Zeci de milioane de euro pentru propagandă politică, în presă, de la Stat, în 2022! Cine, cum și cât a luat!!

Statul, în nemărginita-i mărinimie, atunci când vine vorba de clasa politică, a dat, în 2022, aproximativ 254 de milioane de lei ( n.m.- cam 52 de milioane de euro) ca subvenție, pentru partidele din România. O sumă calculată, arbitrar, în fiecare an, în baza unui algoritm complicat, dar unul care, de la an la an, s-a modificat pentru a adăuga un plus financiar noii clase de privilegiați ai României: Partidele cu reprezentare parlamentară. Concret, în 2022, au primit bani (conform AEP– Autoritatea Electorală Permanentă) : PSD, PNL, USR, AUR, PMP și Pro România (n.m.în ordine nu a numerelor de pe tricou, ci a sumelor încasate, degeaba practic, din contribuțiile oricărui român plătitor de taxe și impozite). De fapt, nu chiar degeaba, după cum voi “devoala” în continuare.

Sursa: AEP.ro (sumele sunt în lei)

Banii, ce inițial erau dați doar în anii cu campanii electorale (pentru a susține procesul democratic din România și pluripartidismul, se spunea) sunt dați, acum, în 2022-2023, în fiecare an . Și tot în fiecare an sunt din ce în ce mai mulți, decizia măririi sumelor fiind luată chiar de beneficiari, adică reprezentanții partidelor parlamentare. Marea majoritate a sumelor primite, nejustificat după cum spuneam, este dată către : “Presă și propagandă” după cum declară chiar beneficiarii sumelor, partidele politice. În 2022, spre exemplu, din totalul de bani primiți de partide ( 52 de milioane de euro aproximativ) aproape 26 de milioane de euro au fost cheltuiți pentru capitolul “cheltuieli pentru presă și propagandă”, de către PSD,PNL și USR. De fapt, mai mult de PNL și PSD ( aproximativ 12 milioane de euro fiecare, în 2022), USR-ul alocând, la acest capitol, doar 1,72 milioane de euro, în 2022.

În ianuarie 2022 aminteam că:

Apariția social-media și ulterior inflația canalelor de comunicare în masă a dat dreptul tuturor de a emite păreri și sentințe, fără a mai proba în vreun fel afirmațiile făcute. Fără posibilitatea de a controla și eventual sancționa eficient derapajele din social-media, statul (oricare ar fi el) încearcă să se adapteze și să contrabalanseze influența social-media, răspunzând fie cu aceleași arme (inundarea rețelelor sociale cu eventuale contraargumente, la toate inepțiile ce apar fără opreliște în acest spațiu, sau doar inundând același spațiu cu propriile inepții), fie prin canalele așa numit clasice de comunicare (media main-stream sau consacrată, în special televiziune si radio).

Fragment articol Valahia Media, din ianuarie 2022 (click, mai jos, pentru articolul integral)

Dincolo de cele afirmate, în ianuarie 2022, detalii ce sunt valabile și în 2023, fenomenul a căpătat noi dimensiuni. Unele ce se anunță și mai voluminos-contondente, în 2023 și 2024. Iată, pe scurt, cum, cu banii tuturor, partidele (unele) și-au impus propria realitate media, una plătită generos însă.

PSD

Confom AEP, în continuare, cea mai mare sumă ( n.m.– pentru că sunt cei mai numeroși parlamentari de la această formațiune politică) o primește PSD. Una ce, în 2022, a fost de 98,8 milioane de lei. Din aceștia, 58,54% ( aproximativ 57,8 milioane de lei – aproape 11,8 milioane de euro) au fost cheltuți pentru “presă și propagandă” după cum declară chiar cei de la PSD (n.m.- niciodată nu au declarat deschis și către ce entități media s-au dus banii). Atenție, sunt doar banii din 2022!

Față de anul 2021, PSD a cheltuit mai puțin pentru “presă”, în 2022. Chiar dacă suma totală primită de la stat, în 2021, a fost mai mică, adică de doar 90,2 milioane de lei (vezi mai jos grafic), față de cea primită în 2022 (aproape 98 de milioane de lei). În 2021 social democrații alocaseră chiar 71% din totalul banilor primiți prin AEP (peste 13 milioane de euro) pentru propagandă.

Social democrații au însă la dispoziție multe alte resurse financiare locale, din care sunt alocate sume importante pentru “presă” sau propagandă, PSD având cei mai mulți primari și conduceri de CJ-uri, adică acolo de unde se mai acordă sume importante pentru “presă” (cum ar fi, doar cu titlu de exemplu, județul Dâmbovița). Așa că, se poate spune, fără teama de a greși, că, în continuare, PSD investește cel mai mult în propriul adevăr media. Unul însă, ce, de cele mai multe ori, nu este semnalat ca atare ( n.m.- prin însemne distincte de publicitate electorală, pentru articole comandate politic, și care sunt și plătite prin aceste fonduri de care aminteam mai sus) .

PNL

Liberalii au plătit mai mult, în 2022, decât în anul precedent. Anul trecut (n.m.- în 2022) au dat, din banii de la AEP, 59,1 milioane de lei (70,72%), cu aproximație o sumă de 12,2 milioane de euro, pentru “presă și propagandă”, fiind cel mai generos partid cu “presa”, în 2022. La fel ca în cazul PSD, și aici vorbim de o încercare de manipulare, nesemnalizată, a electoratului. Banii (83 de milioane de lei în 2022, față de 76 de milioane în 2021) sunt din ce în ce mai muți și pentru liberali, de la un an la altul, iar sumele sunt covârșitor dirijate către segmente media ce difuzează, de această dată, doar adevărul liberal, unul ce mai mereu este diferit chiar și de adevărul media social democrat , cel cumpărat de PSD cu fondurile de la AEP, chiar dacă, în teorie măcar, PSD și PNL se află în aceiași “barcă”, cea a guvernării , și deci ar trebuie să aibă un singur adevăr media. Nu se întâmplă asta, de multe ori, de cele mai multe ori de fapt. Iar fiecare “adevăr media” este plătit, până la urmă, fără voie, de fiecare dintre contribuabili. De două ori chiar.

De specificat este și faptul că PNL-ul nu dispune de atâtea conduceri locale ca cei de la PSD, deci au la dispoziție mai puține fonduri publice din local, pentru propagandă. Liberalii încearcă să compenseaze prin atribuiri de posturi la stat, pentru activul de partid cel mai implicat ( în județele pe care le controlează) sau ce mai pică de la masa bogaților( în județele unde social democrații fac legea, precum Dâmbovița). În ansamblu, liberalii concentrându-se pe influențarea financiară a media doar la nivel central, abandonând de multe ori ideea finanțării unor segmente media locale. Nu peste tot însă.

Cheltuieli fonduri AEP, la PNL , în 2022 (sursa AEP.ro)

USR

Deși, inițial, în urmă cu câțiva ani, cei de la USR-Plus au criticat vehement modul în care Statul acordă aceste fonduri, “nejustificat “, spuneau la acea vreme cei de la USR-Plus, în anii ce au urmat alegerilor din 2020 acest discurs a fost aproape abandonat, iar fondurile primite de la AEP nu mai sunt așa de rele, cel puțin nu mai sunt combătute cu tot atâta aplomb ( această politică a statului), cum se întâmpla ante-2020. Spre deosebire de PNL și PSD, cei de la USR nu au cheltuit banii de la AEP pentru capitolul “presă și propagandă”. Cea mai importantă parte a banilor a fost cheltuită pentru plata propriilor oameni ( cei care n-au mai avut loc în structurile bugetare ale statului, după ieșirea de la guvernare, a celor de la USR). Totuși, și la USR există tendința de a “reloca” sume din ce în ce mai importante către presă și propagandă.

Sume cheltuite de USR în 2022, din banii alocați de AEP

Dacă în 2021 USR aloca 7,10% din sumele primite de la AEP pentru “presă și propagandă”, în 2022 valoarea a ajuns la 18% din total ( adică 8,38 milioane de lei, echivalentul a 1,72 milioane de euro). Trendul fiind unul evident crescător. Mai mult chiar, conform unor informații, disparate și neconfirmate pe deplin, deocamdată, din 2023, din mai multe județe ale țării, se pare că cei de la USR intenționează să investească în adevărul lor media, prin înființarea unor proprii segmente media, la nivel local, unele ce să le confere vizibilitate media, în condițiile în care spațiul media a fost confiscat de PSD și PNL, entități politice ce au impus exclusivități editoriale, la cele mai multe dintre segmentele media sau pseudo media ce le stipendiază, din fondurile publice, după cum am arătat anterior.

Momentan, adică la nivelul lunii februarie 2023, încă nu reușeșc să conteze mediatic, în ciuda sumelor mai mari investite, în 2022, în mass-media ( cel puțin asta arată datele AEP). Schisma USR (devenit USR.) și Plus (devenit REPER) cu siguranță nu a ajutat formațiunea politică, ce, mai mult decât atât, pare că încearcă să câștige capital electoral tot prin metodele atât de hulite, odată, demult,. Mai bine zis prin metodele celor de la PNL și PSD, precum subvențiile acordate prin AEP.

Ca și partidele parlamentare de la putere, și opoziția, adică cei de la USR, cât și cei de la AUR ( n.m: – partid ce nu a cheltuit, totuși, niciun leu din subvențiile de la AEP, bani cu care nu este, însă, foarte clar ce va avea de gând să facă, asta pentru că de luat ia luat, chiar dacă a criticat gestul), au la dispoziție și alte fonduri pentru presă și propagandă media, prin cabinetele parlamentare.

Astfel, totalul banilor folosiți anual, din fonduri publice, de partidele parlamentare, pentru propagandă politică, una ce nu este nici măcar minimal semnalizată ca atare, ajunge probabil la peste 50-75 de milioane de euro. (doar de la AEP, în 2022, s-au dat pentru presă și propagandă, conform celor declarate de reprezentanții partidelor, peste 26 milioane de euro, declarații oficiale).

P.S.

În loc de concluzie, se poate spune că întregul “tablou” se poate rezuma la echivalentul unei bătălii, în care unii se luptă doar pentru dreptul lor de a încasa, de la toți ceilalți, practic. O luptă în care orice voce critică ( cu acest sistem) are toate șansele să fie izolată și redusă la tăcere, ceea ce, inevitabil va atrage fericiri efemere. Unele însă păguboase, pe termen lung, la nivel social.

(va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *