În Dâmbovița nu sunt probleme cu banii, cel puțin atunci când vorbim de promovare. Așa cum am arătat și cu alte ocazii, pentru a demonstra cât este de bine, autoritățile dâmbovițene nu precupețesc niciun efort financiar (detalii aici și aici, în două exemple de la CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște, exemple ce, evident poate, nu sunt singulare). Încă un exemplu, cel mai recent, este din data de 6 mai 2022.
Consiliul Județean Dâmbovița (CJD) a anunțat, într-un cadrul festiv, la Muzeul de Artă din Târgoviște că, începând din 2022, în Dâmbovița, se vor sărbători :Zilele Județului Dâmbovița”, un eveniment de 4 zile, pentru toți dâmbovițenii, se spune, în fapt, la o analiză nici măcar vag exhaustivă, o sărbătoare cu dedicație politică-financiară (cel mai probabil).
Iată ce declară președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, despre noua sărbătoare:
…o acțiune de promovare a acestui județ. S-a scris istorie în Dâmbovița și în localitățile dâmbovițene, iar locuitorii acestui județ trebuie să fie mândri de locul în care trăiesc.Cu ocazia împlinirii a 510 ani de la prima dovadă scrisă a existenței județului Dâmbovița ca entitate teritorială, avem deosebita plăcere să vă anunțăm că, în perioada 1-5 iunie 2022, vom organiza Zilele Județului Dâmbovița pentru prima dată în decursul celor 510 ani.
Sursa comunicat de presă CJ Dâmbovița (6 mai 2022)
Postare facebook, Corneliu Ștefan:
Dincolo de anunț sunt și câteva amănunte, mai puțin remarcate, nicidecum însă în valul de aplauze dedicat evenimentului, unul anunțat oficial în data de 6 mai <n.m– în fapt, evenimentul, era planificat de ceva vreme, dar cifra (sic!), cum spunea cineva, nu era rotundă, până în 2022, când se fac 510 ani de atestare documentară a județului Dâmbovița. O găselniță mai mult, entitatea administrativ-teritorială de acum, județul Dâmbovița adică, neavând decât forțat la extrem o legătură cu atestarea documentară din timpul lui Neagoe Basarab, din 1512, după cum se spune>.
Trecând și peste acest amănunt, până urmă neimportant, ca și peste cel al “cifrei rotunde”, cea de 510 ani aniversați, încă două detalii au scăpat atenției generale.
Mai întâi, textual, conform spuselor președintelui CJ Dâmbovița:
Avem evenimente în municipiul Târgoviște, în Pucioasa, Fieni, Moreni, Potlogi. Avem evenimente în foarte multe localități din mediul rural și, nu în ultimul rând, în Peștera Ialomiței vom avea un concert.
Cu alte cuvinte, un eveniment al județului Dâmbovița ( aceasta este declarația de intenție), pentru toți dâmbovițenii, va avea o desfășurare exclusiv în orașele și comunele administrate de edili PSD ( aceiași coloratura politica cu a conducerii CJ Dâmbovița). Orașe precum Titu, Găești sau Răcari fiind excluse din lista de locații principale ale evenimentului, încă din start, de la anunțul oficial. Toate, acestea comunități amintite fiind cu administrație dominată de PNL. De mediul rural nici nu mai vorbim. Probabil că așa s-a nimerit și doar unii merită cu adevărat să simtă fiorul aniversării. De alte partide nici nu are sens să mai vorbim (sau alte administrații locale din Dâmbovița, cu altă coloratură politică, mai bine spus), atât timp cât între partenerii coaliției de guvernare (PSD-PNL) se întâmplă asemenea “schisme”.
Al doliea amănunt important, poate cel mai important, este cel al fondurilor alocate. Întrebat, în conferința de presă de prezentare a evenimentului din 1-5 iunie 2022, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a răspuns sibilinic, precizând că bugetul alocat este cel stabilit la începutul anului, în alocarea către Centrul Județean de Cultură Dâmbovița (n.m.- instituție subordonată CJ Dâmbovița, ce se ocupă de organizarea evenimentului). “Niciun leu mai mult nu dăm”, a declarat Corneliu Ștefan.
Bine, bine, dar cât dați?
Cum un răspuns direct este exclus a fi primit, iată ce prevăd actele ( bugetele stabilite, dar care sunt totuși provizorii, ele putând fi oricând suplimentate, chiar post factum, povestea cu “niciun leu mai mult” fiind doar pentru cine s-a născut “ieri”). La alocarea bugetară din ianuarie 2022, Centrul Județean de Cultură a primit 135.000 de lei, pentru organizarea Zilelor Județului Dâmbovița ( program minimal acțiuni culturale-vezi mai jos subliniat roșu), fiind a doua cea mai mare alocare din 2022, de la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița (cea mai mare fiind de 160.000 de lei pentru un festival concurs de muzică populară ce va avea loc in septembrie).
Centrul Județean de Cultură a mai primit, la stabilirea bugetului din 2022, o alocare de 100.000 de lei (la secțiunea de conservare și promovare a culturii tradiționale), tot pentru Zilele județului Dâmbovița ( cel mai probabil organizarea târgurilor de meșteri populari,etc). Pe lângă acești bani, încă o sumă de 30.000 de lei pentru editarea ” Enciclopediei etnografice a județului Dâmbovița” , eveniment anunțat a avea loc în cadrul sărbătorii zilelor județului Dâmbovița, în data de 3 iunie 2022, mai exact.
Trăgând linie și adunând, este vorba, în total, de 265.000 de lei ( aproximativ 55.000 de euro) alocați primei ediții a “Zilelor județului Dâmbovița”, de către CJ Dâmbovița.
Că e mult sau e puțin rămâne o chestiune de apreciere personală.
Și, așa cum s-a afirmat în cadrul conferinței de prezentare a evenimentului, din data de 6 mai: “Este doar începutul, de la anul vrem să dăm o și mai mare anvergură acestui eveniment”.
Cu alte cuvinte, de la aniversarea a 511 ani de atestare documentară a județului ( altă “cifră rotundă”, probabil!) vom fi iarăși ce am fost și chiar mai mult decât atât. E sărbătoare, în Dâmbovița! Asta e tot ceea ce contează! Sau…
1 Reply to “Dâmbovița: S-a inventat o nouă sărbătoare! Aproximativ 265.000 de lei alocați pentru prima ediție a “Zilelor județului Dâmbovița””