Alerta de urși periculoși se extinde în Dâmbovița. Măsurile luate, doar la Pucheni, sunt simbolice.

În ultima lună, în judetul Dâmbovița, plângerile locuitorilor mai multor localități (din sudul, zona de șes, până în nordul județului, zona de munte), ce vizează atacuri ale urșilor, au curs în valuri.

Atacuri urși gopsodării Dâmbovița (aprilie-mai 2021)

În urmă cu aproximativ 10 zile, atacurile unor urși în gospodăriile mai multor oameni au declanșat o adevărată isterie în sudul județului (amănunte aici- Valahia Media). Cu toate acestea, în aceste zone din Dâmbovița, nu a fost luată nicio măsură specială (în principal de eventuală relocare a animalului/ animalelor ce au provocat pagube). În schimb, în data de 11 mai, autoritățile județene din Dâmbovița “au luat măsuri” după ce ursul și-a făcut apariția, în apropiere de gospodăriile populației, în zona de nord a județului, mai bine spus la Pucheni ( la o aruncătură de băț de zona protejată din Parcul Natural Bucegi).

Hartă Pucheni- Parcul Natural Bucegi

Zona aceasta este însă bine cunoscută pentru “vizitele” urșilor. În 2012 (luna septembrie) 2 oameni au fost omorâți iar alții răniți, după ce un urs (sau poate mai mulți) au atacat mai multe gospodării din zona Moroieni-Pietroșița- Buciumeni (un bărbat de 71 de ani, din Moroieni, și altul de 64 de ani, din Muscel, au fost omorâți atunci de urși, iar o femeie de 55 de ani a fost sfârtecată de animalul sălbatic, în cele din urmă ursul, despre care s-a spus că era turbat, fiind împușcat, în urma unei operațiuni fară precedent în România, în care au fost mobilizate sute de forțe de intervenție).

Urme de urs, noiembre 2020

Aparițiile urșilor, în preajma gospodăriilor, în căutare de mâncare, sunt o constantă pentru dâmbovițenii din zona de nord a județului Dâmbovița, dar, în ultima vreme, se pare că animalele au ajuns si în zonele mai joase de relief, din sudul județului.

Atac urs-Valea Mare (aprilie 2021)

În data de 11 mai, ca urmare a numeroase sesizări făcute de autoritățile locale din Pucheni, privind apariția unei ursoaice pe raza satului Meișoare, din localitate, autoritățile județene au reacționat și, la inițiativa Prefecturii Dâmbovița, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat o hotărâre (Hot. nr. 121/ 11.05.2021) , în acest sens. În hotărâre sunt prevăzute mai multe măsuri, ce vor fi implemntate pe raza localității Pucheni, ce au menirea de a preveni apariția unor agresiuni ale animalului, asupra oamenilor din localitate.

Art.1. Se constată încadrarea situației privind apariția speciei ursului brun la UAT Pucheni la un nivel de risc MEDIU, potrivit evaluării efectuate în baza procedurii aprobate prin H CJSU nr. 5/2017;
Art.2. Se aprobă următoarele măsuri la nivelul UAT Pucheni:

  • De monitorizare a situației de către Comitetului Local pentru Situații de
    Urgență și de informare de îndată a instituțiilor cu atribuții în gestionarea acesteia;
  • De prevenire, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase pentru îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populație;
  • De patrulare de către efectivele de jandarmi și poliție în zona unde a fost semnalată prezența ursului și există pericolul unei posibile agresiuni;
  • De informare a cetățenilor cu privire la existența unui potențial pericol
    determinat de prezența ursului, modul acestora de comportare, restricțiile și obligația de respectare a recomandărilor reprezentanților instituțiilor cu atribuții în gestionarea evenimentelor ( IJJ Dâmbovița, IPJ Dâmbovița, Primăria Comunei Pucheni);
    Art.3. Prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, prezenta hotărâre se publică pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Dâmboviţa (Secţiunea: Activităţi_Situaţii de Urgenţă) şi se transmite Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, precum şi primarului, în calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Pucheni.

Pentru documentul integral click pe link-ul următor:

Conform  World Wide Fund for Nature (WWF) în România se regăsește 65-70% din populația de urși din Europa. Se vorbește (nu este nimic sigur) că, la momentul actual, populația de urși din România este de aproximativ 7000 de exemplare. Practic, în aceste condiții, animalele, dintre care multe au fost relocate de mai multe ori, nu mai au hrană suficientă în pădure ( a cărei dimensiune a tot fost redusă) și sunt nevoite să încerce a găsi hrană în preajma locuințelor populației.

Pe de alta parte, reducerea populatiei de urși este foarte greu de realizat ( autorizațiile pentru vânătoare sunt extrem de restrictive și puține, iar exportul de animale sălbatice, către alte state ale Europei, a fost refuzat de multe ori, aproape nimeni nefiind dispus a iși complica existența cu importul de urși, animale periculoase ce ar trebui să trăiască în apropiere de comunitățile umane).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *