COVID-19 (30 decembrie): Situație alarmantă în UK. Germania raportează cel mai mare număr de decese. România-doar 2778 de vaccinuri în 3 zile

În vreme ce la nivel european situația pandemică pare să devină mai complicată, de la o zi la alta (conform cifrelor oficiale), în România continuă să scadă (în raportările oficiale) atât numărul de cazuri cât și cel al pacienților aflați în stare gravă. Totuși, dincolo de o stare de fapt diferită oarecum față de ceea ce se întâmplă în restul continentului european, și în România situația pandemică continuă să ofere suficient de multe motive de îngrijorare.

Marea Britanie-Record după record, la îmbolnăviri

Marea Britanie a raportat ieri (29 decembrie) cel mai mare număr de cazuri noi de îmbolnăvire, într-o singură zi, de la debutul pandemiei-respectiv 53.135 de cazuri noi (414 decese). Conform theguardian.com. acest lucru se întâmplă doar la o zi după ce fusese înregistrat precedentul record (de 41.385 de cazuri noi,în doar 24 de ore).

Sursa-theguardian.com

Numărul pacienților din spitalele londoneze (sudul Angliei este cel mai afectat) este acum mai mare decât recordurile înregistrate în primul val, din primăvara anului 2020. Peste 2300 de pacienți fiind internați, doar în spitalele din Londra, în ultimle 24 de ore (forme grave ale bolii).

Germania- record absolut de decese

Germania a raportat (29 decembrie) cel mai mare număr de decese într-o singură zi (peste 1000) de la debutul pandemiei.

În ultima zi au fost contabilizate 1.129 de decese şi 22.459 de noi infecţii cu coronavirus, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Precedentul record de desece, de 962, fusese înregistrat în urmă cu exact o săptămână. Situația ar putea fi chiar mai gravă, deoarece autoritățile au precizat că datele sunt incomplete, ca urmare a programului din perioada Crăciunului. 

Autoritățile germane iau acum în calcul prelungirea restricțiilor (valabile până în data de 10 ianuarie 2021) dat fiind contextul epidemiologic actual.

România-aproape de relaxarea totală?

Cum în România din ce în ce mai multe județe anunță că se iau măsuri de relaxare a restricțiilor (deschiderea restaurantelor si a barurilor, a sălilor de spectacole, pentru public) iar rata de incidență a cazurilor a scăzut peste tot în țară, este de așteptat ca restricțiile să fie relaxate si la nivel național, începând din debutul anului 2021.

Totuși, campania de vaccinare, ce a debutat în urmă cu 3 zil,e nu are, momentan, succesul scontat.Mai puțin de 3000 de persoane s-au vaccinat până acum (doar cadre medicale ce intra în prima categorie de vaccinare, cele 40.000 de doze primite în prima tranșă).

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația vaccinărilor din ziua de 29 decembrie, ora 17.00, este:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 712.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 2.778.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 6 reacții comune și minore, dintre care:

– 2 reacții de tip local, cu durere la locul injectării;

– 4 reacții generale: 2 febrile, 2 alergice de tip urticarie.

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 7 reacții comune și minore, dintre care:

– 2 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 5 reacții generale: 2 febrile, 3 alergice de tip urticarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *