“Reflexul Ceaușescu”, la Târgoviște. O să fie bine/Daaa, să trăiți!

Pentru cei mai tineri sau poate pentru cei care au ales să uite, înainte de 1990, adică în vremurile celelalte, când Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu, și partidul unic( PCR) făceau tot, inclusiv stabileau, prin “băi de mulțime”, atent organizate, că totul va fi bine, pentru clasa muncitoare, o revenire, măcar de moment, la realitatea din urmă cu mai bine de 3 decenii pare ceva imposibil.

Ceaușescu la Ziua Recoltei, 1989

Întotdeauna m-am gândit însă că nu e bine să spui imposibil. Mai ales la Târgoviște. Chiar dacă, aici, adică la Târgoviște, cel care a bântuit cu imaginile sale, dând “prețioasele indicății” clasei muncitoare, viața și somnul unor întregi generații, și-a găsit sfârșitul. Unul deloc așa cum l-ar fi anticipat și desigur nu din categoria “o să fie bine”.

Ceaușescu în ispecție ( anii 80).Indicațiile erau atent notate

Ei bine, dacă Ceaușeșcu ieșea, din când în când, în teren ( vezi foto), la ziua recoltei sau la cine știe ce prezentare de utilaj, imortalizând (cei care îl filmau/fotografiau la aceste descinderi) bucuria și dragostea nețărmurită a celor ce muncesc, stima și mândria clasei muncitoare față de mărețul conducător, undeva la vreo 3-4 decenii distanță, am retrăit aceleași imagini și “emoții”. Unde? Ei bine, la Târgoviște.

16 noiembrie 2021 ( Twrgoviste, Direcția de salubritate)

Într-o zi de noiembrie (16 noiembrie), mai aproape de toamnă decât de iarna din calendar, administrația locală de la Târgoviște ( cu mic, cu mare) a aliniat clasa muncitoare ( salariații de la Direcția de salubritate a Primăriei Târgoviște) în fața unor utilaje ( de folosit pentru dezăpezire pe perioada iernii) și o bună parte din “pozarii oficiali” ai vremurilor nostre, pentru o inspecție și “prezentare de succes”. Succes și de moment dar mai ales de viitor, evident.

Ca într-o realitate distopică am avut impresia ca îl revăd pe Ceaușescu, ridicat din mormânt și venind să ne mai spună, încă o dată, că o să fie bine, arătând cu degetul, ce nu pare bine, ce incomodează, dar concluzionând cu superioritate că: O să fie bine!?/ Da, să trăiți!

Primaria Târgoviște, de la primar, viceprimar, city manager, directori de direcții s-a deplasat, in corpore, în amplasamentul Direcției de Salubritate, a înșirat toate utilajele de care dispune direcția ( fiecare cu omul atașat) și a făcut un eveniment din faptul că “iarna nu o să ne surprindă. suntem pregătiți, avem de toate, avem grijă de toți copii țării”. Pardon, m-a luat valul, ai orașului am vrut să spun.

Avem stocuri suficiente de combustibil, de clorura de calciu, de sare, nisip, pentru a face față oricărei provocări. Avem 60 de utilaje și 250 de oameni, putem aduce încă 50, dacă e nevoie, avem utilaj de topit zăpada, îi aducem, la dezăpezit, dacă e nevoie, și pe beneficiarii de ajutor social” au spus reprezentanții (primarul) administrației locale de la Târgoviște, după care au purces la obligatoria defilare și salutare a trupelor: O să fie bine/ Daaa, să trăiți! Replica asta doar am avut impresia că am auzit-o, nu sunt sigur că a existat și în realitate.

Oricum deja îl revedeam pe Ceaușescu, venind să ne spună că ne mai dă 100 de lei la salariu, dacă suntem <cuminți>. N-au trecut decât aproape 32 de ani de atunci (era, parcă, în 21 decembrie 1989). O să fie bine, o să vedeți, pentru toată lumea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *