Chindia, pe drumul spre “B”? După 1-2 cu FC Botoșani, târgoviștenii au ajuns la retrogradare. Analiza situației actuale a clubului

Chindia Târgoviște se îndreaptă cu pași mari spre eșalonul secund al fotbalului românesc. Eșecul înregistrat, în data de 15 aprilie, în fața celor de la FC Botoșani, scor 1-2, coroborat cu victoria celor de al CS Mioveni în fața lui Dinamo București (2-0), a dus echipa antrenată de Emil Săndoi pe locurile de clasament ce “asigură” participarea la barajul pentru Liga I ( sau retrogradrea în liga secundă, după caz).

Clasament play out, Liga I, 16 aprilie 2022

Concret, în momentul de față, după 5 etape disputate în play-out ( dintr-un total de 9 etape) Chindia este, cu 22 de puncte, pe locul de baraj ce îi va aduce ca adversar echipa situată pe locul pe locul 4 în play-off-ul Ligii a doua (acum CSA Steaua, dar militarii nu au drept de promovare, momentan). Cel mai probabil, dacă nimic nu se schimbă, echipa din Chiajna va fi adversar pentru Chindia, în barajul pentru Liga I.

23 februarie 2022, vestiar Chindia Targoviste, după victoria în fată celor de la Farul Constanța ( sursa foto- AFC Chindia Târgoviste)

Pe de altă parte, cei de la Chindia au cea mai proastă linie de clasamet în play-out-ul Ligii I, alături de Dinamo ( câte 3 înfrângeri un egal și o victorie, în ultimele 5 etape, adică cele de play out disputate până acum). Excluzând Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș, echipe ce au retrogradat deja, și matematic. Comparând cu linii de clasament din liga a II-a (play off) se poate spune ca cei de la Chindia se înscriu în cursa pentru trofeul de “cea mai proastă linie de clasament”, incluzând chiar și echipele de liga secundă ( târgoviștenii având un golaveraj de 4 goluri marcate și 5 primite, în 5 meciuri). Cu alte cuvinte, este destul de clar unde este problema majoră a echipei lui Emil Săndoi, o echipă ce nu (mai) știe să mai marcheze, iar, în această paradigmă, fără goluri marcate, rămânerea în prima ligă este doar o utopie, una în care nu mai cred nici cei mai înfocați suporteri.

Play-off Liga II, după 4 etape ( 16 aprilie 2022)

Cu meciuri grele până la finalul actualei ediții de campionat ( cu UTA, Rapid, Sepsi) și cu un meci ce s-ar putea să nu mai conteze (cel cu Gaz Metan) târgoviștenii au “prima șansă”, acum, ca, la final de campionat, să fie a două echipă ce merge la baraj, din Liga I, alături de Dinamo ( CS Mioveni are deja un avans de trei puncte și un program identic, aproape, cu cel al Chindiei, plus o victorie directă în fața târgoviștenilor).

Foto- Emil Săndoi

Apele sunt tulburi la Chindia, din toate punctele de vedere. Emil Săndoi, se așteaptă, din moment în moment, să fie demis, și probabil că randamentul său la echipă, în actualul moment, este unul scăzut.

Nu m-a afectat ( n.red. – declarații de spre o posibila înlocuire, pe banca Chindiei), în fotbal apar mereu astfel de discuții, niciunul antrenor nu e pe viață la o echipă. Noi, staff-ul, împreună cu jucătorii știm că am făcut tot ce depinde de noi. E clar că am făcut și greșeli, toată lumea greșește, dar nu cred că am făcut greșeli capitale. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Declarație Emil Săndoi, după meciul Chindia-Botoșani (1-2)
Foto- Marcel Ghergu, președinte Chindia Târgoviște

La fel și conducerea clubului, “așteaptă” să fie demisă ( președintele Marcel Ghergu a primit, se pare, mai multe ultimatumuri din partea asociaților principali din structura clubului, CJ Dâmbovița și Primăria Târgoviște) chiar înainte de meciul pierdut contra celor de la Botoșani. Practic, cum este cazul primarului Târgoviștei, ce a promis fanilor, pe propria pagină de facebook, că echipa nu va retrograda, l-i se întorc, direct în față, ca un bumerang, toate declarațiile optimiste, dar și electorale, de până acum. Chindia a ajuns pe loc de clasament ce duce spre retrogradare, mai mult decât a fost vreodată în actuala ediție de campionat.

(Declarație Cristian Stan, cu privire la neretrogadarea Chindiei, din 31 martie 2022)

Stadion “Eugen Popescu” ( sursa foto- Postare facebook AFC Chindia, via David Ciobanu, 15 aprilie 2022)

Pe de alta parte, stadionul echipei ( n.m.- arena ce ar trebui să fie, de fapt, stadionul Chindiei) este, în continuare, departe de a fi o casă, pentru clubul târgoviștean și, în ciuda promisiunilor, Chindia a jucat cei trei ani (cei de Liga I) tot în deplasare, nici măcar un meci neavând loc la Târgoviște ( arena “Eugen Popescu” fiind în renovare din 2019), pe parcursul a trei ediții de campionat.

Arena “Eugen Popescu”, noiembrie 2021

Deși, teoretic cel puțin, echipa ar fi putut juca, cu dispensă FRF, doar un singur sezon pe alte terenuri decât cel propriu, Chindia a bifat deja trei sezane fără un “acasă” (n.m..- ca și alte echipe, vezi cazul Hermannstad). Mai marii fotbalului românesc au închis ochii, la regulamente si rigorile acestora. Se pare că, din păcate pentru Chindia, în lipsa unor argumente solide, ce țin de câștigurile comune ( pentru fotbalul românesc, incluzând în principal fonduri) îngăduința și dispensele, în ceea ce privește arena proprie, pentru Chindia, s-au terminat, iar în spatele ușilor închise s-a dat verde, pentru o eventuală retrogradare ( sancționare ) a Chindiei, o echipă ce nu poate aduce, în condițiile descrise, niciun beneficiu, unora sau altora. Nici măcar la capitolul imagine, atâta timp cât evoluțiile prin străini mai aduc, pentru clubul târgoviștean, “bani doar pentru semințe”.

Foto- Stadion I”lie Oană”, Ploiești

De la câteva mii de spectatori, in primul sezon de liga I, în al treilea sezon, în momentul actual adică, fanii Chindiei ( supărați pe bună dreptate) mai sunt doar în număr de câteva zeci (poate sute), la meciurile de pe arena “Ilie Oană” (n.m.Chindia plătește chirie pentru stadion, o sumă de ordinul a 5.000 de euro, pentru fiecare meci disputat la Ploiești).

Captură pagina facebook, AFC Chindia Oficial, după meciul Chindia-Botoșani 1-2

De altfel, atitudinea suporterilor se vede și din reacțiile, din ultima vreme, din mediul virtual. După meciul cu Botoșani, ce a aruncat Chindia în lupta pentru retrogradare, pe pagina oficială a clubului este un adevărat festival al cererilor de demisie ( vezi mai sus, foto captură)

Cristian Neguț, transferat ( împrumut) la CFR Cluj, de la Chindia Târgoviște

După ce au “scăpat” de mai mulți jucători valoroși ( precum Popa sau Neguț), cei de la Chindia nu au reușit să pună nimic în loc, iar asta se vede în randamentul echipei, o echipă de unde mulți alți jucători încercă, cel mai probabil, să evadeze, în aceste momente de cumpană pentru echipa dâmbovițeană. Una ce va ajunge în istorie, dacă retrogradează, ca singurul club din lume ce nu a jucat acasă, trei sezoane consecutiv, niciun meci după momentul promovării.

Fără stadion, încă, fără lot, unul competitiv cel puțin, fără suporteri alături, în ultima vreme, dar cu spectrul demiterii deasupra capului, pentru conducere, în același timp pe un loc retrogradabil și cu probleme cu finanțarea, pentru sezonul următor (n.m. nivelul veniturilor va fi mai mic, fie doar și din perspectiva faptului că din drepturile de televiziune Chindia va încasa mai puțin, din cauza locului în clasament, unul inferior celui din sezonul trecut. Asta doar în cazul în care va râmâne în liga I, în liga a doua nefiind astfel de venituri suplimentare), la Chindia, pentru fotbalul târgoviștean de fapt, se anunță, dacă nu finalul gloriei, cel puțin căderea în anonimatul și blazarea viețuirii din amintiri.

Mai rămâne ceva, de fapt: Promisiunile. Pentru cine mai are timp să le creadă.

Susține Valahia Media

1 Reply to “Chindia, pe drumul spre “B”? După 1-2 cu FC Botoșani, târgoviștenii au ajuns la retrogradare. Analiza situației actuale a clubului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *