principiul “ciocul mic, că acum noi suntem la putere!”, cei de la ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, alături de CJ Dâmbovița (n.m.adică majoritatea primăriilor din Dâmbovița, plus consiliul județean, reunite, toate, sub aceiași siglă electorală, cea cu mai mulți trandafiri, pentru conformitate), stabileau discreționar, și pe genunchi, noi tarife pentru taxa de habitat datorată de utilizatorii non-casnici din Dâmbovița, o reacție, mai multe de fapt, precum și proteste continuue, dinspre societatea civilă, i-au făcut pe cei ce făcuseră modificările să se mai gândească. Nu înainte ca, în unele localități dâmbovițene să se implementeze noul mod de calcul a taxei așa (prost!) cum a ieșit din “laboratoarele” celor de la ADI Managementul Deșeurilor Dâmbovița. Asta după ce, cel mai probabil, așa a fost directiva internă (de partid). Un exemplu mai jos, într-un articol Valahia Media, din decembrie 2023.

Fără nicio consultare prealabilă, la momentul noiembrie 2023, ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, clocise un sistem de taxare de-a dreptul aberant, cum în dese rânduri a fost catalogat (detalii și aici, articol Valahia Media din noiembrie 2023), cu discrepanțe enorme la taxarea diferitelor categorii de agenți economici. Ei bine, după mai multe luări de poziție, împotriva deciziei celor de la ADI Deșeuri Dâmbovița, în 19 ianuarie 2024, într-o conferința de presă ce nu a fost tocmai pe placul organizatorior, s-a promis că modalitatea de calcul a taxei de habitat pentru non-casnici, în Dâmbovița, va fi reanalizată, în cel mai scurt timp. Pentru detalii click, mai jos, pe link-ul către pagina de facebook Valahia Media:

La aproape o lună distanță (n.m.- în data de 16 februarie 2024) de anunțul amintit anterior, cel cu schimbarea metodologiei de calcul a taxei de habitat, cei de la ADI Deșeuri Dâmbovița au anunțat (victorioși!) că au realizat schimbarea promisă.

Sursa fotö: ADI Salubritate/ Facebook

Schimbarea (vezi mai jos document) există, dar este, încă, departe de ceea ce era de așteptat să rezulte după reanalizare.

Cea mai importantă modificare, în viziunea celor de la ADI Deșeuri, este aceea că a fost introdusă o plafonare (a nivelului maxim de taxare) la valoarea de 15.000 de lei/lună (mai jos exemplu). În precedenta variantă am regăsit și valori de 20.000 lei/lună.

Foto: Depozitul de deșeuri de la Aninoasa (octombrie 2023)

Alte noi prevederi, precum capitolul scutiri, suferă în continuare, chiar și după reanalizare și modificare, nu toate situațiile absurde fiind eliminate (există, în continuare, spre exemplu, o distincție între un SRL și un PFA,II,IF în ceea ce privește dubla taxare a unei singure persoane).

Nu numai acestea sunt problemele. Senatorul dâmbovițean Dragoș Popescu, spre exemplu, remarca că problemele privind declarațiile de impunere sunt, în continuare, de actualitate. Ba sunt chiar mai multe decât anterior.

Taxa de habitat (pentru non-casnici cel puțin), în Dâmbovița, continuă să fie un subiect de actualitate și controversat, chiar și după anunțul celor de la ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița (n.m.- din 16 februarie 2024), legat de reanalizarea metodologiei de calcul. Momentan, cel puțin, nu este foarte clar cum se va aplica “noua lege” și, mai ales, cât de eficientă va fi noua variantă de calcul. Inclusiv din punct de vedere al provocărilor în ceea ce privește gestionarea unei alte probleme românești, cea a mediului.

Foto principal articol: Depozitul de gunoi de la Aninoasa, județ Dâmbovița (aprilie 2023)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *