Despre programul “Anghel Saligny” spațiul Valahia Media a oferit, în ultimele luni, mai multe amănunte, aducând în prim-plan, în același timp, în cadrul articolelor ce au “devoalat” puțin din culisele programului, și care sunt pericolele ce pândesc, la tot pasul, în cadrul acestui program mamut. ( click pe link pentru amănunte, articol din luna august 2021, momentul initial al declanșării poveștii PNDL 3- Anghel Saligny). Un program ce poate pune pe butuci România, dacă se limitează să copieze ce s-a intâmplat cu precedentele proiecte similare ( PNDL 1 și 2, pentru conformitate). De fapt, am anticipat chiar că întreaga bulversare politică, în care este aruncată România, în momentul de față ( noiembrie 2021), va pleca de la acest program, intenționat a fi implementat de Guvern. O miză de 10 miliarde de euro, bani ce sunt disponibili doar pe hârtie, momentan, și care ar urma să fie alocați către UAT-uri, după criterii ce nici acum ( două-trei luni mai târziu, față de momentul inițial al anunțării programului) nu sunt corect și transparent stabilite.

Ceea ce este stabilit, la momentul în care acest material va putea fi citit, este că depunerea de solicitări (proiecte) s-a încheiat. Iată care sunt momentan datele exacte:
Sesiunea de depuneri s-a desfășurat între 23 septembrie și 8 noiembrie 2021. Au fost depuse 7545 de proiecte, cu o valoare totală de 137 de miliarde de lei iar suma totală promisă pentru implementarea Programului Saligny este de 50 de miliarde de lei. ( conform datelor publicate de MDLPA) .
Expert Forum a centralizat toate datele si a anunțat că: 3147 de entități, incluzând comune, orașe, municipii și consilii județene, au depus proiecte. Suma solicitată de București (fără sectoare), reprezintă 7% din valoarea totală ( cea mai mare). Apoi urmează Timiș cu 5,8%, Bihor (3,54%), Sibiu (3,42%) și Botoșani (3,12%). Pe ultimele locuri, cu valori între 1 și 1,5% din suma totală solicitată se află județele Ialomița, Covasna, Dâmbovița, Ilfov și Brăila.
Nici pe departe, proiectele depuse nu vor primi finanțare ( sunt cereri pentru 137 de miliarde de lei, iar disponibilul, teoretic, este de doar 50 de miliarde de lei). Înghesuiala de la depunerea de proiecte este justificată doar pentru că Statul, prin programul “Anghel Saligny”, nu numai că a făcut o promisiune fără acoperire ( programul a fost creat pentru a ajuta la dezvoltarea în principal a mediului rural românesc, iar numai din rural nu sunt cererile de finanțare, atâta timp cât orașele mari, în frunte cu Bucureștiul, au cerut sume enorme de finanțare a unor proiecte, prin program) dar și pentru că a creat speranțe, poate deșarte ( pentru unii), cum că se va putea face și de acum înainte ceea ce s-a întâmplat în precedentele programe cu bani de la stat ( PNDL 1 si 2), diferite de cele cu finanțare europeană (unde există și un control al calitățiil lucrărilor dar și un studiu de oportunitate, ce precede lucrările în sine, adică banii nu sunt aruncați pe “gârlă”, sau doar în buzunarele clientelei de partid, oricare partid).

Elocvent este și faptul că municipiile reședință de județ (adică cele mai bogate comunitați, ce dispun de cele mai mari fonduri pentru dezvoltare, în fiecare județ în parte ) s-au înghesuit a trimite proiecte pentru finanțare, dovedind, dacă mai era nevoie, că principiul dezvoltării unitare și ajutorul pentru ruralul românesc, clamat mai peste tot, atunci când se vorbește despre oportunitatea acestui program atât de controversat, este de o ipocrizie fără margini (de fapt doar praf în ochii electoratului, sensibil doar la ce a făcut primarul, pe hârtie de cele mai multe ori). Doar Deva si Oradea, din toate capitalele de județ, nu au cerut bani prin “Anghel Saligny”.

Sumele solicitate sunt de-a dreptul enorme, în unele cazuri ( în Tmiș, comuna Remetea Mare a solicitat o alocare de 3 miliarde de lei, pentru un proiect de canalizare!!!, în condițiile în care totalul disponibil pentru întreaga țară, este de 50 de miliarde de lei), și mai mereu pentru proiecte ce s-ar fi putut face accesând fonduri europene, dar care NU s-ar fi putut face doar pe hârtie, cu bani mulți, și din buzunarul spart al statului român, cum se întâmplă în cazul programelor de tip PNDL. Cei de la Expert Forum au realizat o bază de date cu toate cererile din cadrul programului ( click mai jos pe link).

Dâmbovița, cereri finanțare Program “Anghel Saligny”
În județul Dâmbovița, unul ce se regăsește, totuși, la coada clasamentului județelor, în ceea ce privește cerereile de alocare, în cadrul programului ( explicabil prin fapul că județul este unul dominat de administrații PSD, iar programul guvernamental a fost făcut de PNL) se regăsește, ca mai peste tot în țară, același principiu al solicitării.

Dincolo de culoarea politică a administrației, cererile au fost făcute de mai toată lumea, <poate-poate la împărțirea “cașcavalului” va ajunge și la noi ceva“> ( ca la pomană, cu alte cuvinte), chiar dacă principiul de inițiare al programului “Anghel Saligny” nu are aproape nimic de-a face cu proiectele pentru care s-a și cerut, ulterior, finanțare.

Cel mai mare proiect ( valoare) a fost depus de CJ Dâmbovița. Este vorba de DJ 714, un drum “celebru” cel puțin în Dâmbovița, ce nu străbate nicio comunitate. Este vorba de un drum prin munte, ce se intenționează a fi reabilitat cu suma de 89 de milioane de lei (18 milioane de euro aproximativ). Imens și în niciun caz prioritar pentru dezvoltareaa comunitatilor rurale din Dâmbovița. Și al doilea proiect ca valoare din Dâmbovița ( DJ 724 Malu cu Flori-Pucheni) este tot un proiect depus de CJ Dâmbovița. O valoare de asemenea imensă- respectiv 73 de milioane de lei.



Primul proiect ca valoare depus de o primărie, din Dâmbovița, este cel de la Crevedia ( extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare, în valoare de 55 milioane de lei).

În condițiile în care Crevedia nu face parte din programul uriaș ( sute de milioane de euro) de reabilitare a rețelelor de apă si canalizare din Dâmbovița (implementat, cu fonduri europene, de către Compania de Apă Tărgoviște Dâmbovița, operator unic regional) , un program ce este în desfășurare chiar în acest moment.

Crevedia (n.m.– poveste lungă, ce include un alt furnizor de apă potabilă în localitate, diferit de cel existent în restul județului Dâmbovița) nu a vrut să fie parte la accesarea de fonduri europene, pentru astfel de proiecte, iar acum cere, de la stat, să primească bani pentru care nimeni, ulterior, să ceară ceva ce să justifice judicioasa cheltuire a fondurilor. Este doar un exemplu ( tot în Dâmbovița, același lucru se întâmplă și la Cornești, adică localitatea cu cea mai mare solicitare punctuală din județul Dâmbovița, fonduri de 80 de milioane de lei, solicitate, prin programul “Anghel Saligny”).



Cu alte cuvinte, toată lumea cere “pomana statului” ( ce nu are acești bani), pentru lucruri ce puteau fi realizate (în cele mai multe cazuri) făcând proiecte pentru accesări de fonduri europene. Cea mai mică cerere, în Dâmbovița ( n.m.– din cele pe care am putut sa le regăsesc) este de la Doicești, de aproape 594.000 de lei. Pe de altă parte, în Dâmbovița cel puțin, mai toată lumea s-a înscris la “pomana” de la stat, indiferent din ce partid fac parte cei care conduc primăriile ( sau CJ). Până și la Brănești, singura localitate cu primar USR, din Dâmbovița, ( n.m.– reprezentanții USR-Plus fiind singurii, din lumea politică românească, ce au cerut criterii clare pentru PNDL III, criterii ce ar împiedica risipirea banilor publici, și tot singurii ce, formal cel puțin, s-au opus actualei forme a programului Anghel Saligny), s-au depus cereri pentru proiecte in valoare de aproximativ 3 milioane de lei. De comunitățile cu administrații PNL și PSD nici nu mai trebuie amintit- Oraș sau comună au cerut toți, pentru câte ceva, alocări financiare prin “PNDL III”.


Cum situația din Dâmbovița nu este singulară, ea repetându-se în fiecare dintre județele țării, următoarea etapă, din povestea mult prea lungă a unei promisiuni păguboase ( până acum), cea din progamul Anghel Saligny, va fi cea în care vor fi selectați “câștigătorii”. Din acestă perspectivă, nu-mi rămâne de făcut decât a adăuga un : VA URMA.
1 Reply to ““Anghel Saligny”- Programul ce poate pune pe butuci România (sau nu). Pentru ce au cerut edilii bani (analiză exclusivă, județ Dâmbovița) și de ce”